Cultura 24/10/2016

Apropa Cultura: 200 activitats per acostar la cultura als sectors més vulnerables

Del 24 al 30 d'octubre se celebraran més de 200 activitats als 63 equipaments culturals que formen part del programa

Meritxell Escolà
2 min
Una activitat d'Apropa Cultura

BarcelonaLa cultura com a eina d'inclusió social, aquesta és la idea que promou el projecte Apropa Cultura des del 2006. És una iniciativa que uneix els esforços d'entitats socials i equipaments culturals per tal que la cultura sigui accessible a les persones en risc d'exclusió social i amb discapacitat. Del 24 al 30 d'octubre se celebra la 2a Setmana d'Apropa Cultura, que acollirà més de 200 activitats als 63 equipaments culturals de Catalunya que formen part del programa. L'esdeveniment té com a objectiu "consolidar el projecte" i "construir un nou futur", ha dit la directora, Sonia Gainza, perquè "la cultura és un dret comú i un patrimoni que hem de preservar", ha afegit la tinent d'alcalde Laia Ortiz.

Una festa a l'Auditori, en què per primer cop hi assistiran usuaris, educadors socials i representats de les administracions, donarà el tret de sortida a una celebració marcada per una novetat: l'activitat Cruïlla Apropa. La proposta consistirà en un intercanvi d'experiències entre les entitats socials i els equipaments culturals, en el qual les primeres tindran l'oportunitat de veure i viure els centres culturals d'una manera diferent i, a més, el personal dels centres visitarà les entitats socials per compartir un taller amb els usuaris. El Club Social Aixec amb Teatre Lliure, el Museu Picasso amb la Fundació TEAS i l'Associació Sant Tomàs amb l'Atlàntida de Vic són algunes de les propostes de la iniciativa. Una altra proposta de la Setmana Apropa Cultura és una campanya de xarxes socials per implicar tota la societat que consistirà a publicar fotografies amb missatges donant suport a l'accessibilitat de la cultura per a tothom.

En els últims 10 anys, Apropa Cultura ha aconseguit que el públic vulnerable assisteixi a més de 132.500 experiències culturals gràcies a la feina transversal i en xarxa de les administracions i les entitats socials. Els equipaments culturals que col·laboren amb el programa reserven el 2% del seu aforament de temporada i ofereixen els espectacles a 3 euros per tal que la cultura no sigui un luxe inaccessible per a alguns. Sonia Gainza ha manifestat que "per a les persones en risc d'exclusió, una sortida cultural és molt més rellevant que per a una persona que és públic habitual". El projecte, a més, ofereix formació artística als educadors socials "perquè puguin portar l'art a les entitats socials" i no es quedi únicament als teatres i els auditoris. Per alguns usuaris ha sigut el primer contacte amb centres culturals.

Apropa Cultura compta amb el suport econòmic de cada equipament cultural col·laborador i de la Generalitat (Treball, Afers Socials i Famílies i Cultura), de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona (Benestar i Ciutadania i Cultura) i de l'Obra Social La Caixa.

stats