Malbaratament alimentari

La teva família llença 60 kg d'aliments a les escombraries cada any

El Govern calcula que amb el menjar malbaratat es podrien alimentar unes 275.000 persones tot l'any

BarcelonaCada família catalana va llençar, de mitjana, 63 quilograms de menjar aprofitable a les escombraries l’any passat. I aquest aliment malbaratat el podrien haver aprofitat 300.000 persones. O, dit d’una altra manera, cobriria les necessitats del 14% de la població en risc de pobresa. Són els càlculs fets aquest dilluns pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que fins ara no excloïa els aliments llençats als domicilis, sinó que els acumulava en un còmput que incloïa el malbaratament de restaurants i comerços.

El conseller del ram, Òscar Ordeig, ha reaccionat a aquestes dades fent una crida a “sacsejar la consciència dels consumidors per “trencar esquemes culturals”. És a dir, optar per comprar allò que realment es preveu menjar. Darrere del malbaratament, ha dit Ordeig, hi ha un impacte social per a aquelles famílies que no es poden comprar el menjar, però també hi ha efectes mediambientals.

Cargando
No hay anuncios

Les últimes dades disponibles eren d’un informe elaborat per l’Agència Catalana de Residus el 2011. Ara, per primer cop Agricultura ha analitzat únicament el malbaratament alimentari a través de les restes de brossa orgànica de més de mig miler de domicilis. Els resultats apunten que cada persona llença anualment a casa uns 21,5 quilos de menjar. Amb una mitjana de tres habitants per llar, cada família arriba a desaprofitar uns 63 quilos anuals.

Cargando
No hay anuncios

Pla estratègic

La xifra global de tot el menjar llençat als domicilis de Catalunya ascendeix a 173,96 milers de tones. Traslladat a la cistella de la compra, vol dir que cada família ha llençat a la paperera fins a 63 paquets d’arròs per estrenar, 30 formatges sencers o més de 500 hamburgueses.

Cargando
No hay anuncios

Si bé no s’han fet públiques noves dades de malbaratament a restaurants i botigues, el conseller Ordeig ha assegurat que les llars és l’àmbit on més menjar es malgasta. “Tenim molta feina a fer en sostenibilitat alimentària i ambiental, perquè no oblidem que cada quilo de menjar llençat ha requerit prèviament un gran consum d’aigua i energia que no té sentit que es desaprofiti”, ha apuntat. En aquest sentit, el conseller ha recordat que el departament està treballant un pla estratègic per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari amb previsió de presentar-lo d’aquí a un any.

Cargando
No hay anuncios

Al mateix temps Ordeig ha apuntat que el Govern està redactant el reglament per desplegar la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, que aposta perquè "hi hagi circuits curts de comercialització, que els aliments no consumits tinguin una segona vida i que tots els agents del sector alimentari vagin a l'una per reduir el malbaratament de menjar”. “L’objectiu és arribar al malbaratament zero, a l’economia circular i a la sostenibilitat per a tota la cadena”, ha resumit el conseller.