Arquitectura

Mor l'arquitecte austríac Hans Hollein, guanyador del premi Pritzker

El seu llegat inclou la renovació del Museu Albertina a Viena i les torres Pezet 515 a Lima

L'arquitecte austríac Hans Hollein, guanyador del Premi Pritzker el 1985, ha mort aquest dijous a Viena als 80 anys víctima d'una llarga malaltia, segons han confirmat la família de l'arquitecte a l'agència de notícies APA. Entre les obres més destacades de l'arquitecte hi ha la renovació del Museu Albertina i la Haas Haus, totes dues a Viena i les torres Pezet 515 i Interbank, a Lima. A més d'arquitecte, Hollein va destacar com a dissenyador de mobles, escenògraf, professor i director d'esdeveniments artístics com la Biennal de Venècia d'Arquitectura el 1996. A Àustria, Hollein va ocupar diversos càrrecs de planificació urbanística així com la presidència del Senat de les Arts.

El Museu d'Art Modern de Viena inaugurarà una retrospectiva de la seva obra el 25 de juny que servira d'homenatge pòstum. Entre altres projectes, l'arquitecte deixa inacabada la Torre SBF, de 200 metres d'alçada, a la ciutat xinesa de Shenzhen. La inauguració d'aquest edifici està prevista per al 2016. El llegat de Hans Hollein inclou l'Hotel Hilton i la Media-Tower, a Àustria; l'ambaixada austríaca a Berlín, el Museu d'art modern de Frankfurt, el Museu de Vidre de Teheran i l'edifici 'Sea Mio' i una torre d'apartaments a Taiwan.

Hans Hollein està considerat l'arquitecte més important de la segona meitat del segle XX i segle XXI i també un visionari, perquè amb els seus esbossos, instal·lacions i escultures va plantejar qüestions fonamentals sobre l'espai i la construcció. Va rebre nombrosos guardons com el 1983 el Gran Premi Estatal d'Àustria i la Legió d'Honor francesa. L'arquitecte va estudiar primer a l'Acadèmia d'Arts Plàstiques d'Àustria i, a partir de 1965, a les prestigioses universitats nord-americanes de Berkley i l'Institut de Tecnologia d'Illinois. El 1964 Hollein va inaugurar el seu propi estudi d'arquitectura i un any després va guanyar el primer premi internacional pel disseny d'una petita botiga d'espelmes.