CARTES I MISSATGES
Opinió Cartes 23/12/2023

Cartes a la Directora

23/12/2023

ARA
3 min

La Marató 2023

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La 32a edició de La Marató, celebrada aquest passat diumenge, 17 de desembre, ha estat anomenada la més femenina i jove de la història del programa solidari. El tema central ha estat la salut sexual i reproductiva: visibilitzar els problemes i les patologies que afecten principalment dones i joves i conscienciar per tal de trencar tabús.

Enguany, però, també ha destacat per ser l’any amb la pitjor recaptació: el marcador final de la jornada sumava 5.705.395 euros.

Les polèmiques han eclipsat part de l’opinió pública, principalment a les xarxes socials. Crítiques, queixes per la incomoditat o la rellevància de la temàtica, però també la infravaloració de les recerques en salut sexual i reproductiva i dels testimonis han aparegut.

Algunes veus han assenyalat el masclisme com a font de la polèmica. El que és cert, però, és la importància d’aquesta Marató, que ha servit per demostrar la feina que falta fer per introduir la perspectiva de gènere en els àmbits de la recerca i la medicina; però també pel que fa a la sensibilització, per conscienciar aquells que posen en dubte la seva importància o els que s’incomoden amb els testimonis. La qüestió del gènere continua generant discrepàncies a finals de l’any 2023.

BLANCA DANIEL

BARCELONA

La tragèdia de Gaza

La resposta militar de la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica a la invasió d’Ucraïna per l’exèrcit rus es podia entendre. Més enllà de les consideracions geoestratègiques, que m’explicarien una preocupació creixent en el país agressor, hi ha el rebuig que provoca la invasió i conquesta d’un territori per la força, el que representa una declaració unilateral de guerra. En el cas d’Ucraïna, a més, una guerra iniciada per un règim polític antidemocràtic. Crec que respondre a aquesta invasió era una reacció inevitable. Però ara ens trobem amb la catàstrofe de Gaza.

Fins i tot tenint en compte el criminal atac del 7 d’octubre realitzat per Hamàs, no hi ha la més mínima justificació d’aquest horror, d’aquesta massacre sobre la població civil palestina executada de forma sistemàtica i massiva per un país aliat d’Occident que es considerava democràtic. A banda d’evidenciar la naturalesa feixista i criminal de l’actual estat israelià, Gaza ens mostra una altra realitat terrible. La falsedat dels governs dels EUA i de la UE, suposats baluards de la democràcia en un món en plena crisi de valors, que diuen ser els defensors de la justícia i els drets humans davant la barbàrie de les ideologies totalitàries que retornen amb força. Està clar que aquesta és una defensa limitada, selectiva, interessada i per tant gens creïble, totalment hipòcrita i falsa. Una defensa que es practica només quan els perjudicats són els països amics i aliats, però que quan aquests son els agressors o els explotadors, les mateixes accions criminals o encara de pitjors són consentides, encobertes i no es fa res per evitar-les. En el cas dels EUA fins i tot es bloquegen les propostes i iniciatives per intentar aturar-les. Quina vergonya! I quin desastre per a la nostra democràtica i “civilitzada” societat.

JAUME GARCIA RUIZ

MANRESA

La T-mobilitat i l’eficiència

El Tram és el millor transport públic, almenys molt millor que el tren de la Renfe… No obstant, per què després d’haver creat la T-mobilitat i haver posat les màquines contactless per passar la targeta, cada dia em trobo que alguna no funciona? Està bé innovar i aplicar les noves tecnologies en el transport, i és inevitable que de tant en tant les màquines es facin malbé, però considero que s’ha d’invertir més en la qualitat i la revisió d’aquestes màquines si volem que el canvi sigui realment eficient.

LAURA OSORIO AGUSTÍN

CORNELLÀ DE LLOBREGAT

stats