Especials 12/09/2012

Els editorials oposats del 12-S: 'El País' demana a Espanya que abordi el clam de Catalunya i 'El Mundo' que l'ignori

Els diaris espanyols interpreten de maneres diferents la massiva manifestació d'aquest Onze de Setembre a Barcelona

Ara
3 min
La manifestació independentista de la Diada, 11 de setembre de 2012, a la Via Laietana / PERE VIRGILI

BarcelonaRecull d'editorials:

El País: 'Diada històrica'

"Tan absurd és negar l'evidència dels fets que han conduït a aquesta exhibició de força del sentiment independentista com banalitzar la reivindicació d'una jornada que obre un escenari polític ple de reptes i riscos i que exigeix, sobretot per part del govern espanyol, però també de l'oposició, la màxima responsabilitat i intel·ligència".

"L'oportunisme de CiU, que demana un pacte fiscal per quedar-se i si Madrid el rebutja amenaça de marxar, ha contribuït a l'èxit de la convocatòria, però no és l'única explicació".

"La democràcia espanyola ha arribat a un grau de maduresa suficient per abordar aquest desafiament, però s'ha de fer amb claredat, respecte per les regles de joc i alternatives viables a la proposta independentista, amb la qual no s'identifiquen molts catalans que no van anar a la manifestació".

"El model autonòmic ha donat a Espanya la més gran etapa de prosperitat mai coneguda, però res és intocable i són moltes les veus que defensen seguir aprofundint en un model més federal. En democràcia, qualsevol proposta és legítima, incloent-hi la independència, però els qui la defensen han d'explicar molt bé què en volen fer".

El Mundo: 'A Frankenstein se li escapa el monstre'

"No és exagerat dir que el joc independentista se li ha escapat de les mans a Artur Mas, que ara haurà de gestionar aquella ambició expressada al carrer per les bases nacionalistes d'aconseguir la proclamació d'un estat català. A Mas li ha passat el mateix que al doctor Frankenstein: que el monstre que va crear al laboratori per experimentar se li va escapar del seu control, va adquirir vida pròpia i va provocar uns danys que el seu inventor no havia calculat".

"Tot indica que Artur Mas farà servir aquesta mobilització al carrer per aconseguir que Mariano Rajoy cedeixi davant el seu desafiament. És el contrari que ha de fer, perquè els fets demostren que de res serveix sadollar les pretensions nacionalistes. És qui ha tret a passejar el monstre qui ha de resoldre ara el problema de què fa ell amb el carrer".

La Razón: 'Diada per amagar la realitat'

"Artur Mas ha optat per saltar de la paella a les brases, és a dir, de la delicada situació financera que l'ha obligat a demanar el rescat financer a l'Estat a una espiral independentista com la d'ahir a Barcelona".

"Catalunya, per més que els pesi als nacionalistes, depèn econòmicament de si li va bé o malament a Espanya; els seus destins són, com la seva història, indissolubles. Per això, les escenes de ruptura que va exhibir ahir la marxa independentista de Barcelona danyaran la imatge d'Espanya a l'exterior i la confiança dels mercats financers, temerosos sempre d'invertir quan els horitzons no són serens i tranquils".

Abc: 'Davant del repte, Constitució'

"El nacionalisme català, juntament amb una part del socialisme, va fer ahir a Barcelona una exhibició de força sobiranista amb motiu de la Diada, demostrant que la política de crispació, enfrontament i victimisme apadrinada pel Govern de la Generalitat està donant resultats".

"Ara, l'engany es diu pacte fiscal. Abans era el nou Estatut, fins que el Tribunal Constitucional ho va declarar inconstitucional en la seva essència sobiranista".

"És convenient per a l'interès nacional d'Espanya que tant el Partit Popular com, especialment, el PSOE –coresponsable d'aquesta crisi nacionalista per la seva gestió en el tripartit del Pacte del Tinell– no deixin espai a l'ambigüitat, rebutgin el desafiament del nacionalisme català i no temin el seu enuig ni les seves amenaces de ruptura. A Catalunya hi ha un percentatge d'abstencionistes que no secunden les propostes del nacionalisme i tampoc troben un missatge polític alternatiu amb suficient capacitat d'atracció".

stats