En directe
En directe
13/03/2017

La sentència del 9-N, en directe

El tribunal ha condemnat Mas a dos anys d'inhabilitació; Ortega, a 1 any i 9 mesos i, Rigau, a 1 any i 6 mesos per desobediència. Tots tres han estat absolts del delicte de prevaricació

Ara

Puigdemont: "Amb la sentència s'envia un missatge que no hi ha voluntat política"

"A cada dificultat hem sortit més reforçats", ha recordat Puigdemont, que malgrat tot lamenta que no hi hagi "diàleg" per part del govern espanyol: "amb la sentència s'envia un missatge que no hi ha voluntat política", ha asseverat. No obstant això, ha assegurat que el govern català no posarà "cap problema al govern espanyol si té algun interès a seure a la taula del diàleg": "només demanem que ells no ens en posin a nosaltres".

Oriol Junqueras: "La sentència ens referma en els nostres compromisos"

Preguntat sobre els efectes de la sentència sobre els plans de celebrar un referèndum, el vicepresident Oriol Junqueras ha respost que "ens referma en els nostres compromisos", però no ha especificat si se n'avançarà la data o no.

Puigdemont: "Allò que la justícia ha condemnat ho indultarà el poble de Catalunya votant un referèndum"

El president de la Generalitat ha assegurat que la sentència no canviarà la voluntat de fer un referèndum per part del govern, i ha assegurat que "allò que la justícia ha condemnat ho indultarà el poble de Catalunya votant".

Puigdemont: "La gent que va votar el 9-N ha rebut avui el veredicte de culpabilitat"

El president assegura que els ciutadans que van votar el 9-N també han estat "condemnats" per aquesta sentència, "també els que van votar que no a la independència": "tots ens sentim avui condemnats". Recorda a més que la sentència "s'escau en un moment en què es comença a produir una inquietud a Europa pel que està passant a Catalunya": "no és pròpia dels pobles als que ens volem assemblar".

Carles Puigdemont: "És una sentència esperada, però no per això menys greu"

El president assegura que la sentència "condemna a un procés penal uns electes democràtics que no van fer res més que escoltar la veu dels ciutadans"

L'anàlisi d'Antoni Bassas: '2,34 milions de condemnats per haver votat'

This browser does not support the video element.

"Gairebé a la mateixa hora, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, anunciava la voluntat del seu govern de buscar la manera de tornar a fer un referèndum sobre la independència d’Escòcia"

S'acaba la compareixença de Mas, Ortega i Rigau per valorar la sentència del 9-N. El president Puigdemont, que hi ha estat present i fins i tot ha respost una pregunta que li ha formulat un periodista, també farà una valoració pública institucional a les 16.30 hores.

Ortega, en castellà: "No em sento condemnada. M'hauria preocupat que hagués sigut el poble de Catalunya el que m'hagués condemnat i inhabilitat"

Mas, en castellà: "Ens persegueixen per les nostres idees. No som tots iguals davant la llei, a Espanya"

Mas també respon una pregunta en francès. Explica que la data del referèndum serà el setembre del 2017, i que l'objectiu és que el poble catalana pugui decidir el seu futur polític com qualsevol altre nació del món. Assegura que el que espera de la comunitat internacional és que comprengui que el que està passant a l'Estat espanyol no és democràtic, i que pressioni perquè es trobi una solució política a la situació.

Mas respon ara en anglès. Insisteix que és lamentable que en una democràcia et jutgin per deixar que la gent voti, i compara la qualitat democràtica del Regne Unit amb la del govern espanyol.

Mas, preguntat sobre si serà candidat del PDECAT: "No sé si això és gaire important, ara, però segons la legislació espanyola no"

Mas fa un resum ara en castellà.

Puigdemont: "Aquest procés surt reforçat davant de cada dificultat"

Puigdemont pren la paraula. "Si hem arribat fins aquí és perquè hem superat tota mena d'obstacles. Aquest també el superarem, i això estimularà la gent a seguir endavant"

Mas:"Tenim la determinació de fer entendre a tot arreu, fora de casa nostra, què està passant a Espanya"

Mas: "Fermesa i determinació també vol dir mobilització. Això no és una cosa només dels polítics"

Mas: "Mentre estiguem sota la jurisdicció espanyola seguirem els tràmits per arribar fins a la justícia europea"

Mas compara la "democràcia de qualitat" del Regne Unit amb la "democràcia de fireta" de l'Estat espanyol

Mas demana en castellà si hi ha "alguna pregunta en anglès" fent mofa de la resposta de Rajoy en una roda de premsa de la Unió Europea divendres passat, en què va evitar respondre una pregunta d'un periodista de la BBC perquè li havia formulat en anglès.