CAS MERCURI
Política 07/02/2013

Manuel Bustos torna a l'alcaldia de Sabadell sota l'amenaça de la moció de censura amb "la consciència tranquil·la"

Els cinc grups de l'oposició, que sumen majoria a l'Ajuntament, es mostren obertament partidaris d'estudiar o tirar endavant la moció. Bustos es va apartar temporalment de l'alcaldia el passat 4 de desembre per la seva presumpta implicació en el cas Mercuri

Acn
4 min
Manuel Bustos i l'equip de govern de Sabadell, aquest dijous / FRANCESC MELCIÓN

SabadellManuel Bustos torna a fer les funcions d'alcalde de Sabadell des d'aquesta mitjanit de dijous, quan ha expirat el decret d'alcaldia accidental. D'aquesta manera, recupera totes les competències i ja pot tornar a presidir els actes institucionals. Bustos ha arribat a l'Ajuntament a les 10.30 h. del matí per reincorporar-se a les seves funcions. Ha explicat que torna a la feina amb "normalitat" i amb "la consciència tranquil·la". En una breu atenció als mitjans, ha reiterat que ni ell ni els imputats de l'Ajuntament tenen res a veure amb la trama de corrupció del cas Mercuri.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bustos torna a l'alcaldia, però, sota l'ombra de l'amenaça de la moció de censura. Els cinc grups de l'oposició, que sumen majoria a l'Ajuntament, es mostren obertament partidaris d'estudiar o tirar endavant la moció. ICV, EUiA i l'Entesa per Sabadell hi aposten clarament. CiU i PP són conscients de la complexitat de l'acord per les divergències ideològiques, però també estan oberts a parlar-ne.

Preguntat per la possible moció de censura dels grups de l'oposició, l'alcalde només ha afirmat que "cadascú és responsable dels seus actes i de les seves dinàmiques", i ha assegurat que treballarà per recuperar la confiança de la ciutadania.

Bustos es va apartar temporalment de l'alcaldia el dia 4 de desembre del 2012 per la seva presumpta implicació en el cas Mercuri i va nomenar alcalde accidental Joan Carles Sánchez. El dia 4 de gener va haver de prorrogar el decret d'alcaldia accidental fins al 7 de febrer perquè el jutge també va prorrogar l'aixecament del secret de sumari del cas Mercuri.

Sigui com sigui, Manuel Bustos torna a recuperar aquest dijous totes les competències com a alcalde de Sabadell. Ho va anunciar en la reunió de govern del divendres passat, quan va explicar que "des del primer moment he volgut deixar clara la meva desvinculació de les pràctiques corruptes i suposats cobraments de comissions que van iniciar la investigació del cas Mercuri, però a mesura que s'aixeca el secret del sumari, això es reafirma". En aquest sentit, va admetre que a partir d'ara haurà de fer un "sobreesforç" per recuperar la confiança d'aquelles persones "que de bona fe puguin haver dubtat".

Bustos torna a ser alcalde tot i estar imputat en 9 de les 31 peces del cas Mercuri. Se l'acusa de tràfic d'influències, malversació de fons públics, delictes contra l'administració pública i irregularitats en l'adjudicació de serveis públics, entre altres qüestions. També se l'acusa de retirar denúncies a la seva parella i al seu fill i per les gestions davant el Consorci Audiovisual de Catalunya per afavorir Canal Català TV, propietat de l'empresari Nicola Pedrazzoli.

Oberts a la moció de censura

El retorn de l'alcalde ha irritat els grups de l'oposició, que des de fa setmanes amenacen amb una moció de censura. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, demana al PSC que assumeixi les seves responsabilitats i aparti Manuel Bustos i els regidors imputats de l'Ajuntament "per normalitzar la vida diària del consistori". En cas que això no es produeixi, els nacionalistes es mostren oberts a estudiar una moció de censura amb la resta de grups de l'oposició. "És inevitable no fer-ho", ha subratllat Rossinyol, que també ha alertat que la moció "és la menys dolenta de les solucions".

CiU és, amb 5 regidors, el principal partit de l'oposició a l'Ajuntament de Sabadell. La federació nacionalista, clau perquè la moció prosperi, és conscient que posar-se d'acord amb la resta de partits és un "procés complex" per la diversitat ideològica. Tot i així, Carles Rossinyol també ha explicat que els cinc partits estan units a favor d'una "regeneració democràtica" davant la situació actual.

Per la seva banda, la portaveu d'EUiA, Marisol Martínez, creu que Bustos "ha perdut completament l'ètica política" i no entén el seu retorn a l'alcaldia. Martínez recorda a l'alcalde que encara avui hi ha els mateixos arguments per mantenir l'alcaldia accidental que quan va prendre la decisió de cedir la representació institucional de Sabadell a Juan Carlos Sánchez: "Les nou imputacions es mantenen", ha etzibat.

Martínez adverteix també que ara que Bustos torna a tenir plenes responsabilitats d'alcalde, hauria de donar compliment a la moció que va aprovar el ple de Sabadell just després d'esclatar el cas Mercuri, que li demana la seva dimissió i el cessament de tots els càrrecs públics imputats: "Si no ho fa, som partidaris de la moció de censura".

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu del PP, Esteban Gesa. "Suposo que ara que torna podrà donar compliment a la moció", ha comentat irònicament. El retorn de Bustos, diu, se l'imaginava, però no per això deixa de sorprendre'l. Segons Gesa, una imputació significa l'existència d'"indicis de criminalitat", i creu que amb Bustos d'alcalde, Sabadell fa "un mal favor a tota la classe política".

Sobre la possibilitat que es pugui acabar presentant una moció de censura, el portaveu del PP reconeix que amb la disparitat d'ideologies polítiques que coincideixen a l'oposició fa que no sigui la situació "ideal". Tot i això, els populars estan estudiant aquesta possibilitat perquè, segons diuen, "el PSC encara no ha mogut fitxa" en relació amb els electes imputats.

També carrega contra el PSC la portaveu d'ICV, Carme Garcia, que acusa els socialistes de ser "incapaços" de gestionar aquesta situació. Pel que fa al retorn de Bustos, Garcia creu que "l'alcalde ha perdut la credibilitat". La portaveu d'ICV li retreu que torni a exercir d'alcalde estant encara imputat i fa una crida a la "responsabilitat política", més enllà de les conseqüències judicials que se'n puguin derivar.

Garcia adverteix que ara hi ha a Sabadell cinc partits polítics que sumen majoria, enfront del PSC, i posa també sobre la taula la possibilitat de presentar una moció de censura si la ciutat es torna ingovernable. Segons la portaveu d'ICV, Bustos no pot tornar "fent veure que no passa res", perquè llença un mal missatge a la ciutadania.

En aquesta línia, la portaveu de l'Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, només espera que Manuel Bustos "dimiteixi de manera definitiva". Ha explicat que no dóna cap tipus de credibilitat a aquest retorn i tem que Bustos es converteixi "en un alcalde d'anada i tornada", segons les novetats judicials.

Per tot plegat, recorda que des de l'Entesa ja treballen per fer una moció de censura. Tot i que el grup només compta amb dos regidors, ha explicat que ja s'han iniciat converses amb la resta de partits de l'oposició. En aquest sentit, confia que la setmana vinent "hi hagi un desbloqueig de la situació" i "que comencem a entrar en detalls".

stats