En directe
17/02/2021

Sessió de control al govern espanyol

El PSOE critica a Rufián que gairebé no hagi parlat del referèndum

El portaveu del PSC al Congrés, José Zaragoza, ha criticat que el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, gairebé no hagi defensat el referèndum en l'exposició inicial de la moció i s'hagi dedicat a fer balanç electoral i a "apropiar-se" dels vots de la CUP i Junts per Catalunya. També li ha retret que fa justament dues setmanes defensés una altra moció –que sí que va prosperar– per tornar a reunir la taula de diàleg que exposava que "l'autodeterminació i l'amnistia no han de ser propostes d'un sol grup". Zaragoza ha demanat treballar pel "retrobament" i evitar "l'enfrontament".

Nogueras (JxCat) demana unitat d'acció independentista a Madrid: "Ha arribat l'hora d'utilitzar la força dels 23 diputats"

La nova portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha demanat en català a ERC i la CUP una unitat d'acció independentista a Madrid, com va plantejar Jordi Sànchez. "Ha arribat l'hora d'utilitzar la força dels 23 diputats", ha dit, i ha assegurat que "ha quedat més que avalada la via de plantar cara" perquè "s'ha acabat baixar-se els pantalons". Creu que el resultat del moció, que serà rebutjada, demostra que la via del diàleg no funciona. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que s'entendran amb ERC i la CUP i per això s'ha mostrat "expectant a la proposta" que faci el candidat republicà, Pere Aragonès.

El PNB retreu a ERC que porti una moció sobre el referèndum al Congrés sabent que es rebutjarà

El PNB ha reiterat que sempre ha defensat i defensarà el dret a l'autodeterminació a Catalunya, però ha retret a ERC que presenti una moció sobre el referèndum al Congrés quan sap que serà rebutjada. Per això ha fet una crida al diàleg i a deixar enrere "la desconfiança".

La CUP reclama al govern espanyol que posi les urnes per a un referèndum, vist el 51% del vot independentista

La portaveu cupaire al Congrés, Mireia Vehí, ha reclamat al govern espanyol que posi les urnes per a un referèndum a Catalunya, vist el 51% del vot independentista, però alhora ha retret a ERC que porti la iniciativa a través d'una moció a Madrid en lloc d'esperar a una nova reunió de la taula de diàleg. "Una moció? Vol dir que assumim que la taula de diàleg no funciona", ha assenyalat. Per a un possible acord, ha posat tres condicions: referèndum, renda bàsica universal i amnistia i transició ecològica. I ja ha advertit que per implementar-ho caldrà "desobeir".

Rufián estén la mà als comuns i la CUP per governar plegats i no menciona JxCat

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que una de les constatacions del 14-F és que "les esquerres independentistes i autodeterministes" han guanyat i sumen "com mai". "Això ens obliga, mandata i condemna a entendre'ns", ha dit. Els republicans estenen la mà a governar amb els comuns i la CUP sense mencionar en cap moment JxCat. "Intentem-ho i fem-ho", ha demanat, puntualitzant que ERC ha d'assumir el "lideratge" d'aquesta majoria.

Rufián pregunta a Illa què farà com a cap de l'oposició: "¿Presó i mentides o negociació i pacte?"

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha acabat la seva intervenció preguntant al PSOE què farà Salvador Illa "com a cap de l'oposició". Els ha recordat que seguir els passos de Ciutadans és "un mal negoci". Per això els ha demanat "treballar i fer política". "Fiscalia o taula de diàleg, presó i mentides o negociació i pacte", ha posat sobre la taula.

Rufián acusa el PSOE i Podem d'"alimentar" el feixisme de Vox

Comença la moció d'ERC, defensada per Gabriel Rufián, per defensar un referèndum pactat. El portaveu republicà ha assenyalat que el nou cicle que enfronta Catalunya és una lluita de feixisme contra antifeixisme. Per això ha acusat el PSOE i Podem d'"alimentar" el feixisme i fins i tot col·laborar-hi.

Iglesias acusa Vox de fer "apologia del terrorisme" i augura que Casado acabarà com a "pagafantes de la ultradreta"

Iglesias ha acusat Vox de fer "apologia del terrorisme" per haver enaltit la figura del general Galindo –mort aquest cap de setmana–, condemnat pels GAL, i s'ha dirigit a Casado per recordar-li que el va avisar que la "bèstia" que havia creat l'acabaria "devorant". "Acabaran com a pagafantes de la ultradreta", ha afirmat.

Iglesias defensa que no hi ha normalitat democràtica per l'empresonament de Hasél i l'absolució de Cifuentes

Iglesias ha assegurat que no hi ha "normalitat democràtica" a Espanya quan s'empresona el raper Pablo Hasél i, en canvi, l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes és absolta. "No em sembla normal que el PP es financi de manera il·legal ni que no renovi el CGPJ per controlar la sala segona per la porta del darrere", ha continuat, en resposta al secretari general del PP, Teodoro García Egea.

Calvo evita respondre si indultarà Hasél i defensa els límits a la llibertat d'expressió

La vicepresidenta Calvo ha evitat respondre si el govern espanyol indultarà Pablo Hasél, després que ho preguntés el diputat de Bildu Jon Iñarritu, i ha advertit que la llibertat d'expressió té límits en el dret a l'honor o el dret dels menors. Després de defensar que la democràcia espanyola és de qualitat i solvent, ha reconegut que l'executiu treballarà en matèria de llibertat d'expressió per col·locar-se "a l'espai on altres democràcies han evolucionat".

Calvo, al PP: "Encara que es vesteixi de seda, la mona mona es queda"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat que el govern de coalició gaudeix de bona salut i ha carregat contra el PP per haver decidit canviar de seu com a remei a la seva crisi, arran dels resultats del 14-F. "Quan canviïn de seu, que no se'ls oblidi que, encara que es vesteixi de seda, la mona mona es queda", ha dit Calvo a la portaveu del PP, Cuca Gamarra.

Sánchez insta el PP i Cs a trencar els pactes autonòmics i locals amb Vox

Sánchez ha demanat a Cs i el PP que trenquin els seus pactes autonòmics i locals amb "aquells que se'ls estan menjant, que és la ultradreta". El president espanyol ho ha dit durant la sessió de control al Congrés en resposta a la líder taronja, Inés Arrimadas.

Arrimadas acusa Iglesias d'impulsar els disturbis contra l'empresonament de Pablo Hasél

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha acusat Pablo Iglesias "d'impulsar" els disturbis d'aquesta nit a Catalunya contra l'empresonament del raper Pablo Hasél. "És l'apreteu d'Iglesias", s'ha queixat, fent referència a les paraules de l'expresident Quim Torra als CDR.

Sánchez creu que els resultats del 14-F indiquen que els catalans volen un govern del PSC i els comuns

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que els resultats del 14-F indiquen que els catalans volen un govern del PSC i els comuns, malgrat que l'independentisme va obtenir el 51% dels vots, tal com li ha recordat la diputada de JxCat Míriam Nogueras durant la sessió de control. "Les forces independentistes ens posarem d'acord per responsabilitat i pel país", ha dit Nogueras, després que Sánchez brandés la "victòria clamorosa d'Illa" i insistís que a Catalunya hi ha "un conflicte entre part d'una societat catalana i una altra part de la societat catalana".

Casado demana a Sánchez el cessament d'Iglesias i el president ironitza i li recorda el resultat del PP el 14-F

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat al líder de l'oposició, Pablo Casado, els resultats de les eleccions del 14-F durant la sessió de control. "Aquesta pregunta la va registrar abans de les eleccions, oi? Perquè tal com està el panorama i que parli de cessaments i dimissions...", ha replicat al president del PP quan li ha demanat que destitueixi Pablo Iglesias com a vicepresident segon de l'executiu.