Política26/06/2013

El TSJC arxiva l'acusació contra Isidre Masalles pel cas de les ITV

El jutge manté la imputació de la resta d'acusats, entre els quals, Oriol Pujol

Efe

BarcelonaEl jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga el cas ITV ha arxivat l'acusació contra el sotsdirector de Seguretat Industrial, Isidre Masalles, en considerar que no ha quedat prou acreditada la seva participació en la suposada trama corrupta. En una interlocutòria notificada aquest dimecres, el magistrat del TSJC Enric Alsina manté la imputació contra els altres acusats, entre ells el diputat de CiU Oriol Pujol, i acorda transformar les diligències del cas en un procediment de Tribunal del Jurat, ja que els delictes investigats són els de tràfic d'influències i suborn.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el jutge, malgrat que la majoria d'imputats, especialment Josep Tous -que va ser designat per la Generalitat com a intermediari en el sector de les ITV-, van qualificar Masalles com a persona "obedient", no ha quedat prou acreditat "que hagi realitzat cap acte, ni dictat cap resolució que es pugui considerar rellevant penalment", ni que tingués coneixement del pla suposadament il·lícit.

Cargando
No hay anuncios

En l'acte, el jutge, que a mitjan juny va finalitzar l'interrogatori a tots els imputats, considera que el diputat de CiU Oriol Pujol va poder exercir com "vèrtex" entre les dues branques de la suposada trama corrupta d'empresaris i càrrecs públics que pretenia arreglar l'adjudicació d'estacions d'ITV.

Per al magistrat, l'objectiu dels imputats, "al capdavant dels quals sembla que es trobava Oriol Pujol Ferrusola", era deixar sense efecte un concurs resolt sobre l'adjudicació d'estacions d'ITV i convocar un altre, conforme al nou Pla Territorial d'Estacions d'ITV.

Cargando
No hay anuncios

Davant la perspectiva d'optar a diversos lots d'ITV, els implicats, segons el magistrat, van crear la societat Upprime Energy, per rebre l'adjudicació del lot, de la que formaven part els empresaris imputats Sergio Pastor i Sergio Alsina, que havia de cedir la meitat de la seva part a Oriol Pujol.

Per aconseguir el seu "objectiu preconcebut", van acordar nomenar Josep Tous com a mediador de la Generalitat en el conflicte de les ITV, gràcies a la influència política d'Oriol Pujol.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta forma, una de les línies d'actuació consistia en que Tous, nomenat amb la influència d'Oriol Pujol, tractés d'"alinear al Partit (CDC), al Departament i al govern, amb la finalitat de complimentar la 'full de ruta'" dissenyada per l'empresari imputat Ricard Puignou, per ampliar el mapa de les ITV i poder compensar amb noves estacions als operadors que retiressin els seus recursos.

"No pot ignorar-se, ni obviar-se, que Ricard Puignou retribuïa mensualment el coimputat Sergi Alsina amb 12.000 euros perquè defensés els seus interessos al mercat de les ITV, sent el primer d'ells plenament coneixedor de la relació d'amistat íntima entre Sergi Alsina i Oriol Pujol", remarca l'acte.

Cargando
No hay anuncios

La segona línia d'actuació de la trama, segons el jutge, consistia en que l'empresari Sergi Alsina, amb qui i per a qui va treballar diverses vegades la dona d'Oriol Pujol, va intervenir en la constitució d'Uprrime Energy, a l'hora que va retribuir amb 2.000 euros mensuals a Josep Tous perquè vetllés pels seus interessos quan aquest va ser destinat per la Generalitat com pacificador del mapa de les ITV.

"El vèrtex dels dos comportaments il·lícits pot recaure en la persona d'Oriol Pujol Ferrusola", remarca el jutge, que assenyala que el diputat de CiU "no només va influir" en el secretari general d'Empresa, Enric Colet, per al nomenament de Tous, sinó que també va indicar a Sergi Alsina i a Josep Tous "el camí a seguir, sent en tot moment informat per tots dos de les negociacions que cadascun d'ells portava a terme".

Cargando
No hay anuncios

La trama també va aconseguir que es nomenés sotsdirector del departament d'Indústria a Isidre Masalles, considerat pels imputats com un home "obedient", perquè "no els plantegés cap tipus de problema", segons el magistrat.

El jutge recorda encara que els objectius pretesos per la suposada trama corrupta no van fructificar "ja que va haver una filtració a la premsa que aquests fets estaven sent investigats per un jutjat d'instrucció, la qual cosa que va provocar que canviessin immediatament el seu 'modus operandi'".

Cargando
No hay anuncios

Per aquest motiu, el jutge manté la imputació per tràfic d'influències a Oriol Pujol, als empresaris Sergi Alsina, Sergio Pastor i Ricard Puignou i a Josep Tous, i d'un delicte de suborn per a Sergi Alsina, Josep Tous i Ricard Puignou.