Especials 22/09/2011

El Correllengua arriba al País Valencià aquest cap de setmana

Hi ha actes programats a Gandia, a la Safor. I al Principat, a la Bisbal d'Empordà, Artés, Argentona, Vallromanes i l'Alt Camp

Ara
3 min
El Correllengua a Gandia, l'any passat / CAL

Gandia, a la comarca de la Safor, celebra aquest cap de setmana el Correllengua 2011. Comencen així els actes del Correllengua al País Valencià, on es fa per 16è any consecutiu amb l'impuls d'Acció Cultural del País Valencià. Si al Principat la figura homenatjada és Joan Oliver, a les terres valencianes es recorden les figures d'Enric Valor i Manuel Sanchis Guarner, en el centenari del seu naixement. Ambdós autors són considerats elements cabdals de les lletres valencianes i divulgadors de la llengua.

Els actes a Gandia comencen aquest dissabte a les set del vespre a la plaça del Rei en Jaume I, amb la Trobada de Cultura Popular: dimonis, dolçainers, tabalers i dansaires. A continuació, hi haurà la Cercavila pel centre de la ciutat fins a la plaça del Prado, on l'escriptor Josep Piera llegirà el Manifest del Correllengua 2011. La jornada acabarà amb un sopar de germanor a la mateixa plaça i amb l'actuació dels grups Xerinola, King Kong Boy, Desgavell i Eina.

Paral·lelament, continuen els Correllengua al Principat, on ja fa setmanes que va començar. Per a aquest cap de setmana, hi ha actes programats a la Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà), organitzats pel Casal Estel Roig. Les activitats comencen divendres, 23 de setembre, amb una xerrada de l'historiador Toni Rico sobre La qüestió Nacional i Territorial dels Països Catalans. El dissabte està reservat a les activitats de carrer, repartits en dos àmbits: al matí, la plaça Major acollirà actes destinats a la mainada (xocolatada i pintada de dibuixos) i, a la tarda, al passeig, hi haurà l'actuació dels bastoners del Casal Estel Roig, del grup de folk Traspassacs i del grup La Puça Diatònica.

Artés (el Bages) també viurà una jornada doble de celebracions. El dissabte hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla Sant Jordi, al parc de Can Crusellas a partir de les 18.30h. El mateix indret acollirà els actes de diumenge, amb una cercavila i berenar que escalfarà motors per a l'actuació del cantautor Cesk Freixas, a partir de les 19.30h.

La vila de Vallromanes (el Vallès Oriental) celebrarà el Correllengua amb una representació de l'obra de Josep Maria de Sagarra La Rambla de les Floristes, a càrrec de la companyia Teatre pels Descosits. L'acte serà el diumenge 25 al Casal de la vila, a partir de les 19h.

Com ja és habitual, la comarca de l'Alt Camp celebra un Correllengua que agrupa diferents entitats de la comarca per organitzar la caminada popular a Miramar. Aquest any no és una excepció i els participants sortiran a les 8.30h del Pati de Valls cap al poble de Miramar, on al migdia hi haurà animació infantil, ballada d'elements tradicionals, una arrossada popular i el concert del grup Betzuca.

Finalment, Argentona (el Maresme) inicia el seu Correllengua aquest cap de setmana, amb activitats que s'allargaran fins al 22 d'octubre. Aquest dissabte, a les 19.00h es dóna el tret de sortida amb la inauguració al Saló de Pedra de l'exposició Realitat i vitalitat de la llengua catalana i que servirà de preàmbul a la taula rodona amb els editors maresmencs Joan Pannon, Jordi Solé i Joan Maluquer. Durant la setmana entrant, el mateix espai acollirà d'altres xerrades, com la de Vicent Partal (dilluns, 20.00h) o un col·loqui sobre l'impacte de la Viquipèdia (dimecres, 19.30h).

Per saber amb detall els horaris i la descripció dels actes no dubteu i consulteu l'agenda al web de la CAL. La setmana vinent serà el torn de les viles de Castellar del Vallès (el Vallès Occidental) i de nou Argentona (el Maresme).

stats