Universitats
Educació19/05/2023

Subvencions a universitats privades: 100 milions d'euros de la Generalitat en dos anys

El 70% d'aquests ajuts públics han anat a parar a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

BarcelonaEntre el 2021 i el 2022 les universitats privades de Catalunya van rebre gairebé 101 milions d'euros en subvencions que atorga el departament de Recerca i Universitats de la Generalitat. Ho reflecteix una resposta parlamentària per escrit que ha donat el Govern i a la qual ha tingut accés l'ARA. L'import correspon als ajuts econòmics que han rebut les institucions privades per aspectes com la innovació per a la millora de la qualitat docent i programes d'investigació, però també subvencions per l'impacte de la crisi sanitària del covid-19, fons provinents del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere o els ajuts Unidiscat per garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat amb discapacitat. Les universitats públiques també han rebut subvencions, a part dels 1.873 milions d'euros que han ingressat directament dels pressupostos de la Generalitat per finançar-se durant el 2021 i el 2022.

El document que desglossa les subvencions que s'han atorgat per anys i per universitats mostra que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és la que més diners del departament ha rebut. Concretament, l'any 2021 va rebre en subvencions 33,5 milions d'euros, i el 2022, 36,3. La segona universitat privada que ha rebut més finançament ha estat la Universitat de Vic (UVic), que va rebre 10,7 milions d'euros el 2021 i 14,3 l'any passat, en què també va rebre ingressos per conceptes com "Rescabalament despeses Ucraïna" i subvencions del programa de beques Ramón y Cajal o pel foment de la recerca.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, cal tenir en compte que els casos de la UOC i de la UVic són diferents dels de la resta d'universitats privades, ja que a efectes organitzatius estan constituïdes com a entitats de gestió privada, però són institucions que presten servei públic. Aquesta diferència fa que la Generalitat col·labori directament en el seu finançament, i per això són les úniques que, més enllà de les subvencions, reben diners per a les despeses corrents i per al finançament de les despeses d'inversions.

En tercera posició hi ha la Universitat Ramon Llull, amb 4,8 milions d'euros en dos anys (1,5 milions el 2021 i 3,3 l'any 2022). Entre les convocatòries per les quals ha rebut diners hi ha el finançament del Màster Universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes en les especialitats en educació física o ajuts per a doctorats industrials.

Cargando
No hay anuncios

Les universitats privades que menys subvencions públiques han rebut els dos últims anys són la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), que ha ingressat 977.319 euros en dos anys, i la Universitat Abat Oliba CEU, que entre el 2021 i el 2022 va rebre 189.548 euros de fons públics.

5 milions per a Erasmus

El mateix document de respostes parlamentàries també mostra com en els últims dos anys el departament de Recerca i Universitats ha destinat 4,8 milions d'euros a les ajudes per als estudiants que fan un Erasmus. El curs 2021-2022 van rebre aquest ingrés 2.027 estudiants i el curs següent, 2.519 alumnes.

Cargando
No hay anuncios

Segons el document, un estudiant universitari pot rebre un màxim de 1.800 euros a través de la convocatòria del Mobint-MIF (el programa d'ajudes a la mobilitat internacional dels estudiants de les universitats catalanes). Dins d'aquesta convocatòria es pot ingressar un ajut de 200 euros mensuals per una durada màxima de sis mesos. A més, els alumnes que cursin estudis en universitats de la regió d’Occitània poden rebre un pagament únic de 600 euros -un ingrés que s'atorga en el marc de les relacions bilaterals en l’àmbit de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.