Andreu Ollé: “Hem fet dues campanyes d’excavació i en farem una tercera”

Codirector de l’excavació arqueològica a l’iran

J.s.

TarragonaQuè s’està investigant a l’Iran?

Estem excavant diversos jaciments de la vall de Khorramabad (l’Iran occidental) i portant a terme una recerca interdisciplinària dels materials recuperats. Hem treballat principalment a les coves de Gilvaran i Kaldar i, en menor mesura, a la de Ghamari i a l’abric de Gar Arjeneh.

Com es coordinen amb els partners locals?

Cargando
No hay anuncios

La direcció del projecte recau en Behrouz Bazgir, un estudiant iranià que ha fet el doctorat a la URV. Bazgir és l’encarregat de la coordinació amb els partners locals: el RICHT (Research Institute of Cultural Heritage & Tourism) i l’ICAR (Iranian Center for Archaeological Research).

Quina importància tenen les troballes que han fet a l’Iran?

Cargando
No hay anuncios

A la vall de Khorramabad s’hi ha trobat una de les proves més antigues de la presència dels humans anatòmicament moderns ( Homo sapiens ) més enllà d’Àfrica i l’àrea llevantina, amb una antiguitat d’uns 54.000 anys. Aquesta cronologia reforça la idea que el Zagros iranià pugui ser una de les àrees d’origen del paleolític superior que comencem a trobar a Europa Occidental, fa entre 40.000 i 45.000 anys.

Té continuïtat el projecte?

Cargando
No hay anuncios

Sí. De moment, a part de les prospeccions inicials, s’han fet dues campanyes d’excavació. Ara estem planificant la tercera, per al 2018. Tota aquesta activitat s’emmarca en un conveni signat el 2014 entre l’IPHES i el RICHT. A més, comptem amb diversos col·laboradors de caràcter internacional, com la Fundación Atapuerca, el Museu de Ciències Naturals de Madrid, la Universitat de Lieja i el Radiocarbon Accelerator Unit de la Universitat d’Oxford.