Castells

L'alimentació dels castellers: què hem de menjar abans i durant un assaig o una actuació?

La nutrició s’ha fet un lloc per reforçar el rendiment dels castellers

11/07/2025

El món casteller ha viscut una gran evolució en l'última dècada en dedicació i preparació. Això es tradueix en un augment de la intensitat dels assajos, millor condicionament físic i, darrerament, canvis en l'alimentació. Força castellers i colles han posat la nutrició com un dels punts a destacar per arribar en les millors condicions per poder executar les grans construccions.

El nutricionista i casteller dels Xiquets de Reus, Joel Brugués, considera que aquest interès per la nutrició s’ha vist especialment després de la pandèmia. “Les persones que tenen posicions més delicades hi presten més atenció i cada cop es busca més la millora en aquest sentit”, manifesta.

Cargando
No hay anuncios

Així, valora els esforços castellers en tres categories per concretar l’alimentació per a cadascun d’ells. El primer és l’assaig més fort de la setmana, que acostuma a ser divendres i que té una càrrega alta de proves. A continuació, hi ha l’actuació castellera amb tres o quatre grans pics d’esforç i finalment l’assaig més lleuger.

D’aquesta manera, apunta que cal ajustar els carbohidrats i les proteïnes en funció de la intensitat de l'exercici. “El dia més fort hem d'ingerir una major càrrega de carbohidrats abans de l’activitat castellera per portar el màxim de glucogen muscular i tenir el màxim de resistència muscular”, exposa.

Cargando
No hay anuncios

Per a l’actuació, detalla que s’ha de fer una càrrega més alta de proteïna, mentre que cal deixar la càrrega de carbohidrats més lleugera per dimarts. Per altra banda, fins i tot recomana que la nit anterior a l'actuació es faci un sopar amb carbohidrats nets, que podria ser un plat de pasta.

L’esmorzar de forquilla

Entre els castellers també és força tradicional fer un esmorzar de forquilla, especialment en diades importants. Brugués assenyala que aquest àpat hauria de ser d’unes dues hores abans de l’actuació. Alhora, apunta que “si és un menjar extremadament greixós, no serà tan recomanable com si és un àpat que consisteix en un plat de fesols, una botifarra i unes patates al caliu”. Un esmorzar d’aquestes característiques conté molt carbohidrat i proteïna i pot generar un benefici durant l'actuació.

Cargando
No hay anuncios

Adaptar-se a la calor

Durant les actuacions, especialment les de llarga durada, també és important mantenir-se hidratat i amb una bona alimentació. L'augment de la temperatura, a més, ha impactat en les dinàmiques de les colles en adaptar els horaris d'actuacions i mantenir els seus castellers en un bon estat en diades i assajos que s'allarguen.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, cada cop és més habitual veure com les colles reparteixen fruita, especialment síndria i meló, entre els seus castellers. “Són les millors perquè hidraten més que un plàtan, però, al cap i a la fi, qualsevol fruita ens aportarà sucre i aigua”, apunta.

El principal consell que fa Brugués, però, és el d’hidratar-se amb aigua. “Durant l'activitat, hem d’intentar beure 200-300 mil·lilitres d'aigua cada hora”, detalla. També recomana que l’aigua no estigui excessivament freda per no generar un contrast de temperatura molt gran al cos, així com menjar entremig fruits secs o begudes isotòniques per esforços puntuals.

Cargando
No hay anuncios

El dinar postactuació

Una altra gran tradició són els dinars grupals de les colles en acabar l’actuació. El nutricionista explica que “el que hem de fer per recuperar les fibres musculars és proveir-nos de proteïna i carbohidrats”. Així, diu, com que aquests dinars ja acostumen a portar carn, peix o ou, són una bona opció, i conclou que “un plat de macarrons és un àpat fantàstic”.