Política09/10/2018

Sánchez rebutja comparèixer al Senat per donar explicacions de la seva tesi doctoral

El PSOE acusa el PP de pretendre arrossegar Sánchez a un “fangar” saltant-se el reglament

Acn

MadridEl govern espanyol ha comunicat a la junta de portaveus del Senat que Pedro Sánchez no compareixerà al ple del Senat el dia 23 d’octubre per parlar exclusivament de la seva tesi doctoral, com reclama la majoria absoluta del PP. Ho ha anunciat el portaveu del PSOE a la cambra alta, Ander Gil, que ha afirmat que el president espanyol no anirà agafat “de la solapa” a la cambra. El govern espanyol assegura que el reglament del Senat no permet que els grups forcin el president a parlar d’un tema específic.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’executiu espanyol havia sol·licitat comparèixer a petició pròpia per parlar també d’immigració. “Han intentat portar el president arrossegat i de les orelles”, ha afirmat Gil, però “aquest govern no acudirà ni de la solapa, ni de les orelles ni arrossegat al fangar en què el PP vol convertir aquesta casa”. Fonts del govern espanyol han apuntat que Sánchez pot declinar la compareixença perquè el reglament del Senat, a diferència del del Congrés, “no obliga el president a comparèixer-hi” i només parla de la possibilitat de demanar la presència del govern a la cambra davant les comissions, però no en ple.

Cargando
No hay anuncios

Segons aquestes fonts, la proposta inicial del govern espanyol de comparèixer el dia 23 era “per parlar de política general”, cosa que “incloïa la immigració i la tesi, com havia demanat el PP”, però els populars “s'hi van negar i van dir que només volien que ho fes per la tesi”. Per sobre planen, segons les mateixes fonts, les formes utilitzades pel PP per forçar la compareixença de Sánchez i les manifestacions del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que va dir que portaria el president espanyol “de l’orella, de la solapa i arrossegat” a la cambra baixa.

“Ha sigut la gota que ha fet vessar el got”, afirmen fonts socialistes, que insisteixen que Sánchez no acudirà al Senat el dia 23 “mentre el PP continuï utilitzant la cambra com una trinxera”. “No és un no al Senat”, afirmen, sinó al PP. En aquest sentit els socialistes han acusat el PP de pretendre “imposar la seva agenda” des d’una “falta de respecte absoluta per la figura del president del govern”.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PP, per la seva banda, ha afirmat que tot plegat era una “vergonya democràtica” que feia preguntar-se “què amaga el president del govern”. Segons Cosidó, si Sánchez no compareix incomplirà el reglament del Congrés, cosa d’una “enorme gravetat” i una “falta de respecte pel Senat” pròpia de “règims autoritaris i no de democràcies parlamentàries”. Segons Cosidó, si Sánchez no compareix el grup del PP proposarà al Senat la creació d’una comissió d’investigació en què la primera petició de compareixença “serà la del president del govern espanyol”.