REVOLTES AL MÓN
Crònica01/10/2011

L'Iran torna a escena amb més míssils

L'Iran és, cada cop més, un país descol·locat. Les revoltes l'han aïllat una mica més en l'escena internacional. I la resposta del règim dels aiatol·làs són més míssils i més desafiaments a Occident.

Ariadna Matamoros

Barcelona.Envoltat d'un món àrab revoltat i desafiant un Occident que li és hostil, l'Iran ha tret pit aquesta setmana i ha anunciat que començarà a produir en massa un nou míssil de creuer amb un abast de 200 quilòmetres i de gran precisió. Els últims dies el rearmament de l'Iran torna a ocupar titulars i la mirada mediàtica centrada en la Primavera Àrab ha virat de nou cap al país del golf Pèrsic, l'element amb més potencial desestabilitzador a la regió des del punt de vista occidental.

Fa unes setmanes, l'excap de l'estat major nord-americà, Mike Mullen, va comentar que fins i tot "en els dies més negres de la Guerra Freda", els EUA i la Unió Soviètica tenien relació, i va lamentar l'absència ara d'un telèfon vermell amb Teheran. Els militars iranians ja han dit que no necessiten una línia directa amb Washington i que si el que volen és rebaixar la tensió, millor que s'allunyin de la regió.

Cargando
No hay anuncios

Mentides preventives

"Els Estats Units consideren que tenen sota control les revoltes al món àrab i perceben que el silenci informatiu sobre l'Iran els últims mesos ha ajudat el país a desenvolupar encara més el seu programa nuclear", explica a l'ARA la periodista i escriptora iraniana Nazanin Amirian. Segons ella, la campanya electoral nord-americana s'apropa i augmenta la pressió republicana i israeliana sobre Obama perquè contingui l'Iran. "Els palestins no són el problema, continuaran 40 anys com estan ara, l'amenaça real per a Israel és l'Iran", afirma Amirian. Malgrat que l'Iran està sotmès a un embargament d'armes des de fa més de 30 anys, el país ha aconseguit desenvolupar un programa bèl·lic que inquieta Washington i Tel Aviv, sobretot pel que fa a les ambicions del govern de Mahmud Ahmadinejad d'adquirir armes atòmiques.

Cargando
No hay anuncios

Teheran defensa que duu a terme un programa nuclear civil d'enriquiment d'urani per a finalitats mèdiques, però juga al mateix temps amb l'ambigüitat de les seves intencions per instaurar el dubte en el contrincant. Però realment l'Iran és a prop d'aconseguir la bomba atòmica? Segons Nazanin Amirian, no. "L'Iran juga a la guerra psicològica i a les mentides preventives per mantenir la percepció que és una amenaça en la lluita econòmica i política per l'hegemonia de la regió", opina Amirian, que afegeix que el país "no té capacitat econòmica per desenvolupar armament nuclear". La qüestió aixeca polseguera i mentre la majoria d'experts nord-americans afirmen sense dubtar que Ahmadinejad té armes nuclears, altres analistes, com el professor suís Shannon Kile, consultat per Reuters, considera que es tendeix a "exagerar" la capacitat de l'Iran.

Mentrestant, oficials nord-americans van confirmar la setmana passada que l'administració d'Obama ha proveït Israel amb bombes capaces de destruir objectius amagats, incloent-hi llocs a l'Iran on hi podria haver les suposades armes.

Cargando
No hay anuncios

Poder regional

L'Iran té una forta influència a l'Iraq i a l'Afganistan, però al món àrab Síria és el seu únic aliat. Si cau el règim de Baixar al-Assad serà un cop dur per al govern d'Ahmadinejad, que ja manté contactes amb l'oposició per cobrir-se les espatlles. El país persa competeix amb Turquia per influir al món àrab, i internament reprimeix amb força qualsevol reminiscència del moviment verd que es va oposar al règim el 2009. Mantenir l'estabilitat és clau; l'hi va el lideratge a la regió.