Descobriment

Troben un bacteri que podria transformar la sang A i B en universal

Un estudi demostra que un enzim intestinal pot fer canviar el grup sanguini dels glòbuls vermells

ARA
2 min
Una infermera recollint les donacions de sang, en una imatge d'arxiu

Un grup d'investigadors danesos i suecs han descobert una propietat en un bacteri intestinal que, en un futur, podria suposar un important canvi en els casos en què un pacient amb el grup sanguini universal necessita una transfusió de sang. Cada any al món es fan més de 118 milions de donacions per salvar milions de vides. Ara bé, en aquest procés, és determinant la concordança entre donant i receptor per tal d'evitar reaccions que poden acabar sent mortals. D'aquesta manera, avui dia, les úniques persones que poden donar sang de manera universal a qualsevol pacient són les que tenen sang del grup zero negatiu, però representen només el 7% de la població mundial. En canvi, per a la resta de grups sanguinis majoritaris (A, B, AB i els seus derivats) les combinacions entre donant i receptor són més complicades.

Ara, però, s'ha obert una porta perquè això pugui canviar: una investigació publicada aquest dilluns a la revista Nature Microbiology mostra com uns enzims presents al bacteri intestinal Akkermansia muciniphila són capaços de convertir els glòbuls vermells dels grups sanguinis A i B a glòbuls vermells del grup zero negatiu; és a dir, del grup que serveix per fer transfusions a qualsevol pacient.

Reserva universal

“La sang del grup zero negatiu és universalment compatible perquè la seva estructura de sucres és compartida per tots els grups sanguinis. Tot i això, les existències poden ser limitades, per això necessitàvem trobar processos per canviar la sang dels grups A i B per sang del grup zero”, subratlla l'estudi.

Els investigadors consideren que, d'aquesta manera, el seu descobriment podria convertir-se en una eina per tractar els glòbuls vermells i modificar-los per tal de fer augmentar les reserves de sang "universalment compatible" i crear una gran reserva de sang del grup zero negatiu per fer front a l'escassetat de donacions que pateixen alguns països com els Estats Units.

stats