RESPOSTA A LA CRISI
Societat 03/03/2014

Horts socials contra l’atur

Les persones que conreen les parcel·les, cedides gratuïtament, destinen les collites al consum propi

Josep Ferrer
4 min
UN ESPAI DE TREBALL PER A CIUTADANS A L’ATUR 
 Al parc urbà de Can Buxeras, a l’Hospitalet de Llobregat, s’hi han habilitat 40 parcel·les de 40 metres quadrats cadascuna. És una iniciativa de l’assemblea local de la Creu Roja i la plataforma Espai de Ciutadania, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat i diverses entitats socials.

L’hospitalet de LlobregatLlevar-se i no saber què fer en tot el dia; sortir al carrer i passar-se bona part del matí assegut en un banc petant la xerrada amb els amics; entrar en un bar per consumir, ben a poc a poc, un cafè per tal de no haver de fer més despesa del compte; lliurar un currículum per aquí i un altre per allà sense obtenir cap mena de resposta... Aquest és, si fa o no fa, un dia tipus per a moltes de les persones que estan a l’atur. No disposar d’obligacions concretes i veure com es tanca una porta rere l’altra les martiritza i fa que augmenti l’estat depressiu. Per intentar evitar-ho, per mantenir-les ocupades i, alhora, per poder-les ajudar en la seva economia domèstica, l’assemblea local de la Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat i la plataforma Espai de Ciutadania, en col·laboració amb l’Ajuntament de la ciutat i diverses entitats socials han creat els anomenats horts socials. De moment, ja se’n beneficien 76 aturats.

“En els nostres programes de crisi hem vist que les persones que vénen a buscar aliments no estan satisfetes, volen fer alguna activitat, sobretot disposar d’una ocupació digna”, explica la presidenta de l’assemblea local de la Creu Roja de l’Hospitalet, Dolores Ruiz. Barrinant què podien fer se’ls va ocórrer buscar espais, horts, perquè els aturats els poguessin conrear i beneficiar-se de les collites per al consum propi. “Buscàvem poder-los oferir una activitat perquè ells se sentissin útils, que tinguessin una obligació, i que alhora en poguessin treure un profit”, afirma Ruiz. “A diferència dels horts urbans que hi ha en molts municipis i que bàsicament són per a l’esbarjo de persones jubilades, els nostres horts són per a persones amb necessitats i dificultats econòmiques”, indica la presidenta.

L’espai, les eines i les llavors

Amb la idea al cap calia buscar la complicitat de l’Ajuntament de l’Hospitalet per tirar endavant el projecte i sobretot trobar els espais adequats per als horts. L’equip de govern de seguida s’hi va implicar, i van tenir clar que el lloc ideal era on hi havia el viver de plantes de la ciutat -al parc urbà de Can Buxeras-“perquè la terra és molt bona i molt fèrtil”.

En total, s’hi han habilitat 40 parcel·les de 40 metres quadrats cadascuna. D’aquestes, 38 són per a aturats residents a l’Hospitalet, mentre que les altres dues s’han assignat a entitats d’oci infantil i juvenil perquè puguin donar a conèixer l’agricultura ecològica i sostenible. “Inicialment vam pensar a adjudicar cada parcel·la a una persona, és a dir, a una família, però a causa de l’elevada demanda vam establir que cada hort el compartissin dues persones, i així es doblava el nombre de famílies que se’n beneficiaven i es poden ajudar entre elles”, explica Ruiz.

Perquè no tinguin cap despesa addicional els usuaris han rebut un conjunt d’eines bàsiques, un primer lot de llavors i un armariet per poder dipositar les seves pertinences. Els horts estan en un espai tancat, que funciona amb un horari concret de dilluns a dissabte, i que compta amb la col·laboració de cinc voluntaris i un tècnic de la Creu Roja.

Viky Murillo, de 51 anys, amb tres fills i amb invalidesa per problemes d’artrosi i de fetge, n’és una de les beneficiàries. “Ara tinc alguna cosa a fer al matí i no em quedo a casa amb la depressió”, explica Murillo. Assegura que no té ni idea de com es conrea un hort, però afegeix: “Aquí hi ha molta companyonia i tothom m’ajuda”. Espera amb delit poder fer la primera collita: “Quan la porti a casa, farem festa grossa”.

Ismael Romero, de 38 anys, amb una filla de 4 anys, a l’atur i perseguit pel banc perquè no paga la hipoteca, és dels més experts. “De petit, amb la meva família teníem un hort i ara puc aplicar els meus coneixements i ajudar a qui m’ho demana”, explica Romero. A part de passar estones a l’hort, també estudia anglès: “Tinc al cap marxar a treballar a l’estranger”.

Fugir de la inactivitat

El marroquí Abdellah el-Hamouti, de 42 anys, casat i amb 4 fills, fa 20 anys que viu a l’Hospitalet. Pensionista a causa d’una llarga malaltia, es passa tot el matí a l’hort. “És una molt bona idea perquè d’aquesta manera no estic tot el dia al carrer”. Amb experiència al camp -hi havia treballat al seu Nador natal- ha plantat cebes, patates, enciams i coriandre, i està esperant el 15 de març “per plantar més coses perquè serà un bon moment per fer-ho”.

“És una manera d’entretenir-me i evitar estar donant voltes sense rumb pel carrer o bé en un bar”, explica Francisco Pérez, que amb 64 anys i ja prejubilat s’hi passa una mitjana de 3 hores al dia. Mai havia conreat la terra perquè sempre ha treballat de mecànic. Per aquest motiu, valora molt l’ajuda que rep dels seus companys, de qui diu que “tots són bona gent”.

Els horts s’han adjudicat per un període d’un any prorrogable fins a un màxim de cinc anys. El següent objectiu dels impulsors de la iniciativa és buscar més espais a la ciutat per poder oferir més horts socials a les persones aturades.

Un banc de terres a Torrelles de Llobregat

L’Ajuntament de Torrelles de Llobregat, al Baix Llobregat, ha posat en marxa un banc de terres, una innovadora idea que pretén cedir a persones a l’atur les terres de conreu del municipi que ara estan abandonades. Segons dades del consistori torrellenc, el 68% dels terrenys agrícoles del municipi no són, a hores d’ara, productius. Els propietaris no els conreen, bàsicament per l’envelliment de la població dedicada a l’activitat agrícola.

L’Ajuntament ha creat un registre per a propietaris que volen oferir terres que tenen en desús i en paral·lel un altre de demandants d’ocupació que estiguin interessats a cultivar-les. Un cop s’hagin creuat totes les dades, les terres s’oferiran als aturats perquè facin de pagès i puguin intentar guanyar-se la vida.

L’Ajuntament de Torrelles de Llobregat es compromet a oferir assessorament tècnic i professional, així com informació sobre les alternatives formatives i les ajudes que hi ha per a aquelles persones que desconeguin aquest ofici.

stats