En directe
03/02/2021

La sessió de control al Congrés

Iceta renega de cert passat del PSC i es presenta al Congrés sota el lema "'nasío pa' pactar'"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, i el nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, han protagonitzat una interpel·lació al Congrés que ha esdevingut una reflexió sobre els camins dels dos partits a les portes de la campanya electoral catalana. Rufián ha agraït "l'habilitat parlamentària" d'Iceta i ha assegurat que és una "plaer" parlar amb el nou ministre. En la mateixa direcció Iceta ha lloat del diputat que sigui una "persona valenta" per defensar que "Catalunya som tots".

La conversa ha servit a Iceta per oferir una nova carta de presentació al Congrés, ja que la dreta l'acusa de ser un "filoindependentista", com ha dit Rufián. "Espero que m'ajudi a desmentir-ho", ha assenyalat el ministre, que ha agraït a l'ex secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba que el portés a desdir-se de defensar el dret a decidir com va fer el PSC el 2012. Per això s'ha presentat sota el lema "'nasío pa' pactar'", que és el que escriuria al seu escut d'armes si en tingués.

Sobre la possibilitat de negociar un referèndum pactat, Rufián ha parafrasejat les paraules de l'exdiputat republicà Joan Tardà: "Igual que no es pot proclamar una república amb un 50% en contra, no es pot imposar una autonomia amb el 50% en contra". Iceta li ha demanat "no confondre legalitat amb immobilisme" perquè "no és el poble sinó les cambres les que han d'arribar a un acord" i ara mateix no hi ha majories.

"Crec que la vitalitat de la Constitució espanyola es veuria reforçada si es reformés, però no imposaré una reforma sense majories", ha dit i ha assenyalat que "les democràcies del 50% contra el 50%" no el convencen. "El meu partit no governa contra ningú", ha sentencia Iceta.

Borràs titlla el federalisme del PSC "d'asimptomàtic"

La candidata de JxCat el 14-F, Laura Borràs –que avui s'acomiada com a portaveu al Congrés–, ha desitjat "sort" al nou ministre Miquel Iceta perquè "els encerts brillen per la seva absència". Al seu parer, el federalisme que practica el govern espanyol és "asimptomàtic". Ha preguntat al ministre com pensa resoldre "tots els incompliments que acumula l'Estat amb Catalunya" i Iceta li ha respost que actualment hi ha una bona "trajectòria de col·laboració" amb la "divisa del diàleg, la negociació i el pacte". En aquest sentit, ha posat com a exemple que ERC ha votat a favor dels pressupostos generals de l'Estat.

Iceta, a Arrimadas, sobre els indults: "No convidin aquest govern a prevaricar"

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha defensat el diàleg per solucionar el conflicte a Catalunya "sempre que s'ajusti a la legalitat". Sobre els indults, ha criticat que alguns partits hagin posat sobre la taula que ni es tramitessin. "No convidin aquest govern a prevaricar", ha replicat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha criticat que el PSOE i Unides Podem donessin suport ahir dimecres a "reprendre la taula del xantatge per parlar del referèndum".

Iceta assegura que està en una posició "antagònica" a JxCat: "Per a nosaltres l'autonomia és la millor garantia per a Catalunya"

El líder del PSC i nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, s'ha estrenat en la sessió de control amb preguntes del PP, JxCat i Ciutadans. En resposta a la candidata de JxCat, Laura Borràs, que avui s'acomiada del Congrés, ha constatat que el PSC està en una posició "antagònica" a la formació de Carles Puigdemont. "Per a nosaltres l'autonomia és la millor garantia per a Catalunya".

Responent al PP, Iceta ha defensat que tot el que ha fet des que va entrar en política el 1978 "s'ha emmarcat sempre dins de la Constitució". Per això ha retret als populars que "tendeixin a expulsar tothom que no comparteix la seva visió estreta de la Constitució". "Vostè és l'ambaixador de tots els presos polítics", li ha etzibat una diputada popular.

Marlaska, a Vox: "Els demòcrates no tenim por al feixisme"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha acusat Vox de "sembrar dubtes" sobre les garanties del 14-F després que el número dos del partit d'extrema dreta, Javier Ortega Smith, hagi enumerat un reguitzell de presumptes agressions cap al seu partit durant la campanya i hagi demanat al govern espanyol que "mobilitzi a qui hagi de mobilitzar" davant del que creu la inacció dels Mossos.

Marlaska ha defensat que la competència és de la policia catalana i li ha retret que ja sigui un "clàssic" que a cada eleccions Vox parli del mateix, de presumptes agressions. "Em fa tristesa després de les imatges que hem vist en les grans democràcies, fins i tot por", ha dit en referència a l'assalt al Capitoli. Però ràpidament se n'ha desdit: "Els demòcrates no tenim por al feixisme".

Iglesias perd la paciència i etziba al PP: "Nosaltres al govern fem política, vostès aquí fan el ridícul"

Teodoro García Egea ha escrit en un paperet la paraula "informe" per replicar a Pablo Iglesias quan ja s'havia quedat sense torn de paraula. Preguntava de nou sobre l'informe del Consell d'Estat sobre fons europeus que el govern espanyol hauria amagat a les Corts. Un informe que el PP tindria però del qual no està donant més detalls. Iglesias, que de nou ha criticat la manera de parlar del secretari general del PP, ha etzibat: "Però què fa? ¿No li fa vergonya treure ara un paperet? Nosaltres al govern fem política, vostès aquí fan el ridícul".

Batet crida a l'ordre a la bancada del PP: "No s'amaguin rere unes mascaretes perquè se'ls reconeix igualment"

Crida a l'ordre de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a la bancada popular mentre respon el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias. "No s'amaguin rere unes mascaretes perquè se'ls reconeix igualment", etziba entre crits de diputats contra el líder d'Unides Podem.

García Egea (PP): "El 'govern Frankenstein' té un nou membre: [Vox] ha passat d'envestir Sánchez a investir Sánchez"

El número dos del PP, Teodoro García Egea, ha carregat contra Vox per haver salvat el decret de fons europeus amb la seva abstenció. "El govern Frankenstein té un nou membre: [Vox] ha passat d'envestir Sánchez a investir Sánchez", ha assenyalat. També, sobre la moció d'ERC per reactivar la taula de diàleg –que va comptar amb el suport del PSOE i Unides Podem–, ha dit que "ha quedat clar que el soci preferent d'Illa és ERC".

El PP torna a preguntar què ha passat amb l'informe del Consell d'Estat sobre fons europeus però no obté resposta de la Moncloa

Ofensiva del PP al Congrés aquest dimecres sobre una informació no publicada fins ara i de la qual es desconeixen els detalls: què ha passat amb l'informe del Consell d'Estat sobre fons europeus? Segons Pablo Casado i també la seva portaveu a la cambra, Cuca Gamarra, la Moncloa va decidir retirar-lo. Però ni Pedro Sánchez ni la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, han volgut respondre a la pregunta i s'han dedicat a criticar l'estratègica del PP.

La campanya catalana es trasllada al Congrés: bateria de retrets entre Sánchez i Rufián per la convocatòria electoral

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha preguntat al president espanyol, Pedro Sánchez, per què va decidir enviar el ministre de Sanitat a Catalunya en el pitjor moment de la pandèmia. Sánchez li ha replicat que "Salvador Illa no se'n va de vacances a Catalunya" sinó que "torna" per fer front a la "l'emergència sanitària més gran" i també per "superar una polarització i confrontació que només ha portat decadència". A més, ha confiat que "hi hagi un canvi a Catalunya" i ha "recollit el guant" de Rufián per "deixar de mirar al passat".

El diputat republicà s'ha centrat en censurar que el PSC i el PSOE s'hagin encomanat al TSJC per mantenir les eleccions el 14-F. "Un senyor com Illa a qui només se'l pot votar al febrer és un iogurt que caduca o un desodorant que no fa gràcia".

Sánchez, a Abascal: "En alguns moments puntuals vostè demostra més responsabilitat de país i sentit d'estat que el líder de l'oposició"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el govern espanyol de no defensar l'interès general en les eleccions catalanes i ha demanat una condemna a la presumpta violència que pateixen en els mítings de la campanya del 14-F per part del govern espanyol. Sánchez li ha dit que sí que defensa l'interès general i per una vegada ha tingut un missatge positiu per a l'extrema dreta: "En alguns moments puntuals vostè demostra més responsabilitat de país i sentit d'estat que el líder de l'oposició".

Sánchez: "No hi ha qui l'entengui, senyor Casado. És tan aparentment moderat que fins i tot Abascal li dona lliçons de responsabilitat"

Pedro Sánchez s'ha aferrat a l'abstenció de Vox que va salvar el decret de fons europeus per burxar Casado. "No hi ha qui l'entengui, senyor Casado", ha assenyalat, i ha assegurat que és un nou any i el líder del PP "continua amb la mateixa malastrugança que l'any passat". "La malastrugança que projecta al PP des de fa dos anys", ha afegit. Li ha retret que digui una cosa i l'altra: que demanés que Salvador Illa dimitís del ministeri de Sanitat i alhora que critiqués la seva marxa per ser candidat del PSC, que confini i desconfini, que centralitzi i descentralitzi i que qüestioni el destí dels fons europeus però alhora que els demani per als efectes del temporal Filomena.

Memorial de greuges de Casado a Sánchez: "Espanya no mereix un president com vostè"

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ha deixat anar un memorial de greuges contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per acabar concloent que "Espanya no mereix un president" com ell. Sobretot s'ha centrat en preguntar per què el govern espanyol "ha mutilat l'informe del Consell d'Estat del decret de fons europeus per amagar-lo a les Corts".

Bon dia! Comença la sessió de control al Congrés. Pablo Casado pregunta a Pedro Sánchez. Li retreu que en un mes i mig no hagi comparegut.