Música i arts escèniques

'La traviata', la nova òpera DO Tarragona

Serà el principal acte del Festival Lírica-T i es representarà el 28 i el 30 de juny al Camp de Mart

2 min
Una escena de Tosca, que es va representar l'any passat  a la Tarraco Arena.

TarragonaEl Camp de Mart serà l’escenari el 28 i el 30 de juny de La traviata, la nova proposta de l’Associació Amics del Teatre Líric de Tarragona, en el marc del Festival Lírica-T, que oferirà altres activitats. Aquesta òpera comptarà amb una majoria de professionals del Camp de Tarragona en l’equip de més de 120 persones que hi estan implicades. Segons el baríton i president de l’associació. Àngel Òdena, aquesta nova òpera amb DO Tarragona representarà “la consolidació” del projecte que es va iniciar amb Rigoletto el juliol del 2021 al mateix Camp de Mart i que va tenir continuïtat l’estiu passat amb Tosca a la Tarraco Arena.

La traviata serà l’espectacle inaugural del festival al Camp de Mart, que comptarà amb un total de 20 propostes culturals. Es tracta d’una obra dramàtico-musical en tres actes composta el 1852 per Giuseppe Verdi sobre un llibret en italià de Francesco Maria Piave, basat en La dama de les camèlies, d'Alexandre Dumas. Es tracta d’una de les grans obres d’art de la història i una de les més populars i significatives de l’obra del geni italià. Juntament amb Il Trovatore i Rigoletto conforma la trilogia cabdal de Verdi.

Amb la tria de La traviata volen posar com a centre del relat la dona, ja que l’òpera que es podrà veure al Camp de Mart ens parla de la vida d’una prostituta de l’alta societat. L’amor i la vida d’una dona maltractada ens suposen un mirall de la realitat d’una època.

Aquesta versió tindrà grans noms del món de l’òpera de renom internacional, com Celso Albelo, Sofia Esparza, Mireia Pintó i el mateix Àngel Òdena, i artistes joves locals que estan triomfant en el panorama actual de la música clàssica, com la soprano tarragonina Mireia Tarragó, sota la direcció musical del mestre Oliver Díaz. El muntatge comptarà amb la col·laboració de l’orquestra Camerata XXI, el Cor d’Òpera de Tarragona i el Ballet de l’Escola de Dansa ATGN. Novament, alumnes de l’Institut Cal·lípolis s’encarregaran del maquillatge.

Altres activitats

Paral·lelament a La traviata, els Amics del Teatre Líric de Tarragona han organitzat altres activitats en el marc del Festival Lírica-T, com un curs de cant per a joves, que agafa el nom de Pau Vidal, a Vila-seca, que culminarà amb un concert-concurs a l’Orfeó Canongí. Aviat se’n coneixerà la data. Els dos guanyadors del certamen actuaran en un concert de talents emergents al Teatret del Serrallo, gràcies a l’acord amb el Port de Tarragona. L’objectiu d’iniciatives com aquestes és, segons Òdena, “promoure sinergies entre diferents sectors del territori i generar un teixit cultural al Camp de Tarragona amb una visió metropolitana”. Per això també es faran xerrades i tallers entre els alumnes del Conservatori de la Diputació de Tarragona i l’Escola Municipal de Música de Tarragona, que igualment podran assistir a l’assaig general de La traviata.

Òdena considera que la regió metropolitana del Camp de Tarragona pot ser un referent líric i cultural de la Mediterrània. “Per això volem i desitgem que el Festival Lírica-T tingui continuïtat cada temporada, i així apropar la lírica al gran públic de les terres del sud, amb una oferta assequible per a tothom”, apunta el baríton i promotor cultural tarragoní.

stats