Menjar a l'estiu: com triar, preparar i conservar els aliments més adequats per a la calor
Recomanacions per preparar, preservar i triar els aliments més adequats durant els mesos de calor
La calor dels mesos d’estiu pot ser una amenaça a l’hora de consumir certs aliments, i més enllà de tenir en compte les condicions d’higiene, cal estar atents a la temperatura. “Des de l’àmbit de la seguretat alimentària el principal problema a l’estiu és el trencament de la cadena del fred en aliments crus”, explica José Juan Rodríguez, professor del departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Segons ell, cal tenir en compte alguns aspectes.
Rodríguez recomana fer una bona desinfecció amb aigua i lleixiu alimentari dels vegetals i les verdures, per garantir l’eliminació completa dels microbis que hi pugui haver. Quant a la carn i el peix, explica que "l’ideal" és cuinar bé aquest tipus d’aliments —sobretot si són trossos grans com bistecs o filets—, i assegurar-nos que no hi hagi restes de sang a la superfície exterior en el moment de consumir-los. En aquesta línia, insisteix que cal cuinar a fons les hamburgueses, ja que els bacteris creixen més de pressa a la carn picada per culpa de la calor.
També aconsella mantenir sempre en fred els aliments frescos, i evitar emportar-se’ls a temperatura ambient si es fa una excursió a la platja o la muntanya: “A partir de tres o quatre hores que el producte no estigui en fred es poden començar a donar situacions de risc a causa de la calor”, comenta. Més enllà de la preservació i la preparació, també fa algunes recomanacions sobre quin menjar escollir, i indica que el millor és consumir aliments que no elevin la nostra temperatura corporal: “Els aliments servits molt calents i els que són molt greixosos poden provocar una pujada important de la temperatura corporal, amb sensació d’ofegament, cansament i sudoració intensa”, adverteix.