Tecnologia

Una intel·ligència artificial és capaç de preveure si moriràs en els pròxims quatre anys

Els investigadors consideren que l'algoritme, a la llarga, podria servir per comprendre el comportament humà de manera quantitativa

ARA
2 min
intel·ligència artificial

Des que la intel·ligència artificial s'ha convertit en una realitat no ha parat de deixar-nos nous descobriments dignes de pel·lícules de ciència-ficció. Aquest n'és, sens dubte, un altre. Segons publica la revista Nature Computational Science, un equip d'investigadors de la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU) ha desenvolupat un model d'intel·ligència artificial capaç de preveure el futur de les persones a través de les seves dades i saber, fins i tot, si moriràs en els pròxims quatre anys.

La tecnologia anomenada life2vec endevina en un 78% dels casos si una persona morirà o no després d'analitzar l'educació, la salut, els ingressos i l'ocupació d'aquesta. Però, com ho han fet? Els investigadors comptaven amb les dades de 6 milions de danesos fins l'any 2020, però a la màquina només li van donar els registres de fins a 2016, i van deixar quatre anys de marge per veure si era capaç de preveure quins moririen i quins no. La mostra estava acotada per edat, només van fer servir persones d'entre 35 i 65 anys, per tal que fos més complicat d'endevinar.

Aquests resultats, però, els van aconseguir després de plantejar-li a la intel·ligència artificial un dilema per parelles. És a dir, cada vegada oferien dues persones a la màquina i ella decidia quina creia que moriria i quina no. Tot i això, l'investigador en cap del projecte, Sune Lehmann, ha explicat que en cas que les dades fossin presentades a l'atzar a la IA, aquesta tindria un percentatge d'encert d'un 50%.

Però això no és tot: l'algoritme també és capaç d'analitzar diferents característiques de la personalitat de les persones, com el grau de socialització, l'autoestima i la vitalitat. És per això que els investigadors del projecte consideren que aquesta intel·ligència artificial podria servir a la llarga per comprendre el comportament humà de manera quantitativa. Això es deu al fet que una de les seves grans novetats és haver aconseguit que l'algoritme no utilitzi les dades en termes numèrics, sinó que ho faci mitjançant un sistema d'aprenentatge conegut com a deep learning (també utilitzat per al ja famós ChatGPT). Gràcies a això, és capaç de filtrar i adaptar aquestes dades a cada circumstància vital.

stats