Societat06/05/2018

L'adeu a Montserrat Trueta: “La meva àvia va ser una espècie de Mandela”

El comiat a la impulsora de la Fundació Catalana Síndrome de Down reconeix la seva lluita discreta i contundent a favor d'aquestes persones

Antoni Bassas

BarcelonaMontserrat Trueta i Llacuna (Barcelona, 1932-2018) va morir divendres a primera hora de la tarda després de sis setmanes d'un ingrés hospitalari inesperat i d'haver dit als seus fills i nets, amb aquella veu delicada amb què parlava: “Si això no acaba bé, sisplau, no ploreu la meva mort, celebreu la meva vida, que ha sigut molt plena i feliç”.

I tot i que va ser impossible evitar les llàgrimes en el seu funeral de diumenge al matí, celebrat al Tanatori de Collserola, tota la cerimònia va estar presidida pel reconeixement a la seva lluita a favor de la inclusió de les persones amb síndrome de Down. Ho va dir un dels seus nets: “La meva àvia em va regalar no fa gaire un llibre sobre Mandela i penso que ella va ser una espècie de Mandela, perquè va acabar amb l’apartheid de la síndrome de Down”. Es referia a la creació, el 1984, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, posada en marxa després de l’impacte que va significar el naixement del seu quart fill, el mediàtic Andy. Monserrat Trueta va haver d’acceptar el diagnòstic però va negar-se a donar per bo el pronòstic del metge que li va dir que aquell nen seria poc més que un vegetal. L’Andy, de 46 anys, casat i amb feina, va pujar ahir al faristol per dir als seus tres germans –Toni, Katy i Mireia– que era conscient que la seva mare no havia estat tan pendent d’ells a causa de la seva diferència.

Cargando
No hay anuncios

Avui, pares de tota arreu busquen l’orientació a la Fundació Catalana Síndrome de Down. Desenes de pares i fills, companys de l’Andy a la fundació, van omplir els bancs del tanatori. També hi eren Xavier Trias, Marta Pascal, Miquel Roca, Pere Aragonès, Josep Oliu, Josep Lluís Cleries, Irene Rigau, Joan Granados i Mònica Terribas. Precisament la periodista està preparant aquests dies la presentació del llibre 'Ignorant la SD' que ha escrit Andy Trias.

Montserrat Trueta va néixer a Barcelona l’any del primer Estatut, el de Núria, el 1932. Quan va esclatar la Guerra Civil va ser enviada a Itàlia i no va veure el seu pare durant tota la guerra, i a la seva mare només un Nadal. La derrota de la República va portar la família Trueta, aquest cop tots junts, a l’exili, concretament a França i després a Anglaterra, on l’eminent doctor Trueta va ser ràpidament contractat per la Universitat d’Oxford. El 1954 va casar-se amb l’economista Ramon Trias Fargas.

Cargando
No hay anuncios

L’exili i el compromís polític de la seva família van fer de Catalunya i la seva llibertat una de les prioritats de Montserrat Trueta. El 20 de setembre de l’any passat, a primera hora del matí, va manifestar-se contra l'escorcoll del departament d’Economia, que precisament el seu primer marit havia portat a aquell edifici de la rambla de Catalunya de Barcelona.