Edulcorants artificials: petites dosis de dubte

Kenneth Chang
2 min
Edulcorants artificials: petites dosis de dubte

THE NEW YORK TIMESTriar un edulcorant per posar-lo al cafè o al te de vegades pot provocar la sensació de jugar a la ruleta, amb el remolí d'afirmacions confuses i contradictòries sobre quins són segurs per a la salut i quins no.

Hi ha qui continua associant la sacarina amb el càncer. L'agència responsable de la regulació sanitària dels aliments als Estats Units, la Food and Drug Administration, la FDA (Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units), va voler prohibir-la als anys setanta, perquè rates que n'havien ingerit grans quantitats havien desenvolupat càncer de bufeta. Però el Congrés va promulgar una moratòria i va continuar als restaurants. La FDA va retirar la seva proposta l'any 1991. El 2000 van deixar d'advertir sobre la perillositat de les sacarines després que una investigació provés que actuen de manera diferent en les rates i en els humans. En les persones no s'havia observat un increment concloent de casos de càncer. En total, el mercat dels edulcorants artificials mou 1.500 milions de dòlars anuals.

Estudis contradictoris

En el món científic, les conclusions continuen sent contradictòries. A més de la sacarina, per cada tipus d'edulcorant es pot trobar fàcilment un estudi que presenta una anàlisi tranquil·litzadora dels seus efectes i un altre que n'enumera els possibles efectes alarmants. També és possible que hi hagi efectes sobre els humans que es manifestin després de dècades.

La FDA classifica els edulcorants artificials com a "generalment considerats sense perill". "La comunitat científica creu que aquests han estat molt ben testats pel que fa a la possible toxicitat", diu Gary M. Williams, catedràtic de patologia al New York Medical College, que ha participat en estudis, alguns pagats per fabricants d'edulcorants. Afegeix que bona part de cada bossa només és per omplir i la quantitat real d'edulcorant és molt baixa. Els tests en animals estudiaven els edulcorants en dosis molt superiors.

Els que hi veuen risc

Els crítics diuen que hi ha problemes com ara mals de cap, desordres neurològics i càncers, però que els reguladors no els tenen en compte. El Center for Science in the Public Interest, un grup que promou accions en defensa de la salut, planta l'etiqueta d'abstenir-se'n sobre la sacarina i l'aspartam; però, en canvi, considera que la sucralosa i el neotam (edulcorants més nous i més intensos, químicament semblants a l'aspartam) són segurs. El centre també adverteix contra l'acesulfam de potassi, un edulcorant que rarament es troba en paquets per al consum ordinari però que es combina amb altres edulcorants en la fabricació de refrescos i pastes per obtenir un gust més semblant al del sucre.

stats