Beure fluïdesa amb el caràcter d’AC/DC
Sergi Figueras i Antonio Lopo són dos sommeliers de prestigi, entrenats durant anys a l’alta restauració. El 2016 s’atreveixen a crear vins a mida sota la marca Thunder Wine Makers, que beu del rock d’AC/DC. Les primeres passes els porten a prestigiar el vi de taula a bons restaurants i el converteixen en un element de valor. “Sempre ha tingut connotacions negatives, perquè era l’econòmic i no era especialment bo.Nosaltres hem anat més enllà. El vi també és imatge, és tan important com una cadira de disseny”, insisteix Figueras, millor sommelier d’Espanya i de Catalunya el 2012. Els restaurants Direkte Boqueria, Àbac, El Grau de l'Os i Can Jubany han confiat en el seu criteri enològic. “Aquesta és la base, però del romanticisme no es viu”, diu amb franquesa Figueras. Per això en aquest decenni s’han dedicat a fer vins a quatre mans i les comarques de Tarragona són l’origen de moltes de les seves creacions. “En alguns casos fem cupatges i en d’altres veremem i embotellem. La idea és involucrar-nos sempre al màxim, però depèn de cada celler”, matisa.
“Vam començar amb Alfredo Arribas, amb qui vam jugar amb les dues varietats del Priorat, la garnatxa i la carinyena, però canviant la percepció del consumidor. Vam fer un vi delicat a la DOQ Priorat i un de més complex a la DO Montsant”. Amb Avgvstvs, al Baix Penedès, elaboren dos macabeus, un brisat criat amb àmfora i l’altre amb ou de ciment, i un sauvignon blanc en damajoana i inox. “Els productors ens ajuden a definir els vins, però nosaltres fem que les coses canviïn cada any. Provoquem per evitar acomodar-nos”, remarca. A la Serra d'Almos col·laboren amb el viticultor Xavi Cedó. “Fem prevaldre la carinyena en el cupatge. El sud del Montsant té un caràcter diferent. N’aprenem molt, d’ell. També de cireres”. Amb Celler Comunica han elaborat un cupatge de garnatxa blanca i grisa. “Nosaltres només li hem donat un toc, l'hem fet passar per barrica i n'hi diem Girant”. I a la Conca de Barberà, amb Rendé Masdeu, trauran al mercat un vi de trepat i garrut “bevible, sense criança, en el qual mana el raïm autòcton”.
Artesania, precisió i orfebreria. Molt poques ampolles per cada col·laboració, i el segell del celler i de Thunder a l’ampolla, mostrant sintonia. Cap vi es dispara de preu i saben on col·locar-lo. Avui tenen un catàleg de 15 referències que va creixent sense presses. “Busquem fluïdesa en els nostres vins, però dins de la maduresa del raïm”, adverteixen. Lamenten que sovint, per rebaixar el grau, els vins acaben sent verds. El futur passa per varietats autòctones, vinyes a més altitud i menys invasió de fusta. “T’has de beure el paisatge i que el vi et porti sempre a l’origen”, rebla Sergi Figueras.