ESCÀNDOLS SEXUALS
Crònica06/06/2011

Sexe, política i mitjans a la França de després de DSK

J.m.c.

Tres setmanes després de l'escàndol sexual que va fer caure Dominique Strauss-Kahn del pedestal de l'FMI, França viu una revolució inesperada. Un nou alliberament de la paraula, a la política i als mitjans de comunicació. Analistes i polítics reconeixen un abans i un després de l'afer DSK.

Com explicava ahir el diari Le Monde , en l'afer Strauss-Kahn tot es barreja: "Els successos, el drama familiar, la caiguda professional, la deserció política", el futur de les primàries socialistes i fins i tot el finançament dels partits polítics. Han passat poc més de quinze dies des que Strauss-Kahn va ser acusat a Nova York de violació i segrest. Des d'aleshores, els francesos han assistit incrèduls a dimissió d'un secretari d'Estat, Georges Tron, per presumptes assetjaments sexuals a treballadores de l'Ajuntament de Draveil, del qual era alcalde; s'han desfermat les anècdotes que polítics, periodistes i militants han decidit explicar arreu aquestes últimes setmanes; i finalment l'últim obús, les declaracions de l'exministre Luc Ferry. Aquest antic responsable de la cartera d'Educació del govern de Jacques Chirac revelava al plató de televisió d'un programa de Canal + que, segons el primer ministre, es va enxampar un antic ministre a Marràqueix fent una orgia amb menors. Ha estat l'acusació definitiva. Luc Ferry va ser interrogat divendres per la policia francesa, que ja ha obert una investigació.

Cargando
No hay anuncios

A banda de les polèmiques que ha generat tal bomba mediàtica -i de les implicacions judicials que suposa l'encobrir un suposat cas de pedofília-, el conjunt és simptomàtic d'un ambient particular que afecta l'opinió pública francesa. La premsa ha vist aquestes últimes setmanes com l'acusaven d'amiguisme i de tapar les vergonyes dels polítics. Els francesos, però, continuen abraonant-se amb avidesa sobre els mitjans que els prometen revelacions, o un historial de totes les notícies que havien passat desapercebudes en el seu moment, quan la premsa es mantenia al marge de la vida privada dels polítics i el lector no tenia totes les claus per entendre de què ni de qui es tractava.

La premsa i la paraula

Cargando
No hay anuncios

La premsa francesa encara es defensa avui recordant que la llei que protegeix el dret d'imatge i la vida privada dels ciutadans és molt estricta. Que les multes són altes i les sancions poden arribar fins a la confiscació de tot el tiratge d'una publicació, o de la prohibició d'emetre per ràdio i televisió. Tal com deia l'editorial del rotatiu Le Monde, "Ferry pot pretendre que ell no ha donat cap nom. Però les seves declaracions no deixen de ser difamatòries. I sobretot, internet i Twitter sí que se n'han encarregat després de donar de noms".

L'analista Stéphane Rozès assegurava a l'agència France Presse que "l'afer DSK ha tingut un primer efecte: s'està aixecant l' omertà , especialment entre les dones que es dediquen a la política i que ara se senten alliberades per denunciar determinades actituds".

Cargando
No hay anuncios

"França només parla de sexe", es lamentava fa poc un ministre, explicant que en un restaurant havia sentit explicar a la taula del costat fil per randa tots els detalls del que va passar a l'hotel Sofitel de Nova York. Els polítics són ara al punt de mira i "més d'un deu estar una mica estressat", ironitzava l'eurodiputada Rachida Dati en un altre plató de televisió també a Canal +.

L'alliberament de la dona

Cargando
No hay anuncios

Moltes dones de la política francesa, del govern o l'oposició, han sentit la necessitat d'explicar anècdotes i alguna de les bromes que havien hagut de suportar durant la seva carrera. Amb tot, com deia la diputada del partit presidencial i membre de l'Observatori de la Paritat, Chantal Brunel, "un dels efectes de l'afer DSK és que hem alliberat la paraula de les dones. Ens ha ajudat a introduir la por a les sancions en els homes que tenen un comportament de dominació sexual".

La paraula s'ha alliberat en la política, els mitjans i l'opinió pública francesa. Tot ho ha capgirat DSK amb una història envoltada de dones: una cambrera, una esposa fidel, una ministra que es postula per succeir-lo a l'FMI i més d'una aspirant a candidata socialista a la presidència de França.