Meteo 11/10/2020

Els aiguats d'aquesta nit han deixat més de 100 l/m²

El telèfon d'emergències ha rebut més de 200 trucades per incidències derivades de la pluja

Oriol Rodríguez
2 min
Un llamp a la capital del Moianès, ahir a la nit

BarcelonaAhir hi va haver ruixats a les comarques del nord i de la meitat est del país durant una bona part de la jornada. Tot i això, va ser a partir del vespre quan es van intensificar i generalitzar. Alguns dels xàfecs van descarregar amb molta força i, a més, van quedar clavats a la mateixa zona durant una bona estona. Això va comportar aiguats importants en unes quantes poblacions, sobretot del litoral i el prelitoral.

El Garraf va ser la zona més afectada. De les 214 trucades que es van rebre al telèfon d'emergències, 110 es van fer des d'aquesta comarca. En poblacions com Vilanova i la Geltrú i Sitges, els carrers es van convertir en autèntics torrents d'aigua. Alguns vehicles van quedar atrapats per l'acumulació d'aigua. També la circulació de trens per la línia R2 sud a l'altura de la capital del Garraf es va veure interrompuda.

En el cas de Vilanova i la Geltrú es van arribar a acumular quantitats molt destacables de precipitació. Depenent del barri, els pluviòmetres van recollir entre 126 i 157 l/m².

Ara bé, les tempestes intenses es van repetir en uns quants indrets. En força poblacions del litoral i del prelitoral central, i en llocs del Pirineu oriental, hi va haver registres importants, superiors als 50 litres per metre quadrat. En tot el dia d'ahir cal destacar:

  • 118 l/m² a Castelldefels
  • 91 l/m² a Viladecans
  • 83 l/m² a Caldes de Montbui
  • 79 l/m² a Arenys de Munt
  • 74 l/m² a Canet de Mar
  • 72 l/m² a Dosrius
  • 71 l/m² a la Roca del Vallès
  • 58 l/m² a Barcelona (el Raval)
  • 56 l/m² a Granollers
  • 52 l/m² a Gavà
  • 51 l/m² a Sant Joan de les Abadesses
  • 47 l/m² a Mataró

En el cas de Caldes de Montbui, en només mitja hora hi van arribar a caure 31 l/m² dels 83 l/m² que es van recollir en tot el dia. Aquestes intensitats de precipitació tan elevades van fer créixer els cabals de rius i rieres. És el cas de la riera de Caldes d'Estrac i la d'Arenys, que van baixar carregades d'aigua. Tot i això, en aquesta zona del país no hi va haver incidències gaire remarcables.

Al centre de Barcelona, amb els més de 50 l/m² que van caure ahir, la precipitació acumulada des de l'1 de gener ja ha arribat 755 l/m². És un registre molt per sobre de la mitjana anual, que volta els 600 l/m². Però aquesta situació no és un fet únic de la Ciutat Comtal. Olot (1044 l/m²), Berga (995 l/m²), Dosrius (934 l/m²) o Viladecans (889 l/m²) són només alguns exemples d'altres poblacions en les quals en nou mesos i escaig ha plogut molt més del que sol caure en tot un any.

A banda, a cavall del Pallars Jussà i la Conca de Tremp hi va haver una tempesta que va produir una calamarsada destacable. El paisatge va quedar ben emblanquinat, fins i tot la carretera del coll de Comiols.

En canvi, a l'extrem nord de l'Alt Empordà i en una bona part de les comarques de Ponent i el sud no hi va ploure o ben poc. Fins i tot l'ambient força assolellat i el vent de mestral ressec i escalfat va fer enfilar la temperatura fins a 28 ºC en llocs de l'interior de les Terres de l'Ebre.

stats