Cultura 17/06/2016

36 espectacles per celebrar 40 anys del Teatre Lliure

El teatre recupera 'Les noces de Fígaro' amb Lluis Homar, i comptarà amb directors com Àlex Rigola, Carme Portaceli, Joan Ollé, Julio Manrique i Kristian Lupa, a més de diversos muntatges internacionals

Laura Serra
4 min
Foto de família del Teatre Llliure en el 40è aniversari del teatre

BarcelonaEl 2 de desembre farà 40 anys que va obrir les portes el Teatre Lliure a Gràcia. Aquesta efemèride marcarà tota la temporada que ve, que començarà el 10 de setembre amb una festa de Comediants a la plaça Margarida Xirgu i es tancarà amb una revetlla popular el 3 de juny. El 2 de desembre serà el dia que es bufaran les espelmes i es farà una -l’única- concessió a la nostàlgia recuperant un títol que el Lliure va estrenar el 1989, Les noces de Fígaro. Lluís Homar, aleshores a les ordres de Fabià Puigserver, dirigirà ara l’espectacle amb Marcel Borràs, Mònica López i una desena d’intèrprets a escena.

La celebració va fer també que el que havia de ser només la presentació de la temporada 2016-17 es transformés en un acte solemne i emotiu d’homenatge al que Lluís Pasqual va batejar com “l’esperit Lliure”, un element intangible i mutant que “es perpetua i es renova any rere any” i que té a veure “amb una concepció artesanal del teatre i de relacionar-se amb l’espectador”. El lema del Lliure, el 1976, ja era “teatre d’art per a tothom”. Ara Pasqual creu que toca “fer caure el mur que hi ha entre el teatre i el carrer”: “La societat demana un nou discurs, un nou llenguatge, noves paraules, perquè les convencions es van esgotant. I el gremi està implicat a trobar-les”.

Tot i una programació extremadament àmplia, es poden traçar alguns eixos temàtics. Un són precisament les noves dramatúrgies, amb els tres espectacles de l’Agrupación Señor Serrano i diversos muntatges internacionals que tenen un component de ruptura formal o temàtica. És el cas dels italians Ricci/Forte, del Give me a reason to live de la ballarina amb discapacitat Claire Cunningham, o del francès Didier Ruiz, que farà pujar gent gran del barri a l’escenari. Diversos muntatges aborden el desassossec de l’individu davant la societat o la guerra. El Lliure mostrarà el seu compromís amb el drama dels refugiats amb tres funcions solidàries, una de les quals amb Viggo Mortensen i una altra amb desenes d’actors i dramaturgs fent una marató de monòlegs de 5 minuts.

La línia dels grans autors inclou Txékhov, Ibsen i Brontë -vegeu la columna-, però també Gil de Biedma de la mà de Joan Ollé, García Márquez a través de Relato de un náufrago, amb Emilio Gutiérrez Caba i Àngel Llàcer, i Juan Echanove protagonitzant Los hermanos Karamázov de Dostoievski. L’Espai Lliure tornarà a ser la sala de les companyies independents, amb reposicions d’obres com Ragazzo, La maternitat d’Elna i Història, i les estrenes de Masacre d’Alberto San Juan i Cúbit de La Ruta 40.

Més espectadors per quart any consecutiu

Els 36 muntatges i les 147.560 butaques que es posaran a la venda -10.000 més que aquesta temporada- serviran per celebrar els 40 anys del Teatre Lliure. És una xifra insòlita en temps de crisi que s’ha aconseguit a base de coproduccions, aliances i aixoplucs. “La millor manera de celebrar el teatre és produir teatre”, diu Pasqual. També és sorprenent que la xifra de públic segueixi creixent i fent rècord per quart any consecutiu. 127.459 espectadors han passat pel Lliure, 17.724 més que la temporada anterior. L’ocupació ha sigut del 89%. El rei Lear, A teatro con Eduardo i El curiós incident del gos a mitjanit han sigut els més vistos, però també han omplert el 100% de l’aforament el Ser-ho o no de Flotats, el Hamlet de Pau Carrió -que tornarà l’any que ve-, El alcalde de Zalamea i els dos monòlegs dirigits per Pasqual, que demostra tenir un olfacte imbatible per arribar al públic també com a director escènic.

10 títols imperdibles de la temporada

Clara Segura és Jane Eyre

Carme Portaceli dirigirà l’espectacle cridat a ser El rei Lear de la temporada. Clara Segura en el paper de l’heroïna romàntica guiada per l’anhel de llibertat i amb tot un Ramon Madaula com a temptació amorosa.

Kristian Lupa a la catalana

El director polonès tindrà entre mans un text de Thomas Bernhard, Davant la jubilació, i tres actors catalans: Pep Cruz, Mercè Arànega i Marta Angelat.

Un pederasta vist pels nens

El suís Milo Rau aborda el cas de l’assassí i pederasta Marc Dutroux amb una companyia de nens de 8 a 13 anys.

El primer Txékhov de Rigola

Joan Carreras serà Ivànov, un home en crisi, lúcid i antipàtic, en una societat que fa aigües. Àlex Rigola torna al Lliure amb la seva troupe d’habituals.

El primer Ibsen de Manrique

Després de l’èxit d’ El curiós incident... Julio Manrique s’encara amb un clàssic, un Ibsen poc vist i conegut ( L’ànec salvatge ).

La Kompanyia Lliure, al front

Els vuit actors que formen la nova fornada de la Kompanyia es dividiran. Els nois protagonitzaran un documental sobre la Lleva del Biberó dirigida per Pasqual (In memoriam ).

La revolta de Benet i Jornet

Les actrius protagonitzaran la Revolta de bruixes de Benet i Jornet, una reivindicació laboral i vital del 1976 revisitada per Juan Carlos Martel.

Tornen ‘Les noces’

Espectacle emblemàtic del Lliure que Lluís Homar recupera per celebrar l’aniversari, amb Marcel Borràs, Mònica López, Manel Barceló, Victòria Pagès...

‘Rhum’ 2

Per tercera vegada tornen els pallassos de Rhum per Nadal al Lliure, i amb nou xou: Rhümia.

‘Hedda Gabler’ ‘reloaded’

Després de destacar al Temporada Alta, Filla del seu pare -versió del clàssic d’Ibsen de la Companyia Solitària- aterra al Lliure amb direcció de Pau Miró.

stats