Nutrició

París i set ciutats més de França prohibeixen la tonyina als menjadors escolars

Els Ajuntaments creuen que la regulació europea "no és prou protectora per a la salut"

BarcelonaVuit ciutats franceses –París, Lió, Lilla, Begla, Grenoble, Montpeller, Moans-Sartós i Rennes– han decidit prohibir la tonyina i els aliments elaborats amb aquest peix als menús dels menjadors d'escoles i instituts. El motiu del veto és el suposat risc per a la salut que pot comportar ingerir aquest peix, que en alguns casos pot contenir una quantitat de mercuri que es considera perillosa.

La número dos de l’Ajuntament de Lilla, Charlotte Brun, ha explicat que han decidit "aplicar el principi de precaució" fins i tot davant dels casos en què es compleixen les normes sanitàries. En una entrevista aquest divendres a France Info, Brun ha assegurat que "la regulació europea no és prou protectora per a la salut, especialment la dels infants".

Cargando
No hay anuncios

Els set Ajuntaments han advertit que no revisaran la prohibició mentre no es redueixi la concentració màxima autoritzada de mercuri en la tonyina (un mil·ligram per quilo), fins a equiparar-la al nivell d’altres peixos com les anxoves o el bacallà, en què és de 0,3 mil·ligrams per quilo.

Més concentrat en les conserves

Les vuit ciutats que han adoptat aquesta mesura sumen una població de 3,5 milions d’habitants i estan totes governades per coalicions d’esquerres. La decisió dels consistoris es basa especialment en els arguments de les associacions ecologistes Bloom i Foodwatch, que des de l’octubre havien alertat de la presència de quantitats de mercuri a la tonyina que consideren perilloses.

Cargando
No hay anuncios

Abans de llançar aquestes advertències, les associacions havien demanat a un laboratori una prova aleatòria en 148 llaunes de tonyina en conserva. L'anàlisi de la Federació de les Indústries d’Aliments Conservats va detectar mercuri en totes, i en més de la meitat la concentració superava els 0,3 mil·ligrams per quilo, el límit per a altres peixos. Malgrat que en el cas de la tonyina la concentració màxima autoritzada per la normativa europea és d’un mil·ligram per quilo, les associacions ecologistes assenyalen que això s’aplica al producte fresc. Això vol dir, afegeixen, que en conserva pot arribar als 2,7 mil·ligrams per quilo, ja que el mercuri es concentra més en la matèria deshidratada.