Enoturisme

Bodegas Yzaguirre ensenya (gairebé) tots els seus secrets

El productor de vermuts de Reus estrena instal·lacions i organitza visites guiades

El MorellBodegas Yzaguirre estrena noves instal·lacions i obre les portes perquè qui vulgui les pugui visitar. L'edifici, dissenyat pel despatx Carbonell Figueras, es troba al Morell (Tarragonès) i és una gran estructura d'inspiració gaudiniana amb materials de fusta, que busquen el millor equilibri possible entre tradició i modernitat. L'edifici és alt i generós, però la mirada (i l'olfacte) dels visitants se'n va cap a terra, cap als 4.000 metres quadrats de la planta baixa, on descansen desenes de botes (algunes tenen 100 anys) on madura el vermut que es vendrà pròximament.

Tot i les exagerades dimensions de l'edifici, la fusta que forma l'estructura i l'olor tan agradable que desprenen les botes plenes de vermut i herbes aromàtiques aconsegueixen transmetre una forta sensació de caliu. La decoració de l'espai és obra de Carme Salla Solé, que juntament amb els seus germans Jordi i Josep és una dels propietaris de l'empresa. "Volem que els assistents experimentin la riquesa aromàtica, la textura i el sabor de cadascuna de les nostres creacions i entenguin el procés artesanal i la història que hi ha darrere de cada ampolla", explica Carme Salla.

Cargando
No hay anuncios

La visita guiada al celler, la Yzaguirre Experience, comença amb una explicació dels orígens d'aquesta marca que va néixer a Reus l'any 1884. Actualment, és la segona empresa que més vermut ven a Espanya, darrere de Martini, que encapçala la llista. La firma reusenca comercialitza cada any 4,5 milions de litres de vermut a 58 països d'Europa, Àsia, Amèrica, Àfrica i Oceania. Entre moltes altres particularitats, destaca l'elaboració del vermut kosher i també la del vi de missa, que té moltíssima sortida en alguns països africans. La visita també inclou la degustació de cinc dels vermuts que produeix la casa. Un dels que més sortida té al mercat és el Vermell Clàssic, tot i que la joia de la corona, que no s'inclou en la degustació, és el 1884, que està tres anys madurant a la bota.

Una altra sorpresa de la visita és un armari de farmacèutic de fusta ple de calaixos on es poden observar i olorar algunes de les 80 espècies que s'utilitzen per al vermut negre. El blanc en porta unes 30. La més important de totes, la que no falta en cap vermut, és el donzell. La recepta del vermut Yzaguirre porta una combinació d'aquestes espècies, però aquesta fórmula només la coneixen dues persones, i aquest és el secret que Yzaguirre no desvela durant la visita.

Cargando
No hay anuncios

Bodegas Yzaguirre va néixer ara fa 141 anys i amb aquesta nova proposta s'estrenen en el món de l'enoturisme.