Dos emprenedors catalans creen una aplicació per acabar amb l'addicció als 'smartphones'

Els experts asseguren que un 71% d'usuaris de telèfons intel·ligents d'entre 18 i 45 anys pateix algun tipus de dependència del dispositiu

Efe

Jugar, comprar, fer fotografies, informar-se o relacionar-se són algunes de les infinites possibilitats que ofereixen els telèfons intel·ligents, i cada vegada és més habitual veure moltes persones al carrer, en transports públics, en oficines, en bars o en edificis públics amb el cap cot mirant fixament o teclejant, de vegades compulsivament, una pantalla.

Ara, un grup d'emprenedors barcelonins han creat la primera aplicació per a telèfons mòbils que ajuda a desenganxar-se'n i consciencia l'usuari del seu nivell real d'addicció a l''smartphone'.

L'aplicació, que es diu FaceUp i serà presentada oficialment aquest dijous 24 d'abril, neix, segons els seus impulsors, amb la intenció d'"ajudar a combatre el preocupant augment dels mals hàbits derivats de la incorporació dels telèfons intel·ligents a les nostres vides".

Cargando
No hay anuncios

"Sense cap dubte, la incorporació de les noves tecnologies al món de la comunicació proporciona grans avantatges, s'han democratitzat les oportunitats i possibilitats de milions de persones al món i facilita la connexió", assenyalen els impulsors de la nova aplicació. Tanmateix, i malgrat reconèixer que els 'smartphones' són molt útils en casos d'emergència i permeten un accés directe a serveis a través d'internet des de qualsevol lloc, també és cert que aquesta tecnologia ha començat a plantejar alguns aspectes negatius causats per un mal ús o per l'addicció.

Alguns ja han batejat amb el terme 'phubbing' l'acte de relegar qui ens acompanya i prestar més atenció a l''smartphone' o altres dispositius mòbils.

Cargando
No hay anuncios

També ha sorgit el concepte 'nomofòbia', abreviatura de l'expressió anglesa 'no-mobile-phone phobia', que descriu el pànic que senten algunes persones a no portar el telèfon al damunt.

Fins i tot s'ha creat el terme 'together alone', per definir la situació d'estar amb la parella i cadascun dels membres es trobi totalment aïllat i abduït amb el seu telèfon intel·ligent.

Cargando
No hay anuncios

Els experts asseguren que un 71% d'usuaris de telèfons intel·ligents d'edats compreses entre els 18 i 45 anys pateix algun tipus de dependència del seu dispositiu. De fet, aquest percentatge arriba al 85% entre els adolescents. Els detractors d'aquests dispositius atribueixen a aquesta nova "droga tecnològica" conseqüències com el fracàs escolar, el baix rendiment laboral o les ruptures sentimentals, entre altres.

Davant aquesta tendència, el psicòleg Marc Masip, creador del Programa Desconect@, i Nacho Giner, d'Iboo Mobile –empresa experta en la creació d'aplicacions–, han decidit desenvolupar l'aplicació FaceUp amb la intenció d'oferir ajuda per controlar la conducta addictiva de l'usuari.

Cargando
No hay anuncios

L'aplicació, que a partir de la setmana que ve estarà disponible per Android i iOS, disposa d'un test per saber el nivell de dependència i, en cas que sigui necessari, suggereix participar en un programa per superar-la mitjançant reptes.

També permet seguir l'evolució com a usuari i analitzar l'ús que es fa del mòbil, de manera que es pot comprovar quin és el nivell de conciliació respecte de la família, la feina i els amics, entre algunes de les seves funcionalitats.