En directe
20/04/2021

Roda de premsa posterior al consell de ministres

Acaba la roda de premsa del consell de ministres, pendent de la decisió de l'EMA sobre Janssen i l'espaiament de la vacuna de Pfizer i Moderna

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha acabat la roda de premsa sense concretar què decidirà el ministeri de Sanitat sobre l'espaiament de la vacuna de Pfizer i Moderna, a l'espera que es pronunciï la Comissió de Salut Pública. Sanitat també està pendent de la decisió de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès) sobre Janssen, tot i que dona per fet que s'acceptarà la seva administració. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareix a les 16 h en comissió al Senat.

Per què la Moncloa no vol un pla B a l'estat d'alarma? Creu que és una "cosa seriosa" que no es pot deixar en mans de les comunitats

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha insistit que no vol un pla B jurídic a l'estat d'alarma perquè "el govern considera que la restricció dels drets fonamentals és una cosa massa seriosa per deixar-la en mans de les comunitats autònomes, una restricció que ja està ben articulada en l'estat d'alarma".

Montero, sobre l'ERO de Caixabank: "Intentarem minimitzar la pèrdua de llocs de treball"

La ministra portaveu insisteix en afirmar que si no s'hagués produït la compra de Bankia per part de Caixabank, la pèrdua de llocs de treball hauria estat "molt superior", però avança que el govern espanyol "intentarà minimitzar" les xifres de l'ERO. Montero assegura que la reestructuració del sector bancari espanyol és necessària per poder disposar de bancs més forts.  

Campo insisteix que "més d'hora que tard" hi haurà un acord amb el PP per al CGPJ perquè pateix un "optimisme metabòlic"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha tornat a urgir el PP a arribar a un acord per desbloquejar el CGPJ. Confia que sigui possible després del 4 de maig i en cap cas ha avançat que el PSOE tingui intenció de cedir i acceptar el veto a Victoria Rosell i José Ricardo de Prada. "Tinc la sensació que sempre apareix una nova excusa per al PP i arriba un moment que al calaix ja no n'hi caben més. Ha de seure a parlar perquè és la seva obligació constitucional", ha assenyalat. Campo veu "absolutament urgent" la renovació, i ell, com a "optimista metabòlic", creu que serà "més d'hora que tard".

La Moncloa defensa que es considerin els animals éssers vius i que els jutges puguin decidir-ne la custòdia després d'un divorci

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha avalat aquest dimarts la proposició de llei que es debat aquesta tarda al Congrés –és el primer tràmit– perquè es consideri els animals de companyia éssers vius i no coses, de manera que els jutges puguin decidir-ne la custòdia després d'un divorci. Campo ha apuntat que té sentit que "en el repartiment de béns de la parella hi entri l'animal" vist que pot haver-hi un "litigi" si no hi ha un acord.

El consell de ministres tampoc ha aprovat aquest dimarts el pla de recuperació

Montero confirma que aquest dimarts tampoc s'ha aprovat al consell de ministres el pla de recuperació però assegura que l'executiu "segueix el full de ruta" i aprovarà i enviarà el pla abans de finals de mes a Brussel·les. La ministra no concreta per què es torna a ajornar l'aprovació formal del pla.

El govern lamenta la pèrdua de llocs de treball de Caixabank però defensa la fusió

La ministra portaveu assegura, referint-se a l'ERO que planteja Caixabank, que el seu executiu sempre "lamenta que qualsevol empresa promogui un expedient d'ocupació" que impliqui una pèrdua de llocs de treball. Caixabank ha anunciat l'acomiadament de 8.291 empleats després de la compra de Bankia. Montero, però, defensa l'operació. "Si no s'hagués produït, probablement s'hauria perdut encara un volum més gran de llocs de treball", subratlla.

Montero no preveu que hi hagi alguna comunitat que no signi el conveni de les ajudes directes a empreses

La portaveu del govern espanyol ha explicat que per ara només dues comunitats autònomes, Extremadura i Castella-la Manxa, han signat els convenis per atorgar ajudes directes a empreses i autònoms afectats per la pandèmia, però afirma que el document es va remetre divendres i no preveu que hi hagi alguna comunitat que no signi el conveni.

Aprovades tres noves ajudes per a estudiants postdoctorals

El consell de ministres ha aprovat el nou programa d'ajudes per a la "requalificació, la mobilitat internacional i l'atracció de talent en el sistema universitari espanyol". En concret, es tracta d'un programa de 387,15 milions d'euros dividit en tres modalitats fins al 2023: per a joves doctors (ajudes Margarita Salas), per a l'atracció de talent internacional (ajudes María Zambrano) i per a la requalificació del personal docent i investigador.

El govern central rebutja posar en marxa ara un pla de consolidació fiscal

La ministra portaveu ha rebutjat taxativament que ara, en plena pandèmia, s'hagi d'impulsar un pla de consolidació fiscal. "No estem per aplicar ajustos i retallades. No és el moment del reequilibri", ha afirmat Montero. La titular d'Hisenda ha advertit el PP que impulsar un pla de consolidació fiscal en aquests moments "podria afectar a la capacitat de recuperació".

Montero torna a descartar una pròrroga de l'estat d'alarma i un pla B jurídic, com reclamen socis i oposició

Davant de la crida de partits com ERC al govern espanyol a impulsar un pla B jurídic a l'estat d'alarma un cop venci el 9 de maig, fins al punt de donar suport a la tramitació d'urgència de la proposta del PP, la Moncloa insisteix que no té intenció de prorrogar aquesta mesura excepcional, així com tampoc impulsar una reforma legal. Tal com va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada, la ministra portaveu ha dit que "en matèria de dret es creu que és bo que sigui el poder judicial" qui avali les mesures i no directament les comunitats autònomes.

La Moncloa descarta declarar el 4-M dia festiu per garantir que tots els ciutadans puguin votar, ja que és una jornada laboral

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha descartat declarar el dia de les eleccions madrilenyes, el 4 de maig, dia festiu. Ho ha demanat de manera insistent tant Més País com Unides Podem per garantir que tots els ciutadans puguin votar. La Moncloa diu que "no té capacitat" per acompanyar una convocatòria "imprevista" com aquesta i declarar dia festiu en el conjunt de l'Estat. Per això ha demanat a la gent que s'aculli al dret de demanar un temps de festa a la feina per votar o bé que voti de manera anticipada per correu.

Campo insisteix que "més aviat que tard" el consell de ministres aprovarà la reforma del delicte de sedició

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha insistit que "més aviat que tard" el consell de ministres aprovarà la reforma del delicte de sedició, inclosa en una de més àmplia del Codi Penal. Preguntat per l'assumpte, ha assenyalat que "són lleis que necessiten repòs" i que cal comparar prèviament què diuen la resta d'estat europeus, la jurisprudència també europea i la doctrina espanyola.

Brussel·les trasllada a Espanya que avala la reforma actual per limitar les funcions del CGPJ

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha detallat la conversa que va tenir ahir amb la comissària europea de Justícia, Vera Jouruvá, en què assegura que li va traslladar que avala la reforma actual –ja en vigor– per limitar les funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Va dir-me que la norma que s'acaba de publicar [al BOE] li sembla totalment d'acord a l'estat de dret i que no hi tenia res a objectar", ha puntualitzat, després que el CGPJ anunciés que dijous debatrà sobre si porta a Europa aquest mesura arran de la pressió de la dreta judicial.

El govern espanyol s'ofereix a retirar la reforma per canviar les majories d'elecció del CGPJ per donar garanties a Brussel·les

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha ofert a retirar la reforma presentada al Congrés per canviar les majories d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per donar garanties a Brussel·les. Ho ha anunciat després de detallar el nou avantprojecte de llei per millorar l'eficiència de la justícia, que vol acabar amb el model actual dels jutjats per parlar de tribunals d'instància, a més d'impulsar les oficines judicials, espais d'accés a la justícia per a les zones despoblades. Campo ha assenyalat que va traslladar ahir a la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, que aquest és "l'enfocament en què Espanya està posant l'èmfasi i les energies, el realment important", i que el govern espanyol no està "distret en qüestions necessàries però que per circumstàncies ara no toquen". En aquest sentit, va traslladar-li que estan disposats a demanar al PSOE i a Unides Podem que retirin al Congrés la reforma més contundent del CGPJ.

El consell de ministres aprova un decret d’ajudes al sector vitivinícola

La ministra portaveu ha anunciat l’aprovació d’un decret de suport al sector del vi en el context de la crisi provocada per la pandèmia que transposa una normativa europea. El decret inclou la supressió de determinades penalitzacions a viticultors o cellers per la reconversió i reestructuració de vinyes, inversions en cellers o promoció, i flexibilitza els pagaments del sector. El programa d’ajuda al sector del vi està dotat amb 202 milions d’euros anuals, segons Montero.

Espanya prorroga la limitació de vols amb el Brasil i Sud-àfrica fins a l'11 de maig

Espanya continua prorrogant la limitació de vols directes amb el Brasil i Sud-àfrica per les variants de coronavirus. En aquest cas, fins a l'11 de maig, amb excepció per als ciutadans espanyols i els residents a Espanya o Andorra. La Moncloa alerta que aquesta no és l'única mesura per frenar aquestes variants i que cal ser molt prudents.

El consell de ministres obre la porta a estendre a altres sectors les ajudes directes a empreses

Montero ha anunciat que el consell de ministres ha aprovat una modificació del decret del paquet d'ajudes a empreses d'11.000 milions d'euros per flexibilitzar les condicions per atorgar-les. Les comunitats autònomes podran estendre les ajudes directes (7.000 milions) a altres sectors que no estaven previstos inicialment i també a les empreses que van tenir pèrdues de caràcter extraordinari el 2019. "Som conscients de que cada comunitat autònoma té característiques específiques. Per exemple, es podrien estendre als sectors del calçat o del vi", ha afirmat.

Sánchez participarà de manera telemàtica a la Cimera del Clima el 22 i 23 d'abril després de rebre una invitació de Biden

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participarà entre dijous i divendres d'aquesta setmana a la Cimera del Clima que han organitzat els Estats Units, després que el convidés el president nord-americà, Joe Bide. La cimera se celebrarà de manera telemàtica i reunirà fins a 40 caps d'estat i de govern. "La cita reflecteix la importància de la transició ecològic en l'àmbit internacional i que els EUA tornen a posar aquest tema sobre la taula després que Donald Trump es posés de perfil davant del problema", ha dit la ministra portaveu.

Espanya posarà vacunes a disposició de l'Amèrica Llatina "tan aviat com sigui possible"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciarà durant la Cimera Iberoamericana que se celebra a partir d'avui a Andorra i fins demà que l'Estat posarà vacunes a disposició de l'Amèrica Llatina "tan aviat com sigui possible per fer front a l'emergència sanitària". La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha puntualitzat que "les incidències derivades del pla de vacunació seran tingudes en compte a l'hora d'aplicar el compromís, però la voluntat del govern d'Espanya és coordinar l'acció amb la UE per compartir les vacunes i que arribin als països que prioritàriament les necessitin".