Meteo 16/02/2019

Balanç dels gruixos de neu al vessant nord i sud del Pirineu: Bonaigua i Malniu

El temps assolellat de les últimes jornades de moment no està sent un problema per a la neu

Marc Gassó
2 min
Aquest era el panorama de Baqueira-Beret fa uns dies / JAUME ALEGRE

BARCELONAJa fa més de 15 dies que les últimes nevades intenses van afectar tota la serralada pirinenca pràcticament sense excepció, amb gruixos que van arribar a acumular més d'un metre de neu nova, fet que va salvar la temporada en moltes estacions d'esquí, especialment del vessant nord, on les nevades primerenques de finals d'octubre i principis de novembre van ser inexistents.

Evolució del gruix de neu acumulat a la Bonaigua / ICGC

Referint-nos especialment al vessant nord del Pirineu, es pot apreciar com, en el cas de la Bonaigua, fins a finals de gener pràcticament no havia nevat, i en els últims 10 dies del mes els gruixos acumulats van passar dels 30 centímetres fins als pràcticament 200 cm a principis de febrer. A hores d'ara, després de 10 dies gairebé sense precipitacions en cap indret del Pirineu, el mantell nival, tot i les temperatures altes, es manté en un gruix considerable gràcies a les baixes humitats que hi està havent aquestes últimes jornades a l'alta muntanya.

Evolució del gruix de neu acumulat a Malniu / ICGC

En el cas del Pirineu més oriental, agafant com a exemple la zona de Malniu, al nord de la Cerdanya, la irregularitat en el mantell nivós ha predominat més al llarg de tot l'hivern. La nevada espectacular que va afectar a finals d'octubre el vessant sud del Pirineu va provocar que s'acumulés un gruix considerable, fins a gairebé 60 cm, i alhora molt anòmal respecte a la mitjana climàtica. Tot i això, al llarg del novembre, el desembre i el gener, l'absència de precipitacions i la persistència de períodes anticiclònics van fer minvar ràpidament el gruix. De cara a finals de gener, va tornar a nevar amb ganes i va ser una nevada que també ha salvat la segona meitat de temporada a les estacions d'esquí del Pirineu oriental amb acumulacions pròximes als 50cm.

Malgrat tot, a diferència del vessant nord del Pirineu, en aquest cas, al ser cara sud i estar exposat a més radiació solar, el mantell nival s'està veient clarament més afectat per la persistència altra vegada de l'anticicló i està disminuint notablement a mesura que van avançant els dies.

Al llarg de la setmana que ve i mirant mapes a llarg termini, no es veuen noves nevades que puguin fer augmentar significativament el gruix de neu a tot el Pirineu, caldrà esperar ja probablement un cop entrat el mes de març, per poder veure si arriben nevades més significatives altre cop de cara a final de temporada.

stats