Japó
Internacional 14/05/2013

Un alcalde japonès creu que les esclaves sexuals van ser una "necessitat" per al Japó durant la Segona Guerra Mundial

Hashimoto defensa que "tothom entendria que quan els soldats es juguen la vida en el camp de batalla i se'ls vol oferir descans, està clar que necessiten un sistema de reconfort"

Efe
2 min

TokioL'alcalde de la ciutat japonesa d'Osaka, Toru Hashimoto, ha dit que el sistema de bordells militars en què les dones asiàtiques eren obligades a prostituir-se durant la Segona Guerra Mundial era "necessari".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Quan els soldats es juguen la vida en el camp de batalla i els vols oferir descans, està clar que necessiten un sistema de reconfort, qualsevol ho entendria", ha dit Hashimoto.

"Tothom pot comprendre que el sistema era necessari per proporcionar respir als homes, que estaven molt nerviosos i estaven violentats per posar la seva vida en risc", ha afegit l'alcalde.

La Xina ha expressat la seva indignació per les declaracions de Hashimoto. "El reclutament forçat de dones va ser un delicte greu dels militars japonesos durant la Segona Guerra Mundial. Això és una ofensa a la dignitat humana i un important problema de drets humans", ha dit el portaveu del ministeri de Relacions Exteriors xinès, Hong Lei.

Les víctimes de les agressions per part de japonesos també han mostrat el seu profund rebuig al que consideren un intent dels polítics nipons per excusar els abusos abans i durant el conflicte.

Els historiadors estimen que el Japó va forçar prop de 200.000 dones asiàtiques a l'esclavitud sexual, a les quals obligaven a ser el "descans" de les tropes abans i durant la Segona Guerra Mundial.

"En aquell moment, era un sistema necessari per mantenir la disciplina militar", ha dit Hashimoto.

El Japó va demanar perdó el 2007

El Japó va demanar perdó el 2007 per l'ús de dones com a esclaves sexuals durant el conflicte bèl·lic, després d'haver sigut criticat pels països asiàtics per haver qüestionat la veracitat dels fets.

En defensa seva, el país nipó va recordar que el 1993 ja havien fet una declaració oficial en què s'admetia que els militars japonesos havien obligat dones asiàtiques a l'esclavatge sexual en bordells durant la guerra i s'havien disculpat.

No obstant això, alguns polítics conservadors japonesos continuen defensant que no hi ha proves concloents que les dones no fossin prostitutes professionals i qüestionen que patissin abusos per part de les tropes del país.

stats