Agenda cultural
Cultura 04/11/2016

10 propostes culturals per superar el primer cap de setmana hivernal

D'un festival d'arts escèniques per a menors de 5 anys fins a un cap de setmana d'art radical, passant per les Fires de Sant Narcís i el CaixaForum

Ara
6 min

Plou 'Pluja' a L'Auditori

Del 4 al 6 de novembre. L'Auditori

Després de passar per la Fira Mediterrània i el Temporada Alta, la 'Pluja' de Guillem Albà i Clara Peya aterra a Barcelona. Ell és el clown-actor de moda i ella una pianista amb nou disc i diversos espectacles en el cartell. Junts han creat un muntatge en què surten de la seva zona de confort i uneixen els seus dos mons a través de la música, els titelles, el gest, el text, el teatre visual... “Per parlar de sentir-se vulnerables, que és un tema que ens toca molt”, diu ell.

'Pluja', a més, enceta la tercera temporada d'Escenes de L’Auditori, la tercera temporada d’un cicle que posa en diàleg la musica en directe i les arts escèniques creant espectacles singulars i intimistes.

'Pluja' de Guillem Albà i Clara Peya

'El més petit de tots', un festival per a menors de cinc anys

Diverses ciutats. Del 5 al 20 de novembre

Arrenca el festival 'El més petit de tots', una mostra d’espectacles i experiències pensades per als més petits (0-5 anys) que s'escampa per 11 ciutats de Catalunya. Aquest dissabte tindrà lloc la festa d’inauguració al Teatre Principal de Sabadell, amb diverses intervencions, entre les quals destaca 'Suspès', de la companyia Playminds, que consisteix en una instal·lació lumínica que ocuparà tot el teatre i un espectacle d’allò més original que obligarà el públic a pujar dalt de l’escenari per poder veure’l bé. La creació pròpia del festival la protagonitzarà la ballarina i coreògrafa Helena Lizarran amb l’espectacle 'Maleable', que tracta d’un viatge en una bombolla a través de les sensacions i els sentits, que es podrà veure al Mercat de les Flors (Barcelona) i a LaSala (Sabadell). El festival també comptarà amb companyies internacionals com l’escocesa Catherine Wheels Theatre Company, que presentarà 'White', una peça alegre i molt visual que es podrà veure a diverses ciutats, o la francesa Act2, que mostrarà 'Miravella', una peça que transporta l’espectador a un món primitiu.

'Maleable' és un dels espectacles del festival El més petit de tot

L'art radical del Konvent, a Barcelona

Antic Teatre. Del 3 al 5 de novembre

¿Vau llegir el reportatge del 'Play' 'Porno i terrorisme al Konvent'? Doncs durant tres dies l'Antic Teatre ha convidat el Konvent (el centre artístic de Cal Rosal del berguedà) a presentar-se. Per això han convidat tots els artistes amb els quals col·laboren. I això vol dir experiències gastronòmiques, un festival de Poesia Estripada (Martí Sales i Núria Martínez, Enric Casasses, Víctor López, Gerard Vilardaga i Iris Hinojosa, Josep Grifoll, Montse Grifoll i Carlos Carbajo) i la música de No Parfum (Martí B. i Samuel M.). Art, activisme i terrorisme.

Amarna Miller després de la sessió de fotos de Jordi Plana Pey al Konvent, dirigida per Abel Azcona.

A peu per la Barcelona de les dones

Barcelona. 5 de novembre

Els carrers de Ciutat Vella han estat l'escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals, dones influents, etc. La visita guiada 'A peu per la Barcelona de les dones', ¡ que organitza el Museu d’Història de Catalunya, té lloc el primer dissabte de cada mes a les 11.30 h. Transcorre pels indrets de la ciutat que encara avui ens donen indicis del seu llegat, a l’hora que analitza el paper de la dona en la societat al llarg dels anys.

La ruta 'A peu per la Barcelona de les dones'

Últims dies de les fires de Sant Narcís

Fins al 6 de novembre

Girona celebra la seva popular festa major, les Fires de Sant Narcís, coincidint amb la del patró de la ciutat, Sant Narcís. Com cada any els concerts tenen lloc en diversos espais: la Copa, on hi ha les barraques, acull les propostes musicals de Funkystep & The Sey Sisters i de Bombino (aquest divendres, 23 h), i Ebri Knight i La Raíz (aquest dissabte, 23 h). Un altre dels escenaris de la festa, la plaça de Sant Feliu, acull els concerts de Maria Arnal i Marcel Bagés i el de Xavi Sarrià i Feliu Ventura (aquest dissabte, 20 h). També destaca l’esperat sopar popular i el ball amb l’Orquestra Selvatana, que té lloc aquest vespre (plaça de Miquel de Palol, 21 h) i, finalment, la trobada de gegants i cercavila de diumenge (parc del Migdia, 10 h) i el castell de focs (parc de les Ribes del Ter, 20 h), que clourà la festa.

Una mostra sobre els megàlits de Catalunya

Fins a l'11 de desembre

Els megàlits són unes de les restes més singulars del nostre passat. Els trobem repartits arreu del territori i des de sempre han despertat l’interès dels arqueòlegs. L’exposició 'Quan les pedres ens parlen. Megalitisme a Catalunya', que es pot veure al Museu del Suro (Palafrugell), se centra en els monuments megalítics trobats a Catalunya, entre els quals hi ha dòlmens, menhirs i escultures. Entre altres, explica quina era la seva funció, qui i com els construïen.

L'exposició 'Quant les pedres ens parlen. El Megalitisme a Catalunya'

Com vivien els catalans en l'època medieval?

Barcelona. Fins al 22 de gener

En el marc de la festivitat de tots Sants, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona) ha inaugurat aquest dijous l’exposició 'Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física'. La mostra apropa els visitants a les condicions de vida de les poblacions catalanes entre els segles VIII i XV mitjançant l’estudi de les restes d’esquelets que s’han trobat en jaciments arqueològics de Catalunya. Al llarg de l’exposició podrem conèixer com vivien els nostres avantpassats a l’Edat Mitjana, així com aprofundir en diferents aspectes de la seva vida. La investigació i la mostra s’han realitzat a partir de la utilització de diverses tècniques de l’antropologia física –la ciència que estudia les restes òssies– i la paleopatologia –la ciència que estudia les malalties que van patir persones del passat.

Més de 50 curts al festival de Manlleu

Manlleu (Osona). Fins al 6 de novembre

Ja està en marxa el Festival de Curtmetratges de Manlleu, que té lloc a l’espai Rusiñol. Aquest any es podran veure 58 films en les categories d’animació, ficció, i Osona. El jurat està format per Helena Albart, del Festival DocsBarcelona; Jordi Balgafón, crític de cinema, i Maria Forga, professora de la UVIC.

El Thyssen a Barcelona

CaixaForum. Fins al 5 de febrer

El CaixaForum de Barcelona exposa 63 de les obres més destacades del Museu Thyssen dins la mostra 'Un Thyssen mai vist', que ha obert les portes aquest divendres. El canvi més evident és que els quadres d’artistes com el Greco, Marc Chagall, Fra Angelico, Pablo Picasso, Lucian Freud, Edward Hopper, Vassili Kandinski, Gustave Courbet i Emil Nolde han sortit excepcionalment d’un edifici senyorial, el Palacio de Villahermosa, per fer una estada en un antic edifici industrial convertit en centre cultural, la Fàbrica Casaramona, de Josep Puig i Cadafalch. És un compendi d'artistes excepcionals que permet fer noves connexions: "No volia que fos únicament una col·lecció de tresors, sinó una eina per comprendre la història de l’art d’una altra manera”, subratlla el comissari.

Pompa, tresors i grans artistes: l’art del Thyssen, al CaixaForum

Indústries de la Catalunya francesa

Terrassa. Fins al 27 de novembre

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa) inaugura l’exposició 'Indústries de la Catalunya francesa: tradició i innovació', que mostra la dinàmica de les indústries del departament francès dels Pirineus Orientals en el passat, el present i el futur a partir de 37 espais industrials de 7 sectors: tèxtil, fusta i bosc, indústria agroalimentària, energia, química, metal·lúrgia i sector paperer.

stats