PLEBISCIT PER UNIR-SE ALS 27
Crònica22/01/2012

Croàcia vota avui en referèndum si vol entrar en una UE en crisi

S. Daley / S.castle

THE NEW YORK TIMES / HARMICA (CROÀCIA)Zoran Sluga té una petita granja familiar a Harmica, una petita població croata a la frontera amb Eslovènia, en la qual fa més de 300 anys que crien milers de gallines que cloquegen a tota hora mentre ponen. Sluga té por, però, que si vota aquest diumenge a favor d'unir-se a la Unió Europea el seu simple negoci comenci a complicar-se: les gàbies on té les gallines no compliran les normatives comunitàries, els productors italians d'ous entraran àvidament al mercat croat i faran que els preus baixin i que la competència augmenti. Sluga creu que el seu model de vida està en joc. " I per què?", es pregunta. "Només cal veure què li ha passat a Grècia", assegura. "Han necessitat milers de milions de la Unió Europea i tot i així no els ha funcionat".

Moltes coses han canviat des que Zagreb va demanar, ara fa una dècada, tenir un lloc a Brussel·les. El que llavors veia com un club d'homes rics -en el qual Croàcia volia entrar-, ara ha deixat de ser un pou de prosperitat. La Unió Europea està sumida en una crisi del deute aclaparadora que ja ha portat alguns dels que en són membres a prop de la fallida.

Cargando
No hay anuncios

Els últims sondejos mostren que els croats, malgrat tot, votaran que sí al referèndum d'adhesió. Poc després, s'espera que els Vint-i-set obrin un procés de ratificació que podria acabar-se l'1 de juliol. Si és així, Croàcia serà l'últim nou membre durant molts anys.

Srdjan Dumicic, director d'Ipsos Puls -una empresa que ha fet moltes enquestes sobre l'accés a la UE durant els últims anys-, considera que el suport a l'adhesió ha disminuït aquestes últimes setmanes i que podria reduir-se encara més avui a les urnes. Alguns croats fan broma del tema comparant l'adhesió amb el fet d'arribar a una festa a les 2 de la matinada: la meitat dels que hi són estan borratxos i la resta ja són a casa.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques a l'adhesió

Fins i tot el nou primer ministre, el socialdemòcrata Zona Milanovic, parla de l'adhesió a la UE amb poc entusiasme. Milanovic argumenta que els pros superen els contres, i emfasitza que Cròacia entrarà de cop en un mercat de 500 milions de consumidors i que guanyarà uns 2 milions d'euros l'any en concepte d'ajuda al desenvolupament. Però també admet que els esdeveniments dels últims anys demostren que tenir presència a Brussel·les no protegeix i que els croats han d'estat preparats per treballar de valent en un entorn molt competitiu.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics van encara més enllà. Amb les últimes mesures aprovades sota el dictamen d'Alemanya i França, diuen que les decisions que podrà prendre un país de les dimensions de Croàcia seran ínfimes. També temen entrar-hi en el moment que la UE hagi de pagar el rescat de Grècia, i els fa por que el país -amb una llarga costa a l'Adriàtic- hagi d'afrontar onades d'immigrants com ha passat a Espanya i a Itàlia.

"Al Parlament Europeu només serem 12 eurodiputats del total de 740, i al Consell de Ministres hi tindrem només 7 vots d'un total de 350", argumenta Marjan Bosnjak, secretari del Consell de Croàcia, una associació contrària a l'adhesió a la UE. "Serem un error estadístic. A ningú li importarà un rave el que vulguin els croats".