Estils 22/10/2016

Vols ser feliç? Posa ordre a casa

Marie Kondo, la guru japonesa de l’endreça, publica un nou llibre amb lliçons per organitzar

Thaïs Gutiérrez
6 min
Vols ser feliç? Posa ordre a casa

Barcelona"No és una qüestió d’espai, és una qüestió de consciència, d’alliberar-te de tot el que acumules de manera innecessària”. Així és com defineix l’essència del mètode de la guru japonesa de l’ordre, Marie Kondo, una de les seves seguidores catalanes, Eva Forn.

Kondo s’ha convertit en poc més d’un any en tota una celebrity mundial gràcies al seu sistema per endreçar, que, segons diu, no només arregla els espais sinó la vida dels que ho fan. “El mètode m’ha servit per adonar-me de tot el que gastava en coses que acumulava inútilment a casa i que no feia servir. He vist que aquest consumisme és absurd i que prefereixo apostar per un estil de vida més auster, on tot el que tinc és perquè ho necessito”, explica Forn, que és periodista i va començar el mètode de Marie Kondo al març, poc després de la publicació del seu primer llibre, La màgia de l’ordre, del qual s’han venut més de 5 milions d’exemplars arreu del món. “El mètode requereix dedicació, temps i esforç. Ara ja només tinc pendent endreçar els llibres i discos però és una part que em fa respecte -diu Forn-. Tinc tots els llibres posats dins de caixes i haig de començar a llençar-ne, a desprendre’m d’alguns, i sé que em costarà”. Un cop acabi aquesta fase, diu, donarà el procés per acabat. “Estic contenta, m’agrada molt aquesta sensació d’alliberament i la filosofia poc consumista, minimalista, que desprèn el mètode Marie Kondo”.

Ara, un any després de l’aparició en català de la seva primera obra -que s’ha mantingut inamovible des del novembre en la llista dels llibres més venuts-, Kondo publica un nou llibre, La felicitat després de l’ordre, en què aprofundeix, de manera il·lustrada, en l’art d’organitzar i endreçar. “El primer llibre va enganxar moltíssima gent que un cop va acabar de llegir-lo continuava buscant informació, sobretot amb exemples concrets, com tutorials a internet, per saber exactament com s’havia d’endreçar”, explica Mireia Lite, editora d’Ara Llibres, responsable de l’edició en català, que reconeix que aquest segon llibre neix a partir d’aquesta demanda de més informació. “És més com un manual pràctic i il·lustrat pensat per a tothom que vulgui començar a seguir el mètode”. Lite reconeix que, tot i que coneixien l’èxit internacional del primer llibre de Kondo, quan en van comprar els drets els ha sorprès “que s’hagi mantingut un any a la llista de llibres més venuts”. I és per això que confien en un èxit similar per a aquest segon llibre. “Marie Kondo ens ha alliberat del sentiment de culpa de tirar coses -diu Lite-. Al contrari, ens ha ensenyat que despendre’ns del que és innecessari és positiu, ens farà bé, i ens ha obert els ulls sobre per què acumulem tantes coses inútils”.

Vols ser feliç? Posa ordre a casa

Al prefaci del seu nou llibre Kondo deixa clares les seves intencions: “La vida només comença de debò quan has posat ordre a casa teva”. I proposa aquesta nova obra com un manual per ajudar a endreçar i, consegüentment, ser més feliços. Per aconseguir-ho proposa dividir tot el que tenim a casa en categories: roba, llibres i papers, komono (articles diversos) i objectes sentimentals. Seguint aquest ordre la seva proposta és que ens desprenguem de tot el que no utilitzem i no ens produeix alegria. Us expliquem, de manera resumida, els passos del mètode Marie Kondo per si us atreviu a provar-ho.

1. Roba

Com en totes les fases d’aquest mètode, el més important és descartar. No es tracta de tirar coses perquè sí sinó de conservar només les que ens desperten alegria. Kondo recomana ajuntar tota la roba que hi ha a casa i fer-ne una pila en una habitació -i quan diu “tota la roba” vol dir tota la roba, sense excepcions-. Un cop reunida comença el procés de selecció. Kondo reconeix que ha vist persones donar fins a una vintena de bosses plenes de roba que no necessitaven. Un cop ens hem desprès del que no utilitzem ni ens aporta alegria cal aprendre a plegar-la com ella: és a dir, en vertical, per poder-ho veure tot amb un sol cop d’ull quan obrim l’armari. Només es pengen les peces molt gruixudes com jaquetes i abrics, i sempre organitzats per categories.

2. Llibres

Kondo creu que “un cop llegit, un llibre ja ha sigut experimentat” i, per tant, no cal guardar-lo, excepte quan es tracta del que ella anomena “llibres-tresors”, que són aquells volums especials, que ens donen alegria, felicitat i bon records. Però han de ser una minoria. Igual que amb la roba, Kondo recomana treure tots els llibres de la casa i posar-los a terra en una habitació, separats per categories. Un cop hàgim seleccionat els llibres que ens quedem, Kondo suggereix posar-los sempre drets a les estanteries. Paral·lelament també parla dels papers que s’acumulen i recomana revisar-los escrupolosament i tirar-ne la majoria. Ella suggereix crear una carpeta d’assumptes pendents on posar tots els papers que requereixin algun tipus d’acció.

3. ‘Komono’

Segons Kondo, aquesta és la categoria més difícil d’endreçar precisament perquè inclou moltes coses, des d’articles d’escriptori fins a productes de neteja, passant per cosmètics o cables elèctrics. Ella recomana seguir el mateix procés que amb les altres categories: reunir-ho tot en un lloc, triar només el que sigui necessari o et desperti alegria i desar per categoria. Per a la majoria dels komono, Marie Kondo recomana desar-los en vertical en compartiments ben definits dins de calaixos o estanteries.

Vols ser feliç? Posa ordre a casa

4. ‘Komono’ de cuina

Tot i que Kondo ho inclou dins la categoria komono, ho hem separat perquè és un apartat bastant extens. Per a l’experta japonesa, l’objectiu és tenir “una cuina on es pugui gaudir de cuinar” i per això cal posar el focus “no en la facilitat d’ús, sinó en la facilitat de neteja”. A la pràctica, ella recomana guardar les coses de cuina en armaris perquè no hi hagi res sobre els taulells, a l’aigüera o als fogons. Kondo recomana endreçar per categories i no per ubicació, tenint en compte tres categories: els estris per menjar, les eines per cuinar i els aliments. Com sempre, és fonamental descartar coses, però adverteix: “La cuina és l’únic lloc de la casa on, fins i tot quan hem seleccionat i descartat les coses que ja no ens fan servei, sembla que encara en quedin un munt”. Per això subratlla que a la cuina no es busca la simplicitat sinó la capacitat de veure on hi ha cada cosa. En el cas dels aliments, les regles són molt similars: s’han de desar per categoria i posar en vertical tot el que s’aguanti dret.

5. Objectes sentimentals

Kondo és conscient que aquesta categoria resulta molt difícil perquè és on hi ha més objectes vinculats a records i a moments especials. Per això recomana “confiar en el propi sentit per detectar què ens provoca alegria”. En aquest sentit, com que poden ser moltes les coses del nostre passat que ens portin alegria, Kondo recomana guardar-les amb sentit comú, per exemple, en àlbums o capses. Per a ella, l’últim pas del mètode és endreçar les fotos. Cal aplicar la mateixa regla: seleccionar què volem i què no i llençar el que no vulguem. Un consell que dóna és reunir les fotografies més especials i tirar totes les altres. Però Marie Kondo no es queda aquí: recomana endreçar també les fotos digitals, de manera que ens en quedin poques, i que les desem en carpetes.

Vols ser feliç? Posa ordre a casa

Endreçar pot millorar la teva vida amorosa

Kondo explica en el seu últim llibre que molts dels clients amb qui treballa per ensenyar-los a endreçar li comenten que un cop han acabat el procés ha millorat la seva vida sentimental. La relació entre l’ordre i l’amor pot sorprendre a primera vista però l’experta japonesa creu que és un lligam que es deu a diversos motius.

En primer lloc assegura que qui aconsegueix endreçar casa seva guanya confiança en un mateix, però a més el procés d’endreça ens obre els ulls sobre moltes coses de la nostra vida. “La gent que encara no ha trobat la persona que els agradi de debò tendeix a acumular un munt de roba i papers vells, mentre que els que tenen una relació però se’n senten insegurs tendeixen a cuidar-se poc de les seves coses”, assegura Marie Kondo. Ella apunta que les relacions que tenim amb els altres tenen el seu reflex en com tenim la casa i com ens relacionem amb les nostres coses, i per això endreçar és també un procés de prendre consciència.

Una de les claus és que ella sempre demana quedar-se només amb les coses “que ens aporten alegria”, un gest que sembla fàcil però té la seva dificultat i que ens pot ajudar a descobrir quins sentiments s’amaguen darrere d’objectes, estris o fotografies que diuen molt de les nostres relacions personals. Així, un procés tan metòdic i racional com endreçar pot acabar repercutint en les nostres relacions personals i fins i tot -qui ho havia de dir!- millorar-les.

stats