Catalunya redueix a zero les intoxicacions mortals per ingesta de bolets

La febre per anar a collir bolets, però, fa augmentar els casos d'intoxicats lleus

Acn
01/11/2013

BarcelonaLes intoxicacions mortals per ingesta de bolets s'han reduït a zero aquest 2013. Segons fonts sanitàries oficials, l'última víctima registrada a Catalunya per aquesta causa va ser el 2011, quan un home de 73 anys veí de Mataró va morir intoxicat per un bolet que creix en parcs urbans, la 'Lepiota brunneoincarnata', molt similar als fredolics o apagallums, però que és molt verinós.

El professor Enric Gràcia, micòleg de la UB, apunta, però, que l'any passat també hi va haver una víctima mortal per ingesta d'un bolet tòxic. Un empresari de 42 anys de Sant Sadurní d'Anoia, la mort del qual no es va produir fins al cap d'uns quatre dies del consum del fong. Segons expliquen fonts oficials de Salut, però, l'autòpsia d'aquesta víctima no va poder determinar la ingesta de bolet com la causa de la defunció. En qualsevol cas, totes dues fonts sí que confirmen una tendència a la baixa de les intoxicacions mortals, que aquest 2013 i fins a dia d'avui s'han reduït a zero.

Cargando
No hay anuncios

En les intoxicacions lleus, però, la tendència és la inversa. La temporada passada 40 persones van haver de ser ateses als hospitals catalans, 7 més que el 2011, segons dades del departament de Salut. Per l'expert Enric Gràcia, aquest augment es deu a la febre social per anar a collir bolets: "La gent ha perdut el respecte a moltes espècies i en menja molt més, per tant, és més susceptible a intoxicar-se".

La tendència a l'alça es podria repetir també aquest any, segons apunta el professor de la UB, que assegura que en les últimes cinc setmanes l'Hospital de Sant Celoni ha registrat una desena de persones intoxicades per una espècie tòxica de fredolic, molt similar en les seves característiques al comestible. Totes han estat ja donades d'alta. La xifra total d'intoxicats, però, no es tindrà fins acabada la temporada, quan l'Institut Català de la Salut faci públiques les dades oficials.

Cargando
No hay anuncios

La xarxa de salut pública compta amb un protocol d'actuació i tractament davant una possible intoxicació per consum de bolets. El més important, en qualsevol cas, és poder identificar el tipus de bolet que s'ha consumit, per això es recomana sempre anar a l'hospital als primers símptomes de malestar amb una mostra del fong, encara que ja estigui cuinat.

Els experts i professionals del sector recorden la importància d'estar ben informats abans d'anar al bosc. Documentar-se bé, amb un llibre o amb algunes de les noves aplicacions per a mòbils que ja hi ha al mercat és molt útil, destaca el xef Luis Fernández, del restaurant Tibu-Ron Beach Club de Castelldefels (Baix Llobregat), que aquest any s'ha apuntat també a la febre dels bolets amb un nou menú gastronòmic amb bolets collits a l'entorn de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

"Quan no saps si coneixes o no el bolet o hi ha un petit detall que et fa dubtar de la seva identificació, és crucial que ni l'agafis, ni el cuinis, ni te'l mengis", afirma el cuiner.

Un final de temporada pendent de la pluja

Cargando
No hay anuncios

Quan falten poques setmanes per acabar la temporada, els experts confien poder collir encara els propers dies els últims bolets. Però això dependrà únicament del temps. "La temporada ha estat molt heterogènia, però el seu final dependrà de la pluja", explica el micòleg Enric Gràcia. De fet, si en les properes setmanes no plou, com hauria de ser habitual en aquesta època de l'any, afegeix, la temporada acabarà, sobretot a la zona de la costa, sense bolets.

Si passés finalment això, explica, els bolets que no creixin les properes setmanes ho acabaran fent en l'inici de la temporada de l'any vinent. "Si no cauen les pluges suficients per arreglar aquest final de temporada, la primavera vinent serà extraordinària", conclou el professor.