Diumenge 01/11/2015

10 anys de recerca en biomedicina

Text__ M.l.f.
2 min
10 anys de recerca en biomedicina

L’INSTITUT DE RECERCA BIOMÈDICA (IRB) està de festa. Aquesta setmana ha complert el seu 10è aniversari i per això ha organitzat una jornada especial al CCCB amb els seus investigadors, especialistes del seu camp de diferents països i exalumnes que ara tenen laboratori propi en centres de recerca de tot el món.

Oficialment, va ser l’octubre del 2005 quan es va firmar la creació de l’IRB Barcelona com a centre de recerca de la Generalitat. La seva llavor, però, ja feia molt temps que estava plantada. “Els pares fundadors vam ser investigadors de la Universitat de Barcelona i del CSIC, que des del 1991 ja vam veure que l’estructura universitària de departaments era bona per a la docència, però no per a la recerca, i que calia trencar barreres entre disciplines”, explica Joan Guinovart, director de l’IRB. “Ens vam posar junts a treballar gent d’orgànica, de fisiologia, d’histologia... i vam buscar models per inspirar-nos. Vam anar al Parc Científic de Barcelona, als seus inicis, però encara no érem un centre oficial de la Generalitat”, afegeix.

Van buscar models a tot Europa per inspirar-se, com ara el Biocentrum de Basilea i, sobretot, van ser molt perseverants i van trucar a totes les portes que van poder per aconseguir crear el nou centre. Joan Guinovart, un científic extremadament rigorós però també amb molt sentit de l’humor, recorda com el director general de Recerca del govern de Madrid d’aleshores, Roberto Fernández de Caleya, a qui freqüentaven amb l’ànim d’aconseguir reconeixement i recursos, els va batejar com “ los del bioleches ”. De la mà d’Andreu Mas-Colell, impulsor del sistema de centres de recerca català, es va crear l’IRB com a part de la segona generació de centres CerCa.

Una altra de les figures clau per al centre ha sigut la incorporació el 2001 de Joan Massagué al nucli dur del centre i al capdavant de la seva recerca en metàstasi, que tants èxits ha obtingut. Massagué ha sigut director adjunt del centre i actualment presideix el Comitè Científic Assessor, un òrgan que orienta l’estratègia científica de l’IRB.

MOLTS ÈXITS

Durant tots aquests anys l’IRB ha conreat un currículum ple d’èxits. Amb 1.814 articles científics, el 90% publicats a les revistes de més impacte, és un dels centres de referència a tot el món i va aconseguir en primera ronda el segell d’excel·lència Severo Ochoa el 2011. Compta amb 23 laboratoris que aborden projectes bàsics sobre problemes biomèdics diversos, amb especial èmfasi en càncer, metàstasi, Alzheimer, diabetis i malalties minoritàries. També té una important línia de recerca en la mosca drosòfila com a model de malalties humanes.

L’IRB també és un dels centres que més recursos estrangers, sobretot europeus, ha aconseguit. En aquests 10 anys, ha desenvolupat 400 projectes de recerca, 77 dels quals internacionals, i s’han obtingut 10 projectes finançats pel Consell Europeu de Recerca (ERC), el màxim òrgan europeu de suport a la recerca d’excel·lència. Actualment, juntament amb altres centres, participa en la posada en marxa de l’acabat de crear The Barcelona Institute of Science and Technology.

stats