Mèdia 12/01/2015

‘El foraster’ es torna a posar en marxa

Quim Masferrer visitarà tretze pobles més en la tercera temporada, que s’estrena avui a TV3

Albert Castellví Roca
4 min
EL PAISATGE HUMÀ DE CATALUNYA
 A la tercera temporada d’El foraster, que comença aquesta nit a TV3, Quim Masferrer visitarà tretze pobles catalans de menys de mil habitants, començant per Sant Llorenç de Morunys. A cadascun d’aquests indrets el presentador intentarà conèixer tanta gent com pugui per descobrir les seves històries i fer-se una idea de la idiosincràsia de cada població.

BarcelonaLa gent dels pobles petits és “molt bona gent”. Quim Masferrer no s’ha cansat de repetir-ho a tot arreu on ha anat des del setembre del 2013, quan es va estrenar la primera temporada d’ El foraster, i a partir d’ara tindrà ocasió de seguir-ho comprovant a tretze poble més de tot Catalunya que compleixin l’únic requisit imprescindible per poder rebre la seva visita: tenir menys de mil habitants.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

TV3 estrena aquesta nit (22.40 h) la tercera etapa d’un programa que es va convertir en un dels grans encerts del canal públic durant el curs passat, fins al punt que se’n van emetre dues temporades en menys d’un any: la primera es va acabar al febrer i al maig ja arrencava la segona. Aquesta tercera entrega serà la més llarga, amb tretze capítols, mentre que les anteriors n’havien tingut, respectivament, dotze i vuit.

El primer lloc on s’aturarà la pickup característica de color taronja amb què Masferrer es desplaça per Catalunya des de fa un any i mig serà Sant Llorenç de Morunys, una població que frega el miler d’habitants -en té 993 segons l’últim padró- i que serà el primer municipi del Solsonès que aculli el programa. Durant la seva visita, el Foraster celebrarà l’aniversari d’un avi centenari, veurà una marededéu escalar una muntanya, coneixerà la versió catalana de Jack l’Esbudellador i collirà un bolet gegant. Aquests elements quedaran incorporats, com és habitual, al monòleg que l’actor oferirà als habitants del poble al final de la seva visita i que servirà per resumir, en to d’humor, l’essència del municipi o, si més no, tot allò que el presentador n’hagi pogut captar durant les 48 hores que hi haurà passat.

La setmana que ve, Masferrer visitarà Salàs de Pallars, al Pallars Jussà (de 365 habitants). Hi arribarà durant la Fira del Bestiar de Peu Rodó, una trobada que cada any revoluciona el poble. Més endavant, el presentador anirà fins a Sant Bartomeu del Grau, a Osona (de 875 habitants); la Pera, al Baix Empordà (467); Barberà de la Conca, a la Conca de Barberà (519); Espinelves, a Osona (196), i la Vilella Baixa, al Priorat (202), entre altres poblacions. Segons avança TV3, al llarg de la temporada el presentador “anirà del mar a l’alta muntanya” i “coneixerà el paisatge del vi, paisatges romànics i medievals, territoris fluvials, amb boscos o amb pantans, valls, muntanyes, paisatges nevats i passatges passats per aigua”.

800 històries personals

Però com sempre, l’objectiu principal de cada visita de Masferrer no serà tant observar el paisatge com descobrir la gent que hi viu, les seves anècdotes i peculiaritats i les seves històries. “Allò no és un plató, és un poble, i no són personatges, són persones. I quan treballes amb persones de veritat rius, t’emociones i et sorprens”, explicava Masferrer en una entrevista a l’ARA la primavera passada.

Un cop s’acabi aquesta tercera temporada, diu la cadena, el Foraster haurà parlat amb més de 800 persones, unes 25 en cadascun dels 33 pobles que haurà visitat. Per fer-ho haurà hagut de recórrer uns 18.000 quilòmetres, però si vol -i els espectadors li continuen donant suport-, encarà en podrà fer molts més, ja que a Catalunya hi ha prop de 500 municipis -més de la meitat dels 947 que hi ha en total- que no arriben als mil habitants i que, per tant, es podrien convertir en escenari del programa.

Confiança

La primera temporada d’ El foraster, que es va emetre els dimecres entre el setembre del 2013 i el gener passat, va tenir una mitjana de 614.000 espectadors i un 19,5% de quota de pantalla, amb dues entregues que van arribar a superar els 700.000 seguidors. Les xifres van baixar durant la segona etapa, que va trobar-se una competència més forta els diumenges de maig i juny, però tot i així va reunir, de mitjana, 528.000 persones, amb un share del 17%.

TV3 té una gran confiança en el format, com ho demostra el fet que la presentació de l’actual temporada de la cadena va consistir en un especial d’ El foraster als estudis de TV3, que va aconseguir un èxit esclatant, amb més de 900.000 espectadors i prop del 29% de share. Masferrer, a més, s’ha convertit en una cara emblemàtica del canal, que el va escollir per presentar La Marató al costat de Mònica Terribas.

Una sintonia creada per un foraster

En aquesta tercera temporada, El foraster renovarà la sintonia. Si fins ara la música que identificava el programa era el tema Gang of rhythm, del grup canadenc Walk off the Earth, a partir d’ara l’espai s’acompanyarà d’una sintonia creada per Halldor Mar, un músic islandès establert a Catalunya des de fa 20 anys i que es va donar a conèixer fa uns mesos quan va llançar un disc en què versionava i traduïa a l’anglès deu temes de la nova cançó, com Al vent, Paraules d’amor o Qualsevol nit pot sortir el sol. TV3 explica que s’ha escollit Mar per posar música al programa perquè “és un estranger” que “ha reformulat” aquestes cançons “a partir de la seva experiència”, “exactament igual que fa Quim Masferrer”, que “a cada poble explica la seva versió de tot el que veu”. “Tots dos comparteixen una mirada curiosa i creativa sobre els llocs que descobreixen”, diu la cadena.

stats