Eleccions al Parlament

Sabater matisa la seva aposta per repetir eleccions si no hi ha entesa amb ERC i JxCat: "Seria un fràcas que no entendríem"

La cap de llista de la CUP avisa que "no n'hi ha prou amb un Govern independentista"

Xavi Tedó

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha matisat aquest dilluns en una roda de premsa a l'ACN la seva aposta per repetir eleccions si no tanquen un acord amb ERC i JxCat, com havia dit prèviament en una entrevista a Nació Digital, en què havia avalat la repetició dels comicis assegurant: "Un govern per fer el mateix que han fet fins ara no ens el mereixem". La cap de llista de la formació anticapitalista s'ha mostrat convençuda que seran capaços d'arribar a uns mínims consensos per evitar tornar a passar per les urnes. "No entendríem que no hi pugui haver un acord. Reclamem un canvi de model perquè la crisi ens hi obliga, però també és cert que no podem anar de zero a cent i cal acceptar passos graduals, tot i que algunes mesures volem que s'apliquin ràpid", ha destacat. Sabater ha apel·lat a "la capacitat d'entesa" amb les dues grans forces independentistes perquè ha avisat que "seria un fracàs fer unes noves eleccions, però també seria un fracàs repetir el que hem fet aquests tres anys". En aquest sentit, ha reclamat "mesures de control i seguiment" per donar suport a un possible govern de JxCat i ERC després de les eleccions del 14 de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Després de reiterar que "s'ha de deixar enrere l'autonomisme i les polítiques neoliberals" que, a parer seu, han caracteritzat els últims governs, la candidata de la confluència entre la CUP i Guanyem ha avançat que no pensen reclamar d'entrada uns compromisos concrets per facilitar amb els seus vots la investidura del nou govern. "No volem marcar unes línies vermelles", ha remarcat, tot i que ha posat sobre la taula l'aplicació d'una renda bàsica universal o que la Generalitat es retiri com a acusació particular en les causes contra independentistes com a pedres angulars del seu projecte i de les futures negociacions.

"Volem aconseguir la màxima representació per poder condicionar el futur executiu perquè "no n'hi ha prou amb tenir un Govern independentista, sinó que cal rescatar a nivell social la majoria de la gent", ha remarcat Sabater. La presidenciable ha afegit que "hi ha molt desencís i frustració" i que cal "buscar solucions" nacionalment i socialment. "Fem un emplaçament perquè el canvi que necessita el país es faci efectiu perquè la pandèmia ha demostrat que el sistema està en fallida", ha subratllat. Tampoc està tancat el debat intern sobre si acceptarien formar part d'un nou executiu.

Cargando
No hay anuncios

L'esquerra abertzale, també amb la CUP

Després que aquest diumenge el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, participés en un míting d’ERC i mostrés el seu suport als republicans, la CUP ha celebrat un acte aquest dilluns al vespre sobre l'autodeterminació dels pobles amb la presència del diputat i portaveu de Sortu, Arkaitz Rodríguez, per mostrar també l’aval de l’esquerra abertzale als cupaires, amb els quals s’han anat distanciant en benefici dels de Junqueras. El dirigent d'un dels partits que integra Bildu s'ha limitat a destacar la importància d'una victòria clara a les urnes de les forces independentistes. "Necessitem que l'independentisme guanyi de manera folgada les eleccions perquè tots els territoris de l'Estat pressionin per tombar l'estaca del règim", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez també ha avisat que "la repressió no neutralitza els moviments polítics sempre que es prepari una resposta" , però ha recordat que "és essencial no perdre la perspectiva estratègica i no centrar-se només en la lluita antirepressiva". "Nosaltres seguim estant en el punt de mira, tot i que ETA ja és passat, i la maquinària repressiva continua quan ens van dir que sense violència tot seria possible", ha afegit. "El problema no era ETA, sinó un estat espanyol antidemocràtic", ha etzibat abans de denunciar que en el cas de Catalunya s'ha actuat de "la mateixa manera".

També hi ha pres part Noa Presas, diputada i membre de l’executiva del BNG, que diumenge també va enviar la seva portaveu, Ana Pontón, a l’acte electoral dels republicans. Presas ha fet una crida a lluitar "contra el capital i per la llibertat dels pobles per responsabilitat històrica" en una conferència en què s'ha abordat únicament el context polític i que ha comptat també amb la participació també de Néstor Salvador, de Defender Andalucía, i Elena Martínez, d’Izquierda Castellana. El diputat al Congrés Albert Botran ha conclòs que "l'internacionalisme és indestriable amb l'independentisme".