En directe
09/02/2021

Roda de premsa posterior al consell de ministres

Darias evita parlar de si hi haurà Setmana Santa: "l'objectiu és baixar la incidència sigui en una data o en una altra"

Davant l'expectativa per relaxar les restriccions pel coronavirus de cara a la Setmana Setmana, el govern espanyol rebutja pronunciar-se i recorda que tot dependrà de l'evolució dels contagis. "L’objectiu és que puguem baixar la incidència per sota dels 50 casos per 100.000 habitants. És igual que sigui en una data o en una altra", subratlla la ministra de Sanitat.

Montero, sobre l'informe del consell d'Estat dels fons europeus: "Aquest govern no ha ocultat res"

La ministra portaveu rebutja les crítiques del PP, que ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez que no inclogués en el decret llei de la gestió dels fons europeus l'informe del consell d'Estat. "Aquest govern no ha ocultat res", afirma Montero. La ministra atribueix les crítiques dels populars al fet que la formació va votar en contra del decret en la seva convalidació al Congrés.

Montero defensa que la reforma del Codi Penal es faci a través d'un projecte de llei i no d'una proposició de llei com vol Podem

La ministra portaveu ha defensat que sigui un "procediment garantista" el que impulsi la reforma del Codi Penal i que per això es faci a través d'un projecte de llei del mateix govern espanyol i no pas a través d'una proposició de llei registrada al Congrés, com ha fet Podem. Ha puntualitzat que "no és una llei qualsevol que es pugui modificar de manera permanent" i que per això "cal un consens ampli".

Darias fa una crida al bon ús de les mascaretes

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, afirma que a Espanya les mascaretes higièniques tenen una protecció d'entre el 90% i el 95%, però ha demanat a la població que les utilitzi adequadament. "Sabem que de vegades el seu ús no és el més adequat. S'ha de portar ben col·locada i complementar-la amb altres mesures", com el rentat de mans i la distància de seguretat", recorda.

Darias: "Primer s'han de vacunar els sanitaris"

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, recorda que a l'espera del que es decideixi aquest dimarts sobre els següents grups de vacunació, el col·lectiu "que cal vacunar primer" són els altres sanitaris. "Quan estiguin vacunats els sanitaris, es vacunaran la resta de grups d'acord amb el que es decideixi avui" a la comissió de salut pública.

Montero emmarca en un context electoral les paraules d'Iglesias a l'ARA assegurant que Espanya no és una democràcia plena

La ministra portaveu ha "emmarcat dins de la campanya electoral" catalana les paraules del vicepresident segon, Pablo Iglesias, en una entrevista a l'ARA en què assegurava que "a Espanya no hi ha una democràcia plena" per l'existència de presos polítics i exiliats. En primer lloc, ha assegurat que Iglesias no ha intervingut avui en la reunió del consell de ministres, i després ha puntualitzat que a l'executiu de Pedro Sánchez "no hi ha cap dubte que Espanya és una democràcia plena". "Vull entendre que les paraules del vicepresident són una expressió per millorar la qualitat democràtica del país", ha afegit.

La comissió de salut pública debat avui quins seran els pròxims grups a rebre la vacuna d'AstraZeneca

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la comissió de salut pública debat avui quins seran els pròxims grups que rebran la vacuna d'AstraZeneca, sobre si s'hi incorporarà treballadors essencials així com els cossos de seguretat de l'Estat. També qui rebrà després dels majors de 80 anys les de Moderna i Pfizer, si són els de 70 anys o bé persones de risc alt amb patologies prèvies.

Montero assegura que Espanya aplicarà la 'taxa Google' si no hi ha consens internacional

El govern espanyol confirma la seva intenció d'aplicar a Espanya la 'taxa Google' -aprovada però aparcada a l'espera de consens internacional- si no es produeix l'acord esperat entre els països de l'OCDE. "Hem posposat la recaptació de l'impost, però si no es produeix el consens, anirem endavant amb la iniciativa".

Montero enquadra en un context "electoral" el fet que Justícia i Podem s'hagin contraprogramat en l'anunci de la reforma del Codi Penal

La ministra portaveu ha volgut treure importància al fet que ahir dilluns Justícia i Podem es contraprogramessin en l'anunci de la reforma del Codi Penal per evitar noves condemnes com la del reper Pablo Hasél. María Jesús Montero ho ha enquadrat en un context de campanya electoral, i ha acusat el partit lila d'intentar "patrimonialitzar algunes qüestions". Al seu parer, la Moncloa va fer l'anunci per la necessitat de "respondre a condemnes desproporcionades que generen alarma i impacte social". Però creu que "hi ha absoluta coincidència" en el plantejament polític tant del PSOE com de Podem. "Derivaria a un element menor qui ha sigut el primer", ha conclòs.

Darias assegura que té "màxima confiança" en l'organització del 14-F i descarta que hi hagi problemes

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que té "màxima confiança" en qui organitza tot el dispositiu electoral de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge i ha descartat que hi hagi problemes vinculats a la pandèmia perquè "ja hi ha experiència" en processos anteriors.

La Moncloa evita contestar si indultaria Pablo Hasél per una condemna que considera desproporcionada

La ministra portaveu ha evitat contestar si el consell de ministres indultaria el raper lleidetà Pablo Hasél si la reforma del Codi Penal no arriba a temps per al seu cas. Podem ha defensat l'indult, tot i que no hi ha constància de cap petició.

El ministeri de Justícia no aclareix si impulsarà una reforma per la via d'urgència per evitar que Hasél compleixi tota la pena

Poca claredat per part de la ministra portaveu sobre la reforma del Codi Penal per blindar la llibertat d'expressió per part del ministeri de Justícia. Ha vingut a dir que de moment es preveu que s'inclogui en una reforma més àmplia on hi haurà també la reforma del delicte de sedició o de consentiment sexual, però també ha obert la porta a fer-ho per la via d'urgència –com demana Podem–. En qualsevol cas, aquest tema no s'ha tractat el consell de ministres tot i l'anunci ahir a la nit per part de la Moncloa i el fet que el raper lleidetà Pablo Hasél ha d'ingressar a la presó d'aquí només dos dies.

Montero assegura que serà el govern espanyol i no Podem al Congrés qui impulsarà la reforma del Codi Penal

Continuen les desavinences entre els socis de govern a l'Estat, encara més profundes en plena campanya de les catalanes. La ministra portaveu ha assegurat que serà el govern espanyol i no Unides Podem al Congrés qui impulsarà la reforma del Codi Penal per blindar la llibertat d'expressió.

Espanya prorroga les limitacions de vols amb el Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica

La ministra portaveu explica que Espanya prorroga fins al 2 de març les limitacions vigents amb vols procedents del Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica per evitar l'expansió de les noves variants de covid-19.

El govern espanyol impulsarà l'emmagatzematge d'energia renovable

El consell de ministres ha aprovat una iniciativa per impulsar l'emmagatzematge d'energia renovable per fer front "a les bretxes que hi pugui haver entre la demanda i l’oferta de renovables". Amb la millora de la capacitat d'emmagatzematge es podran aprofitar els excedents energètics per als moments en què hi ha dèficits de renovables per les condicions climatològiques, un fet que contribuirà a evitar els augments bruscos del preu de la llum.

Montero: "Seguirem aportant ajudes directes a les empreses"

La ministra portaveu, María Jesús Montero, assegura que el govern espanyol treballa impulsar un nou marc legal que permetrà les subvencions a les empreses més afectades per l'impacte del coronavirus. "Seguirem aportant ajudes directes", ha insistit, per fer evitar la fallida d'empreses viables.

Darias: "Espanya està per sobre de la mitjana europea en administració de vacunes"

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura que Espanya "se situa per sobre de la mitjana europea en administració de vacunes". Aquesta setmana s'administraran més de 101.000 dosis en el conjunt de l'Estat. "La vacunació agafa cada vegada més ritme", assegura.

Darias: "La tendència del coronavirus és descendent"

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, explica que la tendència del coronavirus és descendent, amb 667 casos positius per 100.000 habitants davant els 899 casos que es van registrar en el moment més alt de la tercera onada, al gener. "Té molt a veure amb les mesures restrictives que han posat en marxa la CCAA", afirma. Darias, però, adverteix de la pressió a les UCI, que "continua preocupant".

Montero fa una crida a la participació a les eleccions del 14-F

La ministra portaveu, María Jesús Montero, fa una crida a la participació dels ciutadans a les eleccions a Catalunya del 14-F. "Ho fem amb totes les garanties sanitàries".

Comença la roda de premsa

Compareixen la ministra portaveu, María Jesús Montero, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias