La Boqueria posa límits a la venda de productes elaborats
Les obres per a la remodelació del mercat podrien començar l'estiu del 2026
BarcelonaEl Mercat de la Boqueria continua buscant la via per preservar la seva funció de mercat de barri i no ser engolit com a atracció turística. Aquest dimarts l'Associació de Venedors del Mercat va avalar amb més del 90% dels vots la proposta de remodelació del mercat, que inclou la transformació física de l'espai però també una intervenció en la seva oferta. Segons l'acord ratificat pels comerciants, en el futur la Boqueria tindrà un màxim del 50% de producte elaborat i un mínim del 50% de producte tradicional.
Segons han explicat aquest dijous la cinquena tinenta d'alcaldia, Raquel Gil, i el president de l’Associació de Venedors del Mercat de la Boqueria, Jordi Mas, la Boqueria continuarà sent el mercat més gran de la ciutat, amb gairebé 1.500 metres lineals d'oferta comercial. Això permetrà que tots els operadors que actualment treballen a l'espai puguin seguir-hi. Amb la proposta d'ordenació acordada pels venedors, en un primer moment el mercat oferirà un 53,7% de producte tradicional i un 46,3% d'elaborat.
A més, per delimitar quin tipus de producte elaborat s'hi ofereix, l'acord també estableix que només es podran fer productes elaborats a partir d'una sèrie de productes frescos acordats, presentats a temperatura ambient o en fred, tallats o trossejats, o preparats i llestos per consumir. És una via, en definitiva, per impedir que les parades de menjar elaborat acabin convertides en una munió de botigues de patates fregides i nuggets de pollastre.
Un cop validada la proposta pels comerciants, la pilota torna a ser sobre la teulada de l'Ajuntament, que haurà de tramitar una modificació de l’ordenança municipal de mercats i elaborar un nou reglament intern de funcionament del Mercat de la Boqueria.
La transformació física de l'espai
Al mes d'octubre l'Ajuntament va fer públics els seus plans per remodelar el mercat més antic de la ciutat. Entre les actuacions més destacades hi ha el canvi del sostre –actualment és de fibrociment–, la creació d'un nou passadís central que oxigeni l'edifici, la remodelació de les parades del peix que havien quedat obsoletes i, sobretot, la creació d'un accés més "digne" al mercat també des de la part del darrere per la plaça de la Gardunya. La previsió és que les obres –que compten amb un pressupost mínim de 12 milions d'euros– comencin l'estiu del 2026, segons ha explicat la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç, Restauració i Mercats, Raquel Gil.