Política18/08/2020

Torra vol traslladar la taula de negociació a Europa si Madrid segueix sense pactar l'autodeterminació

El president de la Generalitat creu que Borràs podria ser una bona candidata de JxCat al Parlament

Ara

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, vol traslladar la taula de negociació a Europa si la Moncloa continua sense pactar l'autodeterminació. Així ho ha explicat en una entrevista a l'agència ACN, després de "constatar" que el diàleg amb Madrid fins ara només s'ha traduït en "fotos". "Prou d'enganyar-nos. ¿Estan disposats a negociar l'autodeterminació? Si no, anirem a negociar a Brussel·les. Almenys no perdrem més el temps", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra ha exigit al govern espanyol un ordre del dia de la taula bilateral en què consti "clarament" que es parlarà de les condicions per fer un referèndum d'autodeterminació i de l'amnistia. "Si no ho veiem en un paper no anirem a la taula de negociació, i l'anirem a buscar a Europa, si cal, com la justícia", ha avançat. En aquesta línia, el cap del Govern ha instat la Moncloa a respondre si està "disposada" o no a negociar l'autodeterminació: "Si no, que ens ho diguin, i ja anirem a negociar a Brussel·les. Almenys no perdrem més el temps".

Cargando
No hay anuncios

"¿Oi que hem arribat a la conclusió que és impossible que un independentista sigui jutjat amb neutralitat a l'Estat? ¿I que estan a punt d'inhabilitar un president per posar una pancarta per la llibertat d'expressió? Amb el diàleg ens passarà igual, i només trobarem negociació fora de l'Estat", ha indicat.

La data de les eleccions, "molt pensada"

Sobre la data de les eleccions, Torra ha apuntat que la justícia espanyola "no limitarà mai" la seva decisió sobre la data, que ha dit que té "molt pensada", tot i que no l'ha revelat. Així, el president de la Generalitat ha dit que la prioritat és "la salut i la vida dels ciutadans". "No em limitarà mai en absolut cap data que fixi la justícia espanyola", ha subratllat, a més d'assegurar que no prendrà la decisió en funció de "cap interès personal ni partidista".

Cargando
No hay anuncios

La ciutadania catalana anirà a les urnes quan Torra consideri que és "el millor moment" per a Catalunya, tenint en compte la situació "complicada" derivada del coronavirus. En tot cas, el president ha explicat que, després del que va passar als comicis bascos i gallecs, ha demanat a la comissió jurídica assessora un informe en què constin els drets dels ciutadans en la situació d'epidèmia per tal de garantir el dret a vot i ha dit que farà "tot el possible" per garantir-lo.

Pactar punts programàtics compartits entre l'independentisme

Sigui com sigui, de cara a les futures eleccions, Torra s'ha mostrat "confiat" perquè creu que l'independentisme podria arribar al 50% dels vots i ha dit que si se superés aquesta xifra això suposaria donar "una legitimitat immensa" al moviment independentista. Paral·lelament, però, el president creu que l'independentisme ha de fer una "reflexió" més de programa i estratègia, que no pas de noms i lideratges. I amb la fórmula de l'1-O com a pal de paller. En aquest sentit, insta els partits a compartir punts als programes electorals per "clarificar" el 'Ho tornarem a fer', que va pronunciar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'últim dia del judici del Procés.

Cargando
No hay anuncios

"El que espero dels partits és una clarificació en els seus programes electorals sobre com tirem endavant el salt col·lectiu que requereix la república catalana", ha explicat. En aquesta línia, Torra ha recordat que el crit del 'Ho tornarem a fer' es va "alçar" per damunt de tothom com a resposta a la sentència de l'1-O. I que ell mateix va tornar a proposar l'aposta del "referèndum o referèndum" al Parlament, per retrobar la "complicitat necessària" entre institucions, partits, entitats i ciutadania per fer el "salt col·lectiu". "Aquest hauria de ser el gran debat en l'independentisme", ha reflexionat.

Aposta per Laura Borràs

Preguntat per les futures eleccions, Torra ha dit que considera que l'exconsellera i actual líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs, podria ser una bona candidata "efectiva" de la llista electoral, tal com ja va apuntar Elsa Artadi. "Suposo que hi ha altres noms, però ella ha demostrat una gran solvència a tots els nivells", ha dit. El president insisteix que seran les bases del partit les que decidiran el nom del candidat o candidata en unes primàries. En tot cas, ha dit que no es farà militant del nou partit de JxCat però que hi dona suport.

Cargando
No hay anuncios

PSC, Cs i PP repliquen Torra

A l'entrevista, Torra també ha demanat a l'unionisme català que faci la seva pròpia autocrítica, amb propostes sobre com afrontar la situació actual: "Com pensen abordar el fet que a l'Estat l'importi molt poc o gens parlar dels fons comunitaris que corresponen a Catalunya?", ha preguntat. Les paraules de Torra les ha contestat aquest matí el diputat del PSC-Units Ferran Pedret en una piulada a Twitter. "Ell, que va deixar la cadira buida a la conferència de presidents que va abordar la gestió d'aquests fons", li ha replicat. La Generalitat reclama 31.000 milions d'euros dels recursos que rebrà l'Estat i el mateix Torra ha demanat una reunió al president espanyol, Pedro Sánchez, per tractar-ne el repartiment, de la qual no en té encara resposta.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el diputat i secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano, ha contestat a la intenció de Torra de portar la taula de diàleg amb l'Estat a Europa si la Moncloa no s'avé a parlar d'autodeterminació. "Seria més oportú i convenient si es fes un altre trasllat. El seu. A casa", ha afirmat Serrano en una piulada a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, el portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha titllat d'"inversemblant" que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi proposat dur a Europa la taula de diàleg si l'Estat continua oposant-se a tractar-hi l'autodeterminació de Catalunya. "Diu Torra que si el govern no accepta el seu ordre del dia anirà directament a les institucions europees", ha criticat Martín Blanco en una roda de premsa telemàtica en què ha acusat el president català de "fer volar coloms" i "pensar en quimeres que no interessen ningú".