CÒMIC

'Tintín al Congo' no és racista

Un tribunal belga refusa la demanda d'un ciutadà congolès que al·legava que Hergé feia apologia de la colonització

Un tribunal belga ha rebutjat aquest divendres la prohibició del còmic 'Tintín al Congo' pel seu contingut suposadament racista, en considerar infundada la demanda presentada per un ciutadà congolès que reclamava restriccions a la distribució de l'obra.

El tribunal de primera instància de Brussel·les ha desestimat els arguments presentats per Bienvenu Mbuto Mondondo, que considerava que el cèlebre còmic d'Hergé feia "apologia de la colonització" i constituïa "un insult per als negres". La sentència descarta que el contingut de l'obra es pugui considerar "racista" en el context de la seva època, i reflecteix "sentit comú", segons l'advocat de la part demandada, la societat gestora dels drets de Tintín, Moulinsart, i la seva editorial, Casterman. "Una condemna hauria sigut un precedent extremadament perillós per a la llibertat d'expressió" i hauria suposat la retirada de l'obra en totes les biblioteques del país, va destacar el lletrat.

El principal argument de la defensa va ser que 'Tintín al Congo' reflecteix el pensament de la seva època, "que pot ser considerat paternalista, més que racista", segons Berenboom. "El còmic no era racista el 1931 [quan va ser publicat per primera vegada], tot i que sí que pugui ser-ho amb la mentalitat actual", ha assenyalat el lletrat.

Així mateix, els jutges belgues han desestimat les indemnitzacions de 15.000 euros sol·licitades per Casterman i Moulinsart al ciutadà congolès per haver iniciat "un procediment temerari i vexatori". El contingut de 'Tintín al Congo' ja ha sigut objecte de polèmica als EUA, França, Suècia i al Regne Unit, país on per decisió judicial inclou un missatge explicatiu sobre el seu context històric.