En directe
En directe
07/03/2019

La jornada de mobilització feminista, en directe

El feminisme ocupa els carrers el #8M per rebutjar el masclisme i la desigualtat

El moviment feminista ha ocupat aquest divendres els carrers de Barcelona i altres ciutats del país, on ha imperat el color morat, per rebutjar el masclisme i exigir una igualtat real entre homes i dones. Desenes de milers de dones s'han mobilitzat al llarg del dia a Catalunya, a localitats com Lleida, Girona, Tarragona, Mataró, Manresa, Sabadell o Terrassa, en la jornada de vaga convocada amb motiu del Dia de la Dona amb el lema "Ens autrem per canviar-ho tot. Ni un pas enrere".

"La vaga feminista no s'acaba, seguirem fins aconseguir el món que volem"

"Juntes som més fortes, cap pas enrere!" són les paraules inicials del manifest que s'ha llegit a la Plaça Catalunya de Barcelona durant l'acte final de la vaga feminista d'aquest 8 de març que ha portat per lema "Ens aturem per canviar-ho tot". Sofia Bengoetxea, Aissatou Diallo, Natza Ferrer i Alba Flores han llegit un manifest amb desenes de reivindicacions i que insisteix en la necessitat de continuar la lluita feminista perquè "no n'hi ha prou". Entre altres reivindicacions, el manifest lamenta una "ofensiva ultraliberal i patriarcal", fa una crida a una "vaga de consum" i reclama l'acolliment de refugiats. Desenes de milers de persones que han arribat amb la manifestació s'han quedat a fora de la plaça per manca d'espai.

En l'inici de l'acte a la Plaça Catalunya, Itziar Castro i Silvia Albert Sopate han començat l'acte amb el lema "visca visca visca, la lluita feminista", que de seguida ha rebut l'eco de la plaça. Han dit que se sentien "emocionades de veure tanta energia feminista" però al mateix temps han lamentat que hi faltaven les dones que no estan d'acord amb la vaga, les que han mort a la frontera, entre altres col·lectius.

Han dit que després d'una jornada de "vaga de cures, de consum, estudiantil i laboral" estaven "de reivindicació i celebració" perquè "la revolució serà feminista o no serà i el feminisme serà antiracista o no serà". Abans de la lectura del manifest han explicat que desenes de milers de persones que han arribat amb la manifestació que havia sortit de la Paça Catalunya no havien pogut arribar a la plaça i encara estaven a la plaça Universitat.

A la plaça Catalunya es llegeix el manifest del #8M

La plaça, plena de gom a gom, és l'escenari de la lectura del manifest, que demana la fi de la violència masclista. És l'acte final de la manifestació de Barcelona, que ha aplegat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Durant més de dues hores de marxa, les participants han corejat consignes com "Sense dona no hi ha revolució i "Els carrers seran feministes", i han mostrat pancartes com "Juntes som més forts", "La revolució serà feminista o no serà" o "Dones lliures en terres lliures".

El lema de la marxa ha inclòs també imatges de dones que han tingut un paper destacat en la història, com Simone de Beauvoir, Frida Kalho, Rosa Parks, Hipatia d'Alexandria, Margarita Xirgu o Clara Campoamor.

La manifestació, encapçalada per dones migrants i del col·lectiu gitano, s'ha desenvolupat en un ambient festiu i reivindicatiu i ha comptat amb la participació de desenes d'associacions feministes i col·lectius de treballadores, així com sindicats, moviments socials, plataformes i partits, entre d'altres entitats.

Nausicaa Bonnin, Maria Pau Pigem, Gemma Humet, Anna Alarcón, Yolanda Sey i Kathy Sey han estat les encarregades de llegir el manifest, en el que han dit "basta" a les violències masclistes i han reivindicat la igualtat real entre homes i dones, també en el terreny laboral.

200.000 persones a la manifestació del #8M a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana

La policia ha donat ja la xifra d'assistents d'una mobilització que encara continua, amb milers de persones avançant cap a la plaça de Catalunya.

10.000 persones en la manifestació del #8M a Girona

Girona ha aixecat un clam a favor dels drets de les dones aquest 8-M. Unes 10.000 persones han respost a la crida de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista i s'han manifestat pel centre de la ciutat reivindicant la lluita feminista, la igualtat d'oportunitats i criticant que l'actual sistema "explota" les dones. La manifestació ha sortit de la plaça Independència i, passant per Jaume I, ha arribat fins a la plaça del Lleó. La protesta ha coincidit amb la concentració convocada per la Plataforma Feminista Anticapitalista a la plaça U d'Octubre, que ha aplegat més d'un miler llarg de persones. Aquí, el manifest que s'ha llegit ha criticat l'actitud "patriarcal" dels partits de dretes –Vox, Cs i PP- i que vulguin "negar la violència masclista". "Aquests partits no ens volen iguales, no representen a les dones", recull el text.

Un grup d'unes cinquanta noies mulsulmanes catalanes participen a la manifestació de Barcelona #8M

"No pertanyem a cap associació però hem contactat per instagram perquè l'any passat ens cridaven coses i així creem une spai segur", explica Noussayba Fellah, de vint anys. Explica que reivindiquen els seu dret a manifestar-se com qualsevol altre dona; "Volem trencar amb la idea de que l'islam només es masclista o no pot ser feminista, i no és així. Volem poder reivindicar els nostres drets també al carrer perquè quan es parla de nosaltres sempre es fa en tercera persona, i pel fet de ser musulmanes no vol dir que no tinguem res a dir, tenim veu pròpia". "Volem tenir veu i poder reivindicar també els nostres drets al carrer perquè quan es parla de nosaltres sempre es fa en tercera persona, i pel fet de ser musulmanes no"

Arrimadas demana un feminisme que canviï "polítiques" i no "paraules"

La presidenta del grup parlamentari de Ciudadanos (Cs) a Catalunya, Inés Arrimadas, ha reivindicat des de Madrid un feminisme que canviï "polítiques" i no "paraules". Enmig de la manifestació feminista del 8-M, la líder nacionalista ha afirmat que la seva formació defensa un feminisme "liberal, modern, inclusiu" davant del model "caduc" d'alguns partits.

Arrimadas s'ha mostrat crítica amb els partits d'esquerres, "que es pensen que aquesta lluita és seva" i ha assegurat que hi ha "milions d'espanyols" que no se senten representants per aquest model i que advoquen per un de "modern" que "sap que s'ha avançat molt i que no es pot fer el mateix discurs que fa 40 anys, però que queda molt per fer".

Batet demana no fer "cap pas enrere" davant el perill de regressió masclista

La ministra de Política Territorial i candidata del PSC a les eleccions generals, Meritxell Batet, ha fet aquest divendres una crida a no donar "cap pas enrere" davant el "perill" de regressió masclista en qüestió de drets i llibertats de les dones. Així ho ha expressat abans de participar en la manifestació a Barcelona amb motiu del 8M: "No volem donar cap pas enrere. Han estat moltes les conquestes en aquests anys de democràcia, però encara falten moltíssimes més", ha recalcat.

Batet ha destacat: "les dones i els homes tenim la igualtat reconeguda en la Constitució", però "fa falta ara la igualtat real i efectiva", davant del "perill de donar passos enrere". "Els drets i llibertats conquistats no ens les assegura ningú si no som nosaltres les que continuem lluitant dia a dia per mantenir-los i seguir conquistant nous", ha insistit.

La manifestació de Barcelona arriba ara a la plaça Catalunya #8M

Una hora i mitja ha trigat la capçalera de la marxa a recórrer el tram de la Gran Via fins a la plaça Catalunya, punt final de la manifestació. La capçalera arriba entre crits de “ni víctimes ni passives, dones combatives” i “cap agressió sense resposta”

Els partits sobiranistes alerten que la ultradreta espanyola amenaça drets de les dones

Els partits sobiranistes i el Govern han coincidit aquesta tarda a valorar com un èxit la vaga feminista d'aquest divendres, encara que han alertat que l'auge de la ultradreta a Espanya "amenaça" els drets de les dones aconseguits fins ara. El Govern català i els partits sobiranistes han participat aquesta tarda en la manifestació convocada pel moviment feminista que ha transcorregut per la Gran Via de Barcelona.

En representació del Govern, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha expressat: "Estem aquí -ha explicat- per plantar cara a les noves amenaces que van apareixent des de l'extrema dreta, com són el negacionisme, les notícies falses, o les noves formes de ressorgiment del masclisme".

Des de JxCat, la diputada Aurora Madaula ha afirmat que hi ha un ascens de l'extrema dreta i això pot comportar un retrocés en els drets dels dones, el que no hem de tolerar, no podem permetre cap pas enrere, sempre endavant en la llibertat de totes les dones".

Per part d'ERC, el seu portaveu, Marta Vila, ha expressat el compromís d'ERC de treballar per "una república feminista" que, segons ha indicat, significa construir un Estat en el qual hi hagi igualtat de drets entre homes i dones i deixi d'imperar el masclisme en la nostra societat". També ha tingut unes paraules de record cap a "les preses polítiques i les exiliades independentistes" i ha indicat que el seu partit no pararà fins a aconseguir la seva llibertat.

Des de Catalunya en Comú Podem, la diputada Jéssica Albiach ha dit que per als comuns "és un orgull que avui torni a ser una jornada històrica i volem agrair l'esforç fet durant molts anys per totes les dones que han lluitat i lluiten pels nostres drets".

Per part de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha assenyalat que "avui hem pogut veure el potencial transformador del moviment feminista, perquè la vaga general ha estat tot un èxit, el que evidència que aquest instrument de la vaga general és el més adequat per lluitar contra l'arrel de les causes d'opressió".

Segons Sirvent, el potencial transformador d'una vaga general suposa una amenaça per al sistema capitalista i patriarcal i això té el seu reflex en la repressió" i ha demanat al Govern aplicar les mesures aprovades al Parlament a favor de la igualtat "per anar més enllà dels lemes, la retòrica i el simbolisme".

Desenes de milers de dones omplen el centre de Barcelona per reivindicar la igualtat en tots els àmbits #8M

Desenes de milers de dones omplen el centre de Barcelona des de les sis de la tarda per reivindicar la igualtat entres sexes en tots els àmbits en el marc del Dia Internacional de la Dona i de la vaga general convocada per a aquest 8 de març. La manifestació està encapçalada per un bloc format només per dones provinents de diverses entitats que avança pel mig de la Gran Via. Als laterals d'aquesta artèria central barcelonina, milers de persones s'esperen perquè passi la manifestació, probablement per afegir-s'hi un cop vagi passant. El color lila predomina en una marxa que ha començat a plaça Espanya i que també congrega moltes nenes i homes, per bé que la participació majoritària és de dones.

Enmig de la manifestació, multitud de cartells amb reivindicacions de caire laboral o social, criticant la discriminació per raó de sexe o denunciant les agressions sexuals i les morts per violència de gènere que pateixen les dones.

“Els homes de veritat són feministes” #8M

El Quim, en Jep, la Montse, el Vicenç, la Teresa i la Victòria han vingut des de Molins de Rei. “aquí també hem de ser-hi, perquè encara ens queda molt per conquerir i també per les nostres filles”, diu la Montse que tot i anar amb una crossa no ha volgut faltar. En Jep assegura que “els homes de veritat són feministes”.

La capçalera de la manifestació de Barcelona ja és a la plaça Universitat

Ja fa més d’una hora que ha començat la manifestació i la grab via és una riuada lila de dones reivindicant la igualtat entre homes i dones. Al carril central costa molt avançar, per això són molts els que prefereixen els laterals, per on es camina una mica més ràpid. La marxa avança per la Gran Via, en direcció al passeig de Gràcia. Un cop allà, baixarà cap a la plaça de Catalunya, on ja fa estona que milers de persones esperen l'arribada de la manifestació.

“Manolo hoy cocinas solo” #8M

L’associació de jubilats de Sant Boi ha organitzat 3 autocars per venir fins a Barcelona a la manifestació. Com que el carril central de la Gran Via no avança, van pel lateral, cridant: “Manolo hoy cocinas solo” i “Sant Boi feminista”. Asseguren en declaracions a l’ARA que “sense les dones no hi ha revolució”

"El patriarcado me da patriarcadas" #8M

La Mònica, la Leia, la Marta i la Marga viuen a Barcelona tenen entre 25 i 29 anys. Treballen al sector de l’educació, son monitores de menjador. Han fet vaga i consideren que no poden quedar-se callades. “L’any passat vam aconseguir que es visualitzés el moviment i aquest any també ho havíem de fer”, diu la Leia.

Artadi: "Avui no hauria de ser una vaga feminista sinó una festa pels nostres drets, però encara no som aquí"

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha reivindicat la importància del feminisme durant la manifestació d'aquest divendres 8 de març a la tarda a Barcelona, en el marc de la vaga general. "Avui no hauria de ser una vaga feminista sinó un dia de festa pels drets i llibertats, però no som aquí encara, ni molt menys", ha afirmat en un contacte amb la premsa a la capçalera a la manifestació. Al seu torn, la diputada de JxCat Aurora Madaula, ha advertit de l'"ascens perillós" de l'extrema dreta. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que el feminisme "no és una campanya de màrqueting", i ha tingut un record per les dones preses i "exiliades".

Vídeo: Aquest és l'ambient a la Gran Via de Barcelona #8M

This browser does not support the video element.

"No somos histéricas, somos historicas" #8M

L'enginy és la nota predominant en les pancartes i cartells que porten els milers de dones que des de fa una hora omplen el tram central de la Gran Via de Barcelona, en un to festiu marcat pels càntics i el so de les batucades. La manifestacióavança molt lentament.

Ambient festiu a la marxa del #8M

Tot i les reivindicacions, l'ambient és festiu a la manifestació de Barcelona. La majoria dels cartells estan fets a ma, i moltes dones porten la cara pintada.

“No volem tenir por quan tornen a casa a la nit” #8M

L’Anna, l’Ana i la Baldesca han vingut a la manifestació per la igualtat de salaris i per acabar amb la bretxa salarial. Per la llibertat de les dones. “No volem tenir por quan tornen a casa a la nit”, diu l’Anna. Reivindiquen la igualtat.