PERFILS
Diumenge Ara Tu 22/04/2012

El racó de lectura de 9 personatges

M.l.f.
3 min
Jaume Cabré / PERE TORDERA

Jaume Cabré, escriptor

El seu gat, el Llampec, va triar el racó de lectura on l'escriptor s'hi passa hores. "Ja se sap que els gats sempre trien el millor lloc de la casa", explica. És a un cantó del seu despatx, envoltat de llibres, amb una butaca amb orelles vermella i molt nova. L'anterior va quedar ben marcada per les ungles del felí. "En vaig provar moltes abans de triar-la. M'agrada perquè s'ajusta molt" al cos. Al costat, un llum de peu "que té una pila d'anys". Recolza el cap en un coixí amb un gat dibuixat, en homenatge al Llampec, que va morir fa uns cinc anys.

Pilar Rahola, periodista

"Sempre he associat la lectura a les butaques Chester", diu Pilar Rahola. En té una al menjador de la seva casa de Cadaqués, on disposa de més temps per gaudir relaxadament de la lectura. És molt antiga i la va encarregar expressament a un brocanter que passa de tant en tant pel poble. "En una setmana la tenia. M'agrada molt perquè et ve molt de gust seure-hi i costa molt aixecar-se'n", afegeix rient. Al costat hi té un sofà, per si algú vol acompanyar-la i comentar la lectura.

Jordi Pujol, expresident

Acostuma a llegir davant d'una taula enorme plena de papers que hi ha al despatx de casa seva. "Per a mi és més còmode seure a la cadira, a la taula", explica l'expresident. "M'agrada que el llibre estigui repenjat -afegeix-. És on també escric, encara que de vegades ho faig a la taula del menjador. Això sí, quan haig de mirar diaris, sovint trio el sofà". La lletra impresa en paper és la seva font principal de coneixement. "Sóc poc televisiu, poc radiofònic, poc d'internet. Sóc el que es diu un antic, m'he fet d'aquesta manera", diu.

Marina Comas, actriu

Es treu les sabates i s'acomoda al seu racó preferit, una butaca a la sala de casa. "M'agrada seure aquí per la llum, és molt acollidora, m'ajuda a concentrar-me i a endinsar-me en la lectura", explica. Aquí va llegir part del guió de Pa negre . A la tauleta del costat hi té el Goya que va guanyar. "Em fa companyia", diu rient. Durant l'any, quan hi ha escola, té molts deures i no li queda gaire temps per llegir. A les vacances, però, ho fa cada nit. Per això associa la lectura amb l'estiu.

Josep Maria Pou, actor

Pou tenia clar que volia una butaca d'orelles de color granat. La va trobar casualment en una botiga de Londres i li van enviar a Barcelona. "Sóc molt fan de tot el que és british , del món victorià'", puntualitza. Té tres punts de llum: una làmpara de peu i dues més que contribueixen a donar un ambient ben càlid. Tot és fusta fosca: "No estaria còmode envoltat de colors blancs i estructures metàl·liques". Sempre llegeix amb música de fons, peces de piano o de violoncel. "El que passa amb el teu racó de lectura és molt màgic; és com un vestit nou que te'l poses i agafa la teva forma", explica.

David Carabén, cantant

El cantant del grup barceloní Mishima és un lletraferit però disposa de poc temps lliure. Al menjador hi té un mòdul de sofà com a chaise longue per a ell sol, on pot estirar les cames. Entre els llibres hi ha la biografia de l'escriptor japonès Yukio Mishima. Però on més llegeix és al llit, amb l'iPad. "Així no molesto. Sempre arribo tard d'assajar i a aquelles hores la meva dona està dormint i els nens han envaït l'habitació", explica.

Maria Reig, empresària

"No m'agraden els sofàs on seus com si fossis al tren, que separen la gent. En volia un de diferent i li vaig encarregar a la Patricia Urquiola, arquitecta i dissenyadora", explica Maria Reig, que té el seu racó a Tamariu. El resultat és una plataforma per estirar-se, amb un respatller prou inclinat per facilitar la lectura, i en què hi caben altres acompanyants, en aquest cas el seu gos. I molts coixins. Li agrada llegir seguit, durant hores, començant de bon matí, amb llum natural, amb el so del mar de fons i notant com les cortines blanques onegen amb l'aire.

Anna Roig, cantant

En el seu "piset petit", segons paraules d'ella mateixa, la butaca Poäng d'Ikea, un clàssic, dóna molt de joc. És molt còmoda i la pot moure de lloc quan vol. Hi seu per llegir, però també per escriure. A més de cantar, Anna Roig acaba de treure un llibre il·lustrat, Tan de veritat com les coses que penso, les coses que m'invento i les coses que he somiat.

Dolors Camats, política

Quan els nens ja dormen, s'asseu a llegir al sofà de la sala-menjador. Un osset de peluix i moltes joguines l'acompanyen. Li agrada llegir clàssics, en els quals troba referències a la realitat actual. Acostuma a posar-se un coixí sobre les cuixes: "Em fa de manteta i hi recolzo els braços", diu. És el seu moment d'intimitat. A més, cada dia, llegeix contes als seus fills al llit abans que s'adormin.

stats