En directe
15/12/2022

El Congrés debat i vota la reforma del Codi Penal

El Congrés aprova la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i reforma la malversació

El Congrés ha aprovat la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i reforma la malversació. La iniciativa s'ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, Unides Podem, ERC, el PDECat, EH Bildu, PNB i Més País. Junts i la CUP hi han votat en contra. Vox també, mentre que PP i Ciutadans han optat per no votar. Els populars havien intentat frenar aquesta iniciativa presentant un recurs al TC en contra la reforma que plantejava el govern espanyol per forçar la renovació de l'alt tribunal.

El PSOE se suma a Unides Podem i compara l'intent del PP de frenar el ple d'avui al 23-F

El diputat del PSOE Felipe Sicilia s'ha sumat a Unides Podem i ha comparat l'intent del PP de frenar el ple d'avui amb el 23-F. "La dreta va intentar parar un ple amb tricornis, avui l'han intentat parar amb togues", ha afirmat Sicilia. Unes paraules que han enervat la bancada del PP i que han obligat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a intervenir. Quan ha tornat a agafar la paraula, el diputat socialista ha afegit que la democràcia espanyola "només ha estat en perill amb la dreta": ho va estar l'any 1936, ha dit, també el 23-F i ha afegit que ho ha estat aquest dijous. Gamarra ha demanat la paraula un cop Sicilia ha acabat la intervenció i ha volgut subratllar que durant el 23-F governava "el centre dreta".

Asens acusa el PP d'intentar "perforar la democràcia amb un cop silenciós"

El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el PP d'intentar "perforar la democràcia amb un cop silenciós". "La nostra obligació com a demòcrates és impedir-ho", ha afirmat, en referència al recurs del PP per intentar frenar la reforma per renovació del TC. Asens, a més, ha defensat la supressió del delicte de sedició i els canvis en la malversació i ha retret al PP que acusi l'independentisme de "delinqüents". "No ens poden donar lliçons contra la corrupció, vostès, que són el partit més corrupte d'Europa", ha afirmat. A més, també ha retret al diputat de Junts Josep Pagès de tenir "delinqüents" en el seu espai polític i s'ha referit a la causa del 3%.

EH Bildu anuncia que votarà a favor de la reforma del Codi Penal

EH Bildu votarà a favor de la reforma del Codi Penal, tot i que a la comissió de dimarts es van abstenir. El diputat abertzale Jon Iñarritu ha assegurat que la norma té "coses positives" i ha defensat "l'harmonització" del Codi Penal a Europa. Iñarritu, però, ha admès que hi ha parts de la llei que no els agraden, com ara el fet que s'incorpori el terme "intimidació" en el delicte de desordres públics. "El risc sempre hi serà, però és un pas endavant", ha dit. "Avui es fa un pas positiu en la desjudicialització de Catalunya", ha afegit.

La CUP alerta que "l'atropellament a la sobirania" que va començar el 2017 "ha arribat avui al Congrés"

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha dit que "l'atropellament a la sobirania" que va començar el 2017 "ha arribat avui al Congrés". Vehí ha tornat a mostrar l'oposició dels cupaires a la reforma del Codi Penal perquè, entre d'altres, consideren que la reforma del delicte de desordres públics posa en qüestió el dret a protesta. Vehí ha defensat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha acusat Inés Arrimadas (Cs) "d'amenaçar" amb el mateix que va passar el 2017.

Gamarra torna a carregar durament contra el govern espanyol i li retreu que reformi el poder judicial sense "garanties"

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha tornat a aprofitar la seva intervenció per tornar a carregar contra l'executiu espanyol per la reforma del Codi Penal que ha de suprimir el delicte de sedició, però també forçar la renovació del TC. Gamarra els ha demanat "garanties" per reformar les lleis orgàniques del TC i del CGPJ. "És un pas més en la demolició de l'estat de dret", ha reiterat. "La reforma del Codi Penal suposa que hi hagi polítics que legislin perquè n'hi hagi d'altres que estiguin per sobre de la llei", ha afirmat. En aquest punt, Gamarra ha enumerat els líders independentistes que van ser condemnats per la sentència del Procés i s'ha equivocat a l'hora de dir el nom de Raül Romeva, a qui li ha dit Raül Rovira.

Rufián replica a Junts: "Sap qui és un delinqüent? Vostè no, sinó Emilio Hellín, el pèrit que va contractar la seva cap per a la seva defensa"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha replicat a Junts les seves crítiques sobre la reforma del Codi Penal. "Sap qui és un delinqüent? Vostè no, sinó Emilio Hellín, el pèrit que va contractar la seva cap per a la seva defensa", ha etzibat Rufián, en referència al cas que té obert Laura Borràs. Rufián també ha contestat a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha comparat la situació d'avui amb la de la tardor del 2017: "L'última vegada que va parlar així a una presidenta d'un Parlament va ser a Forcadell i va acabar a la presó". Rufián ha acabat la seva intervenció defensant un referèndum a Catalunya que "vehiculi" el desig de l'independentisme.

Pagès (Junts) reitera que votarà en contra de la reforma i es dirigeix a Rufián: "És conscient que li estan donant la raó a Marchena?"

El diputat de Junts Josep Pagès ha reiterat que el seu grup votarà en contra de la reforma del Codi Penal perquè les persones que van organitzar i defensar l'1-O "no són delinqüents". En aquest sentit, ha tornat a carregar contra ERC perquè l'avala. "Segons vostè, jo soc un delinqüent?", li ha preguntat al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, a qui li ha recordat que a la Sindicatura de l'1-O se'ls va acusar de malversació (Pagès n'era membre). "És conscient que li estan donant la raó a Marchena?", ha subratllat.

Vox abandona l'hemicicle del Congrés després que Batet mantingui el ple

Els diputats de Vox han abandonat l'hemicicle del Congrés després que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, hagi decidit mantenir el ple que ha d'aprovar la reforma del Codi Penal. La triple dreta havia demanat suspendre el ple perquè la mesa debatés les seves peticions de reconsideració. Els diputats del PP i Ciutadans s'han quedat a l'hemicicle i, de fet, Inés Arrimadas ha iniciat el torn d'intervencions tornant a comparar la situació d'aquesta tarda al Congrés amb la del Parlament l'any 2017.

Arrimadas, a Batet: "El mateix que li vaig dir a la senyora Forcadell el 2017: li demano que no permeti això"

La triple dreta ha demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que suspengui el ple que ha de debatre la reforma del Codi Penal. Consideren que els tràmits previs han vulnerat els drets dels diputats. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha comparat la situació amb la que es va viure el 2017 al Parlament: "El mateix que li vaig dir a la senyora Forcadell el 2017: li demano que no permeti això". Batet li ha contestat: "Obviaré les comparacions personals perquè crec que no podem fer d'això una qüestió personal". Batet ha argumentat que les peticions de reconsideració presentades per PP, Cs i Vox no tenen "caràcter suspensiu" i, per tant, ha decidit donar continuïtat al ple.

El Congrés comença ara el debat sobre la reforma del Codi Penal

El Congrés ha començat el debat de la reforma del Codi Penal que ha d'eliminar el delicte de sedició i també la reforma de la malversació. Ho ha fet després que el TC hagi decidit ajornar el ple que havia de resoldre el recurs del PP contra les esmenes del PSOE i Unides Podem per introduir canvis en la legislació per forçar la renovació del TC.

El PP respecta la decisió del TC, però admet que li hauria agradat una "resposta ràpida" sobre el seu recurs

Després de conèixer la decisió del Tribunal Constitucional d'ajornar el ple d'avui, el PP ha assegurat que respecten la decisió però els hauria agradat "tenir una resposta ràpida" a una reforma que creuen que "vulnera" els drets dels diputats. Fonts dels conservadors afirmen, a més, que mantindran la via judicial per "combatre els excessos legislatius" del PSOE.

15 Dec 2022| Última hora

Via lliure a la reforma judicial: el TC suspèn el ple i ajorna la decisió fins dilluns

El Tribunal Constitucional ha ajornat el ple en què havia de decidir, a instàncies del PP, si aturava la votació de la reforma judicial exprés que es vota aquest mateix dijous al Congrés. A petició dels cinc magistrats del bloc progressista, el president del tribunal de garanties ha posposat la deliberació fins dilluns a les 10 del matí. Així, la cambra baixa no té cap notificació formal que li impedeixi continuar la sessió en què s'ha de debatre i votar la reforma del Codi Penal, on s'inclouen canvis per forçar precisament la renovació del TC.

Llegiu tots els detalls en aquest article d'Ot Serra.

Suspendre o no un ple: el debat que ja va tenir el TC durant el Procés

El Tribunal Constitucional té sobre la taula una decisió inèdita sobre el Congrés de Diputats: impedir (o no) la votació d'una iniciativa legislativa pel recurs d'empara d'un grup parlamentari, en aquest cas el PP. Ara bé, la situació no és inèdita a l'Estat, ja que aquest xoc entre el poder legislatiu i el Constitucional ja s'ha produït a Catalunya durant el Procés, quan el TC va debatre aturar votacions al Parlament. De fet, en va frenar una. Núria Orriols recorda el precedent en aquest article.

Ana Pastor (PP) creu que el ple del Congrés hauria d'esperar la resolució del TC

La vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor, considera que el ple no hauria de començar fins que el Tribunal Constitucional resolgui si atura o no les esmenes que ha impugnat el PP. "Per descomptat", ha respost des dels passadissos de la cambra baixa quan se li ha preguntat per aquesta qüestió. De moment, la presidència del Congrés no ha traslladat cap alteració en l'agenda.

Arrenca el ple del TC amb presència de tots els magistrats

El ple del Tribunal Constitucional per decidir si atura la reforma judicial de Pedro Sánchez ha arrencat a les 13 hores del migdia, tres hores més tard del previst, atès que s'han registrat nous escrits al llarg del matí. Hi participen els 11 magistrats de la deliberació, tot i que Unides Podem havia demanat apartar Pedro González Trevijano i Antonio Narváez, els dos magistrats conservadors que ha de renovar el govern espanyol. El TC no concreta si les recusacions s'han discutit abans de començar el ple.

María Jesús Montero: "Si es materialitza, seria un atropellament a la democràcia i una gravíssima crisi institucional"

La vice secretària general del PSOE, María Jesús Montero, ha advertit que si es "materialitza" la suspensió per part del Tribunal Constitucional de les iniciatives parlamentàries abans de votar-se, "seria un atropellament a la democràcia i una gravíssima crisi institucional". "Em sembla que travessem una situació que hauria de preocupar al conjunt de la ciutadania", ha assegurat la també ministra d'Hisenda en declaracions des dels passadissos del Congrés.

Yolanda Díaz rebutja la petició del PP: "El TC sempre tindria capacitat de revisar en un futur el que avui decideixi el Congrés"

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha rebutjat la petició del PP d'aturar preventivament una iniciativa que es debat al Congrés. Després de denunciar la "irresponsabilitat gravíssima" de la dreta, ha advertit que les mesures cautelaríssimes "serveixen per reparar danys que, en cas de no estimar-se, serien irreparables". En aquest sentit, ha apuntat que el Constitucional podria "revisar ex post" el que avui decideixi la cambra baixa. És a dir, que si el tribunal de garanties tombés reformes impugnades un cop aprovades, es produiria el mateix efecte que si ho fa avui.

El CGPJ celebrarà un ple dimarts 20 per intentar nomenar els candidats al TC

Enmig del xoc Congrés - Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial ha acordat celebrar un ple dimarts vinent, a petició del bloc conservador, per intentar nomenar els magistrats que li corresponen al tribunal de garanties. En aquesta sessió no estaran en vigor –més enllà del que decideixi avui el TC– les noves normes que impulsen PSOE i Unides Podem per forçar la renovació. Els noms que se sotmetran a votació són els dels jutges César Tolosa i Pablo Lucas, si bé en l'inici del ple es poden proposar nous aspirants. Probablement, el bloc progressista situarà el nom de José Manuel Bandrés.

Els lletrats del TC emeten informes contradictoris sobre la petició del PP

Els lletrats del Tribunal Constitucional han emès diversos informes sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP. Alguns són partidaris d'estimar la sol·licitud d'aturar la reforma de la llei que afecta el mateix TC i el Consell General del Poder Judicial, i d'altres no. Els magistrats que han de prendre la decisió poden fer-los servir de guia per emetre el seu criteri, si bé són ells els que s'hauran de pronunciar en el ple, que s'ha retardat fins a les 12 hores perquè abans s'havien d'estudiar els nous escrits registrats per PSOE, Unides Podem i Vox.