Publicitat
Publicitat

Mor als 91 anys l'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo

Va ser un dels fundadors de Sargadelos, i va donar el seu llegat a la Ciutat de la Cultura de Santiago

L'intel·lectual galleguista Isaac Díaz Pardo ha mort aquest matí als 91 anys a l'hospital de Santiago, on estava ingressat des del 22 de desembre amb un delicat estat de salud, segons han informat fonts familiars a Efe. Va néixer a Sant Jaume de Compostel·la el 1920 i es va convertir en un dels referents indiscutibles de la cultura gallega –va ser pintor, ceramista, dissenyador i editor. Fa pocs anys va donar tot el seu llegat bibliogràfic, documental, epistolar i gràfic, a més d'una biblioteca formada per 16.000 volums, a la Ciutat de la Cultura de Santiago.

Díaz Pardo va tenir un intens compromís polític, després que el seu pare, Camilo Díaz Baliño, fos assassinat pels feixistes a la Guerra Civil. Va participar a la campanya per l'aprovació del primer Estatut d'Autonomia de Galícia i va poder conèixer altres intel·lectuals del moment com Castelao, Cabanillas, Ramón i Antón Vilar Ponte i Vicente Risco. Després de viure exiliat a l'Argentina uns anys, va fundar, conjuntament amb el pintor i escriptor Luis Seoane, el Laboratori de Formes, que acabaria convertint-se en Sargadelos, una de les empreses culturals de la Galícia contemporània.

Per la seva dilatada trajectòria va rebre nombroses distincions i reconeixements, com la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts d'Espanya l'any 2009 o la Vieira de Plata del Patronat de la Cultura Gallega de Montevideo l'any 1995, entre d'altres.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT