Educació

La Inspecció de Treball confirma les pràctiques irregulars a l'Institut de l'Ebre

Els alumnes signaven els convenis amb una empresa però treballaven al centre

2 min
Sergi Tur, un dels profesors que han denunciat el presumpte frau a l'IES Ebre.

TarragonaLa Inspecció de Treball feta a l'Institut de l'Ebre ha confirmat que alguns alumnes feien les pràctiques de manera irregular al propi centre, tal com diferents testimonis van denunciar a través de l'ARA el passat mes de febrer. L'informe de la Inspecció de Treball confirma que els estudiants signaven convenis amb l'empresa Ebresoft Consulting S.L. però, en realitat, feien les pràctiques dins del propi institut encarregant-se del manteniment informàtic i ni tan sols coneixien cap persona d'aquesta empresa. Els alumnes, a més, no tenien cap tutor que els ensenyés la feina i eren els alumnes més veterans els que els hi explicaven com havien de treballar. En alguns casos, hi ha alumnes que van estar fent les pràctiques sense tenir signat cap conveni de pràctiques ni estar donats d'alta de la Seguretat Socials, de manera que, segons denuncia el sindicat CGT –que s'ha entrevistat amb alguns dels alumnes–, no estaven protegits en cas de patir un accident laboral.

La inspecció, que es va fer a partir de la denúncia de dos testimonis protegits, també diu que els alumnes “eren retribuïts mitjançant xecs nominatius o transferències bancàries emeses per l’Institut de l’Ebre i per l’empresa Ebresoft”. Els xecs pagats per l’institut eren signats pel director i l’administradora del centre. És a dir, que l’empresa “emetia pagaments a l’alumnat que no coneixia per a, posteriorment, facturar a l’institut sota el concepte de tasques de manteniment per tal de recuperar els imports emesos per l’empresa”.

Consultat pel diari ARA, el director del centre, Armand Pons, va negar que es pagués els alumnes amb xecs, però sí que va reconèixer que alguns feien les pràctiques al mateix centre i ho va justificar: "La normativa diu que els alumnes poden fer pràctiques en centres de treball itinerants. I, si hi ha una empresa que té com a client l'institut, és normal que vinguin a treballar al centre". La normativa, però, prohibeix que els estudiants facin pràctiques al centre on estan matriculats. 

Els alumnes que van fer les pràctiques al centre també denunciaven que en algunes ocasions els feien sortir de l'aula durant les hores de classe per fer-los solucionar alguna incidència informàtica.

Un dels testimonis protegits, Sergi Tur, que va ser professor i coordinador d'Informàtica a l'Institut, va accedir a parlar amb el diari ARA i va assegurar que “la corrupció del centre està institucionalitzada i fins i tot documentada”, assegura Tur.

El sindicat CGT i la Intersindical critiquen que els Serveis Territorials d'Educació no actuessin abans de la denúncia dels dos testimonis i demanen la dimissió de l'equip directiu.

stats