En directe
Coronavirus
25/03/2021

El Procicat fa seguiment de la situació epidemiològica a Catalunya pel covid-19

Salut considera “una bona notícia” que 100.000 persones d’entre 60 i 65 anys s’hagin apuntat per vacunar-se

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, considera que és “una bona notícia” que 100.000 persones d’entre 60 i 65 anys s’hagin apuntat per vacunar-se amb AstraZeneca. “Són persones de risc”, ha explicat Ramentol, que ha recordat que la mitjana d’edat dels pacients per covid a les UCI és de 63 anys. Segons Salut, amb l’enviament de l’SMS volen prioritzar les persones d’aquest franja d’edat en funció del seu risc, malgrat que moltes ja han pogut demanar hora per la web. Pel que fa als espais de vacunació, Ramentol ha explicat que es posen tots els punts a disposició de la ciutadania perquè puguin decidir on prefereixen vacunar-se.

Salut preveu que arribin a Catalunya, com a mínim, unes 183.000 dosis de les tres vacunes disponibles entre demà i la setmana que ve

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, preveu que Catalunya rebi com a mínim unes 183.000 dosis de les tres vacunes disponibles (104.000 de Pfizer, 62.000 de Moderna i almenys 17.000 d’AstraZeneca) en els pròxims dies i fins a la setmana que ve. Bona part, però, continuaran sent per a segones dosis. Per exemple, Moderna enviarà 62.000 dosis la setmana que ve i 42.000 d’aquestes (aproximadament el 70%) es destinaran a segones dosis. “Tindrem unes 20.000 dosis i, d’aquestes, 10.000 es posaran únicament als hospitals i a persones amb malalties neurodegeneratives, amb càncer, trasplantats i en tractament de diàlisi. Les 10.000 dosis restants es guardaran a la nevera com a reserva per posar la segona dosi a aquestes persones, ja que les remeses de Moderna són força inconsistents”, ha explicat Argimon. D’AstraZeneca, Salut espera rebre demà mateix 17.000 dosis més, després que, de les 62.000 que havien d’arribar diumenge, la farmacèutica anglo-sueca només en lliurés 15.000. “I després caldrà veure quan es recuperen aquestes 30.000 restants”, va admetre Argimon. Pel que fa a les vacunes de Pfizer, les que s'entreguen amb més regularitat, n’han d’arribar 104.000 la setmana que ve. La setmana següent, del 5 a l'11 d'abril, s'espera que n'arribin 194.000 més.

Les universitats faran un cribatge massiu amb automostres a partir del 6 d’abril

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que faran un cribatge massiu a les universitats amb automostres als alumnes a partir del 6 d’abril. Argimon ha evitat donar més detalls perquè ha dit que ho explicaran dimarts vinent en roda de premsa. Pel que fa a la possibilitat que les automostres arribin a les farmàcies, ha assegurat que continuen treballant per fer-ho realitat i que “l’escull” és determinar quina quantitat que poden lliurar.

Argimon defensa l'estratègia de vacunació catalana tot i la baixa taxa de cobertura en més grans de 80 anys

Catalunya és una de les comunitats autònomes amb una taxa de cobertura vacunal més baixa entre els més grans de 80 anys: un 30% de la població ha rebut la primera dosi i només la meitat (14%) ha rebut la segona, després que ahir se n’administressin unes 20.600. Altres territoris com Astúries o Andalusia tenen un 86% i un 56% de les persones més grans de 80 anys vacunades, respectivament. Sobre aquestes diferències, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat l’estratègia de vacunació catalana. “A les comunitats hi arriben dosis proporcionals a la població, i vacuna que arriba, vacuna que s’administra”, ha indicat. El secretari, però, ha apuntat que Catalunya ha prioritzat també un segment de població molt fràgil que la resta de comunitats no han començat a vacunar, com ara els malalts trasplantats, oncològics i amb tractament de diàlisi, per exemple. A més, Catalunya ja ha acabat tota la població resident a les 1.040 residències catalanes i s'han blindat tots els centres sanitaris, on ja s'han generat els primers espais immunes. "Però insisteixo: a mitjans de maig tindrem les dues dosis administrades als més grans de 80 anys”, ha insistit Argimon.

Les trobades durant la Setmana Santa: màxim sis persones a l’aire lliure i quatre en espais tancats

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha recordat que durant la Setmana Santa, tal com va establir el govern espanyol, es redueix el nombre de persones a les trobades: un màxim de sis persones a l’aire lliure i quatre en espais tancats. Sàmper ha afegit que la previsió és que surtin entre 440.000 i 500.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona entre aquest divendres i aquest dissabte. El conseller ha fet una alerta als conductors després que les últimes hores hagin mort dues persones de col·lectius vulnerables a les carreteres. De les 17 víctimes d’aquest any, 14 són fràgils: nou motoristes, dos ciclistes i tres vianants.

La tercera onada causa malalts més greus que la segona: són més grans, passen més dies a l'UCI i requereixen més traqueotomies

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que les autoritats esperaven que els ingressos a les UCI continuessin baixant aquests dies i, en canvi, aquesta davallada no s’està produint. Les xifres estan estancades o, fins i tot, repunten lleugerament. “Analitzarem bé aquest fenomen”, ha assegurat. En aquest sentit, Argimon ha assenyalat que, al llarg de la tercera onada, l’estada a crítics ha crescut dos dies i mig més respecte a la segona onada i també ha augmentat l’edat dels malalts, que ha passat dels 63 als 65 anys. També s’estan fent més traqueotomies, ha apuntat. Sobre el fet que la variant britànica hagi pogut causar aquest canvi dins les UCI, Argimon ha admès que "podria ser" però ha matisat que com a secretari no s'atreveix a plantejar aquesta hipòtesi encara.

El Govern no flexibilitzarà cap mesura per Setmana Santa i prorroga les vigents fins al 9 d'abril

El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat que Catalunya viu un escenari de “transició” i ha iniciat un “tímid creixement” de la xifra de contagis diaris. Per això, el Procicat ha acordat prorrogar les restriccions actuals fins al 9 d’abril i, per tant, el Govern no flexibilitzarà cap mesura per Setmana Santa. Darrere d’aquesta decisió hi ha dues dades. D’una banda, un augment de la mobilitat que se situa en valors similars de finals d’estiu i que augmenta el risc de trobades entre més d’una bombolla de convivència. “Això no ho podem monitorar encara, perquè les dades d’impacte són diferides”, ha assenyalat Ramentol. De l’altra, l’estancament a les UCI, que, fins i tot, en els últims dies ha repuntat lleugerament. “No denota una tendència clara de descens. És una situació que ens preocupa, perquè no té una correlació amb els contagis diaris o els ingressos a les plantes convencionals”, ha apuntat.

Salut i Interior fan balanç de l'evolució epidemiològica i de la mobilitat a Catalunya

El secretari general del departament de Salut, Marc Ramentol, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, compareixen aquest dijous en roda de premsa per explicar la situació epidemiològica i de mobilitat a Catalunya pel covid-19. Ramentol estarà acompanyat del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, mentre que Sàmper ho farà del comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, i la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé.